Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

ev media-logo

Γιατί έφυγε ο γιατρός. Οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης του Ηλία Καρανίκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

karanikas-vouli

Με ανοιχτή επιστολή του προς τους Ευρυτάνες, ο μέχρι σήμερα -και από το 2007- βουλευτής Ευρυτανίας, κ. Ηλίας Καρανίκας, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πολιτική, μετά την ήττα του στις εκλογές της 6ης Μαΐου

Η επιστολή του Ηλία Καρανίκα, με την οποία ανακοινώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής Ευρυτανίας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ουδείς περίμενε την κίνηση αυτή του γιατρού, την ώρα μάλιστα που εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους, στο κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Βέβαια, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην Ευρυτανία υπέστησαν πανωλεθρία, όπως βέβαια και στην υπόλοιπη χώρα. Το κόμμα του 43,92% το 2009, κατέληξε στο 13%, πίσω και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και πρωτοκλασάτα ονόματα του κινήματος έμειναν εκτός Βουλής. Κανέις δεν γλίτωσε από τον θυμό του κόσμου. Το "ναι σε όλα" του Μνημονίου, το πλήρωσαν όλοι.

Ο κ. Καρανίκας, ωστόσο, ποτέ δεν πίστεψε ότι οι Ευρυτάνες θα του γυρίσουν την πλάτη επειδή "... πήρα δύσκολες αποφάσεις, όχι από κομματικό πατριωτισμό, αλλά ύστερα από πολύπλευρη ενημέρωση", όπως λέει ο ίδιος για τη στήριξή του στο Μνημόνιο.

Είναι δε περισσότερο από σίγουρο ότι η απόφαση του Ηλία Καρανίκα να παραιτηθεί από την πρώτη θέση που κατέλαβε στο ψηφοδέλτιο της Ευρυτανίας, έπεσε σαν “βόμβα”. Δεν είχε πει τίποτα σε κανέναν και την απόφαση την πήρε μόνος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη δέχεται πιέσεις να ανακαλέσει την παραίτησή του. Κάποιοι στο κόμμα θεωρούν ότι έλαβε την απόφαση "εν θερμώ". Ο ίδιος, όμως, μάλλον είχε έτοιμη την παραίτησή του από καιρό. Ίσως και πριν από τις εκλογές και απλά περίμενε την ετυμηγορία του Ευρυτανικού λαού.

"Ο γιατρός πληγώθηκε", λένε. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την ήττα στις εκλογές, επειδή ο ίδιος πίστευε ότι ως βουλευτής Ευρυτανίας έκανε το καθήκον του. Άλλωστε, στην επιστολή του απαριθμεί μια σειρά από παρεμβάσεις του, εν είδει απολογισμού του έργου του τα 4,5 χρόνια που ήταν βουλευτής.

Πέραν αυτών, ο κ. Καρανίκας, θεωρούσε ότι τα μέτρα που υποχρεώθηκε να στηρίξει ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρούσε ότι οι Ευρυτάνες είχαν καταλάβει τις προθέσεις του και περίμενε να τον στηρίξουν.

Είναι, όμως, γεγονός ότι τα μηνύματα του κόσμου τα είχε λάβει τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, όσο και κατά τον τελευταίο χρόνο, όντας αποδέκτης ακόμη και ανάρμοστων αντιδράσεων από ελάχιστους θερμοκέφαλους.

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής 18 Μαΐου, έδωσε στους συνεργάτες του το κείμενο, που ο ίδιος είχε συντάξει, για να το διανείμουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Για να ενημερώσει τον Ευρυτανικό λαό για τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του.

"Δεν εγκαταλείπω τους αγώνες. Ως γιατρός, θα συνεχίσω να υπηρετώ τους συνανθρώπους μου και θα είμαι πάντα παρών στους αγώνες της δημοκρατικής παράταξης για μια καλύτερη Ευρυτανία", αναφέρει σε κάποιο σημείο της επιστολής του, δηλώνοντας παρών στις πολιτικές εξελίξεις αλλά απών τώρα που "... η ετυμηγορία των Ευρυτάνων είναι ακόμη νωπή", όπως σημειώνει.

Αναζητούν το τρίτο πρόσωπο
Στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, η παραίτηση Καρανίκα προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Ωστόσο, άπαξ και ο Ηλίας Καρανίκας παρέδωσε την επιστολή παραίτησής του, μένει κενή μία θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Ευρυτανία.

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, βέβαια, θα γίνουν με λίστα. Δηλαδή, βουλευτής εκλέγεται ο πρώτος στην κατάταξη στο ψηφοδέλτιο, ενώ η επιλογή του προσώπου γίνεται από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Και επειδή έχουμε εκλογές, στο τοπικό ΠΑΣΟΚ ήδη αναζητούν το τρίτο πρόσωπο που θα συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο της Ευρυτανίας, αλλά παράλληλα θα καλύψει και το μεγάλο κενό του γιατρού.

Μέχρι στιγμής, στο τραπέζι έχουν "πέσει" αρκετά "ηχηρά" ονόματα του κινήματος. Τίποτα όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα αν το νέο πρόσωπο που αναζητούν θα τεθεί και επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Στο ψηφοδέλτιο της Ευρυτανίας, την πρώτη θέση θα μπορούσε δικαιωματικά να καταλάβει ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιος βουλευτής Ευρυτανίας, κ. Λάμπρος Τσιτσάνης. Αυτό, όμως, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.


 

Η επιστολή παραίτησης

Ηλίας Δ. Καρανίκας
τ. Βουλευτής Ευρυτανίας

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αθήνα, 18-5-2012
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Με τιμήσατε και με εμπιστευθήκατε με την ψήφο σας δύο φορές εκλέγοντάς με εκπρόσωπό σας στην ελληνική Βουλή. Σας ευχαριστώ γι’ αυτό από καρδιάς.

Πιστεύω ότι στα τεσσεράμισι αυτά χρόνια που εκπροσωπούσα τους Ευρυτάνες και τις Ευρυτάνισσες στη Βουλή των Ελλήνων τίμησα το αξίωμα αυτό επάξια.

Λειτούργησα ως εκπρόσωπος όλων, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και έκανα σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούσαν στον τόπο μας και τα προβλήματά του τόσο προς την κεντρική εξουσία όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα χρόνια αυτά της εμπιστοσύνης ένιωθα τη στήριξή σας και συνεργάστηκα με όλους τους φορείς, επίσης χωρίς διακρίσεις, με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Πετύχαμε να λύσουμε ή να δρομολογήσουμε την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που χρόνιζαν άλυτα και κράτησαν την περιοχή μας δεκαετίες πίσω.

Θα επαναλάβω ορισμένα από αυτά:

Δρόμος Λαμία - Καρπενήσι - Αγρίνιο.

Δημοπράτηση και ανακήρυξη μειοδότη για την παράκαμψη Μάκρης-Μακρακώμης (30,6 εκατ. Ευρώ).

Ολοκλήρωση μελετών ανατολικής πρόσβασης - Ε65 (10, 5 εκατ. Ευρώ).

Απελευθέρωση καθεστώτος χρήσης Λίμνης Κρεμαστών και ολοκλήρωση Διαγνωστικής Μελέτης Ανάδειξης της Λίμνης Κρεμαστών και της γύρω περιοχής (430.000 χιλ. Ευρώ).

Έγκριση 5, 1 εκατ. Ευρώ για επέκταση νέας πτέρυγας και Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου με παράλληλη διατήρηση του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου.

Τρία νέα ασθενοφόρα στο Δήμο Αγράφων για τη γρήγορη διακομιδή των ασθενών

Διορισμός μόνιμου ειδικευμένου γιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας.

Πιλοτικό πρόγραμμα αιματολογικών εξετάσεων στα ορεινά χωριά της Ευρυτανίας.

Σύντομα με Προεδρικό Διάταγμα που ολοκληρώνεται τα Περιφερειακά Ιατρεία της Ευρυτανίας θα στελεχώνονται ΚΑΙ από οπλίτες γιατρούς.

Σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο στα σχολεία στα χωριά Ραπτόπουλο, Κερασοχώρι, Βαλαώρα και υπάρχει δέσμευση ότι σύντομα θα συνδεθούν όλα τα σχολεία της Ευρυτανίας.

Μειώθηκε ο απαραίτητος χρόνος παραμονής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων στα βουνά της Ευρυτανίας από πέντε (5) σε τέσσερις (4) μήνες.

Σε συνεργασία με την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών, το Δήμο Αγράφων, το Υ.Υ.Κ.Α. προωθείται η λειτουργία παραρτήματος του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας στη Δυτική Ευρυτανία.

Για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Αγράφων λειτούργησε το περασμένο καλοκαίρι Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στη Γρανίτσα Ευρυτανίας και προβλέπεται να επαναλειτουργήσει σε λίγες μέρες.

 Σε αυτό το διάστημα, τη χειρότερη μεταπολεμική περίοδο για την Ελλάδα χρειάστηκε να πάρω αποφάσεις και να στηρίξω πολιτικές που καμία σχέση δεν είχαν με την πορεία μου ως γιατρός, με τον τρόπο που άσκησα το λειτούργημα αυτό και ακόμη περισσότερο με τις πεποιθήσεις μου, που ήταν για μένα στάση ζωής.

Τις στήριξα, όχι από κομματικό πατριωτισμό, αλλά ύστερα από πολύπλευρη ενημέρωση και γνώση και αποβλέποντας ξεκάθαρα στο να σταθεί η χώρα όρθια έστω και με απώλειες.

Μετά από τριανταπέντε χρόνια στην Ιατρική, δυστυχώς εγκάλεσαν κι εμένα μαζί με τους επαγγελματίες της πολιτικής που ευθύνονται για το επίπεδο στο οποίο έχει πέσει η χώρα μας.

Εντούτοις, στις τελευταίες εκλογές αποφάσισα να είμαι υποψήφιος για να έχω την ευκαιρία να κάνω απολογισμό της διετίας, να κριθώ από τους πατριώτες μου και να μην θεωρηθεί ότι αποφεύγω την κρίση τους φεύγοντας, όπως έκαναν αρκετοί άλλοι και μάλιστα με δεκαετίες σε θέσεις ευθύνης.

Στις επαναληπτικές εκλογές, όμως, και μετά από ώριμη σκέψη, αποφάσισα να μην είμαι ξανά υποψήφιος καθότι η ψήφος και η κρίση των συμπολιτών μου είναι ακόμα νωπή. Για την απόφασή μου αυτή, έχω ήδη ενημερώσει από την περασμένη εβδομάδα τα υπεύθυνα κομματικά όργανα και τον πρόεδρο του κινήματος.

Ως γιατρός, θα συνεχίσω να υπηρετώ τους συνανθρώπους μου και θα είμαι πάντα παρών στους αγώνες της δημοκρατικής παράταξης για μια καλύτερη Ευρυτανία, για μια καλύτερη Ελλάδα.

Ο τ. Βουλευτής Ευρυτανίας
Ηλίας Καρανίκας