Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024

ev media-logo

Δήμος Αγράφων: «Δεν πάμε χωριό, γιατί αγαπάμε τους ανθρώπους μας». Εκκλήσεων συνέχεια προς ετεροδημότες

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το ζήτημα των αυξημένων αφίξεων ετεροδημοτών στα χωριά και το Καρπενήσι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως κατέγραψαν σε ρεπορτάζ τους τα «Ευρυτανικά Νέα», ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας και οι δήμαρχοι Καρπενησίου και Αγράφων απευθύνουν έκκληση να αποφευχθούν τα ταξίδια από τα αστικά κέντρα προς τον νομό, ή (τουλάχιστον) οι επισκέπτες να παραμείνουν σε εθελούσια καραντίνα για 14 ημέρες. Πιθανή διασπορά του ιού σε μια περιοχή με τόσο γερασμένο πληθυσμό, θα έχει απρόβλεπτα δυσάρεστες συνέπειες, υποστηρίζουν πολλοί. Μετά τον δήμαρχο Καρπενησίου, που απευθύνθηκε προσωπικά στους ετεροδημότες, επιστολή δημοσίευσε (20/3) και ο δήμος Αγράφων, με τον εύγλωττο τίτλο: «Δεν πάμε χωριό, γιατί αγαπάμε τους ανθρώπους μας».kardampikis-2019-11

«Ένας άνθρωπος αν αρρωστήσει στα χωριά μας θα θέσει τη ζωή του σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, απ’ ότι αν ασθενήσει σε μεγάλη πόλη που έχει οργανωμένες δομές υγείας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο δ. Αγράφων.

Η επιστολή-ανακοίνωση με αποδέκτες τους ετεροδημότες, έχει ως εξής:

«ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΧΩΡΙΟ…

ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΥΣ  ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ

Οι έχοντες και οι μη έχοντες συμπτώματα κορονοϊού, οφείλουμε να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας. Όσοι δεν μένουν μέσα, συνεισφέρουν στην εξάπλωση του ιού, συνεισφέρουν στην πιθανή εξόντωση άλλων συνανθρώπων μας, ίσως τους γονείς τους, ίσως τους παππούδες τους. Οι ίδιοι δε, αυξάνουν τις πιθανότητες του δικού τους θανάτου και πολύ περισσότερο τις πιθανότητες ταλαιπωρίας τους από αυτόν τον δολοφονικό ιό.

Η εξάπλωση του κορονοϊού εκδηλώνει μια ύπουλη αυξητική επιθετικότητα. Αρχίζει με 1 κρούσμα. Μετά από δύο-τρεις μέρες τα κρούσματα γίνονται 2. Μετά από άλλες δύο-τρεις μέρες γίνονται 4. Σε δύο βδομάδες τα κρούσματα γίνονται δεκάδες, και αν περάσουν άλλες δύο-τρεις βδομάδες γίνονται εκατοντάδες.

Είμαστε ένας ορεινός και δύσβατος Δήμος, με μέσο όρο ηλικίας τα πάνω από 55 έτη και έχοντας πολλούς ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι δομές υγείας στο Δήμο Αγράφων, παρά την προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού, υστερούν και βασίζονται κυρίως σε στρατιωτικούς ιατρούς που ξεκινούν τώρα το ιατρικό επάγγελμα. Ακόμη και ένα ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, κατά πόσο μπορεί να επαληθευτεί, να γίνει η συλλογή των δειγμάτων από τις περιοχές σαν τις δικές μας, και να σταλούν τα δείγματα στην Αθήνα άμεσα- όπως πρέπει- είναι κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο. Ένας άνθρωπος αν αρρωστήσει στα χωριά μας θα θέσει τη ζωή του σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, απ’ ότι αν ασθενήσει σε μεγάλη πόλη που έχει οργανωμένες δομές υγείας.


Φίλοι ετεροδημότες, αυτή τη φορά μείνετε στον τόπο κατοικίας σας.

Μη ρισκάρετε την δικιά σας υγεία και την υγεία των δικών σας ανθρώπων που μένουν στα χωριά μας».