Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Κορονοϊός: Ο γηρασμένος πληθυσμός της Ευρυτανίας και η ασύμμετρη απειλή της πανδημίας

Ο νέος κορονοϊός έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και μελέτης σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς διαρκώς, νέα στοιχεία έρχονται στο φως και δίνουν στους επιστήμονες μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των χαρακτηριστικών του. Η πανδημία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής (18/3/20, ώρα 14.00) τη ζωή σε 8.240 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 203.700 και τον αριθμό όσων έχουν αναρρώσει από τον ιό να φθάνει τους 82.866.coronavirus-ekab-askisi1

Στην Ελλάδα, τα (επιβεβαιωμένα) κρούσματα ανέρχονται σε 387, ενώ πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Εξήντα από αυτά έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, ενώ 70 ασθενείς νοσηλεύονται με ήπια αλλά και πιο σοβαρή εικόνα πνευμονίας. 11 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 69 έτη.

Από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, ο covid-19 προξενεί σοβαρά προβλήματα και καταγράφει υψηλή θνητότητα στις μεγάλες ηλικίες. Σύμφωνα με το Istituto Superiore di Sanità, στις 11 Μαρτίου η Ιταλία είχε 12.462 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, και 827 θανάτους (πλέον τα νούμερα έχουν εκτοξευθεί δραματικά). Η μέση ηλικία αυτών που πέθαναν ήταν 81 έτη και περισσότερα από τα δύο τρίτα των ασθενών είχαν διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο, ή ήταν πρώην καπνιστές.

Όπως ανέφερε και ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ιδιαιτέρα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι άνθρωποι με σοβαρή καρδιοπάθεια, αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν κακοήθειες και βρίσκονται υπό θεραπεία και οι μεταμοσχευμένοι με ενεργή ανοσοκαταστολή. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα που θα προσβληθούν από τον ιό, κινδυνεύουν κατά πολύ περισσότερο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το worldometers.info, σχεδόν 1 στους 5 νοσούντες άνω των 80 ετών, καταλήγει λόγω επιπλοκών. Στις ηλικίες 70-79 η θνητότητα είναι στο 8% και πέφτει στο 3,6% στις ηλικίες 60-69%. Από εκεί και κάτω, οι πιθανότητες θανάτου μειώνονται, όσο πιο νέος είναι κανείς. 

Opera _2020-03-18_135003_www.worldometers.info

Η περίπτωση της Ευρυτανίας

Από τα ανωτέρω, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως ο κορονοϊός «χτυπά» πιο σοβαρά ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή/και όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Η Ευρυτανία, αυτή τη στιγμή, διαθέτει τον πιο γηρασμένο πληθυσμό στα Βαλκάνια και τον δεύτερο πιο γηρασμένο σε όλη την Ευρώπη. Ποιες θα είναι, αναρωτιούνται πολλοί, οι συνέπειες εξάπλωσης του κορονοϊού στο Καρπενήσι και τα χωριά μας;

Αναλύοντας την ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού της Ευρυτανίας, σύμφωνα με στοιχεία του 2014 (στην αναθεώρηση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011), παρατηρούμε ότι η μέση ηλικία του μονίμου πληθυσμού του ν. Ευρυτανίας είναι η μεγαλύτερη πανελλαδικά, αγγίζοντας τα 50 έτη, ενώ στον δήμο Αγράφων φθάνει τα 53,3 χρόνια (47 στον δήμο Καρπενησίου).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που προφανώς έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια επί τα χείρω (με τη φυγή εκατοντάδων νέων), οι ηλικιωμένοι άνω των 70 που ζουν μόνιμα στον στον ανέρχονται σε 5.200 άτομα. Το ποσοστό φθάνει σχεδόν το 26% επί του μόνιμου πληθυσμού. Συνολικά, το ποσοστό όσων είναι άνω των 60 ετών ανέρχεται σε 38,37%, δηλαδή σχεδόν 4 στους 10 είναι 60+.