Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η Ευρυτανία και δύο ακόμα νομοί, παραμένουν χωρίς κρούσμα κορονοϊού. Τα νεότερα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ (διαγράμματα)

Μικραίνει η λίστα των νομών όπου δεν έχει καταγραφεί, μέχρι σήμερα, επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου covid-19. Η Ευρυτανία παραμένει σταθερά στο «μηδέν», καθώς όλα τα δείγματα ύποπτων κρουσμάτων που εστάλησαν στο εργαστήριο προς εξέταση, προέκυψαν αρνητικά. Στους ειδικούς θαλάμους του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου νοσηλεύτηκαν ύποπτα κρούσματα, ωστόσο η εξέταση έδειξε πως δεν είχαν μολυνθεί από κορονοϊό.2

Υγειονομικές αρχές και αυτοδιοικητικοί επισημαίνουν, ωστόσο, πως δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, καθώς το διάστημα των ημερών του Πάσχα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο. Στο Καρπενήσι και τα χωριά όσοι ήρθαν… ήρθαν, καθώς, πλέον, η μετακίνηση από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία είναι πρακτικά αδύνατη.

Σε όλες τις εξόδους εθνικών οδών υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις για να ελέγχουν τυχόν παραβάτες που θα θελήσουν να επισκεφθούν εξοχικές κατοικίες ή τα πατρικά τους, ενώ, όπως έχουν καταγράψει σε ρεπορτάζ τους τα «Ευρυτανικά Νέα», συνεχείς και ενδελεχείς είναι οι αστυνομικοί έλεγχοι και στην Ευρυτανία. Περιπολικά ελέγχουν, σε 24ωρη βάση, ΙΧ οχήματα σε κομβικά σημεία του οδικού άξονα του νομού.

Σημαντικό θεωρείται από πολλούς το ότι, η σχετικά αυξημένη ροή ετεροδημοτών που παρατηρήθηκε στα μέσα του Μαρτίου -και πριν ακόμα επιβληθούν περιορισμοί στην κυκλοφορία, δεν συνοδεύτηκε από κάποιο κρούσμα.

5 κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία

Τις προηγούμενες ημέρες, δύο γειτονικοί νομοί που παρέμεναν -μέχρι πρότινος- καλά θωρακισμένοι, προστέθηκαν στη λίστα του ΕΟΔΥ με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στην Αιτωλοακαρνανία, κρούσματα προέκυψαν στην περιοχή του Αιτωλικού και των Οινιάδων -συνολικά 5 στον αριθμό.

Αυτά αφορούν έναν 48χρονο γιατρό που νοσηλεύεται στο Ρίο, δυο γυναίκες που εργάζονταν ως καθαρίστριες, την ηλικιωμένη που φέρεται να μετέδωσε τη νόσο στον γιατρό και μια ανιψιά της. Ο ιδιώτης γιατρός, σύμφωνα με το agrinionews.gr, παρουσίασε ήπια αρχικά συμπτώματα την περασμένη Τετάρτη (8/4), το Σάββατο (11/4) επιβεβαιώθηκε πως νοσεί και από τις αρχές της Μ. Εβδομάδας νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Κρούσμα και στην Καρδίτσα

Εξάλλου, και στην όμορη Καρδίτσα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του covid-19. Πρόκειται για έναν 48χρονο από το Καμερούν, που αφίχθη στην πόλη της Καρδίτσας με ΚΤΕΛ την περασμένη Παρασκευή (10/4) και βρέθηκε θετικός σε εξέταση για τον κορονοϊό.

Πρόκειται για ωφελούμενο του προγράμματος ΕSΤΙΑ. Για τον λόγο αυτό τέθηκαν σε καραντίνα 7 διαμερίσματα, στα οποία περιλαμβάνονται η κατοικία του ασθενούς και όλα τα διαμερίσματα στα οποία διαμένουν άτομα που είχαν άμεση ή έμμεση επαφή με τον ασθενή.

Σύμφωνα με το karditsalive.net, στο ίδιο λεωφορείο του ΚΤΕΛ ν. Καρδίτσας, μαζί με τον ασθενή, επέβαιναν συνολικά 32 άτομα, τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα και θα ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.

Με τα σημερινά (16/4) δεδομένα, λοιπόν, οι νομοί όπου δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα κορονοϊού, είναι πλέον μόνο η Ευρυτανία, η Φωκίδα και τα Γρεβενά.

Τα νεότερα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε, τη Μ. Τετάρτη (15/4), την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου με βάση τα δεδομένα που είχαν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 15 Απριλίου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 22. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 21.921 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 56.4% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι ένας, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 102 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 73 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 72 (79.2% άνδρες).

eody1

 Από το σύνολο των 2192 κρουσμάτων, 559 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 899 (41.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

eody3

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 47389 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 2809 (5.9%) ήταν θετικά στον κορονοϊό.

eody2

eody4

eody5

eody6