Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Πέθανε ο Γιάννης Μάκκας, εκ των σπουδαιότερων εκπροσώπων του παραδοσιακού ευρυτανικού τραγουδιού

Σε ηλικία 87 ετών, έφυγε από τη ζωή, ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής (17/4), ο Γιάννης Μάκκας (1933-2020), ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μουσικής παράδοσης της Ευρυτανίας και της Ρούμελης.makkas-krenti-tragoudi

Μαζί με τον Κώστα Κούρο (κλαρίνο) και τον Πάνο Ρούμπο (βιολί), αποτέλεσαν την περίφημη «ζυγιά» της Κρέντης, που περιδιάβηκε όλη την Ευρυτανία -και όχι μόνο- επί δεκαετίες και έγραψε ιστορία.

Είχε γεννηθεί στην Κρέντη το 1933 και στα μέσα του ’50 δημιούργησε οικογένεια και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ασχολήθηκε με το τραγούδι από μικρή ηλικία, από τα 17 του, και παρότι αυτοδίδακτος, «ζυμώθηκε» με τον παραδοσιακό ρυθμό, αγάπησε και εξέλιξε το αντικείμενο στο πέρασμα των χρόνων. Εξήντα και πλέον έτη καταπιάστηκε ενεργά με το παραδοσιακό τραγούδι.

Πριν λίγο χρόνια έγινε η επανέκδοση σε CD της ηχογράφησης που έλαβε χώρα στην Κρέντη το 1978, από το Ίδρυμα Σίμωνος και Αγγελικής Καρά, με γενικό τίτλο «Μουσικές του Ελληνισμού-Ρούμελη», και υπότιτλο «Ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά -1978».

Στη συλλογή περιλαμβάνονται και τρία τραγούδια (από τα επτά συνολικά) που ηχογραφήθηκαν από τον Σίμωνα Καρά στην Κρέντη, στις 18 Ιουλίου 1978, από την ιστορική «ζυγιά» της Κρέντης. Τρία τραγούδια αποδίδει ο Γ. Μάκκας: «Καλότυχα 'ναι τα βουνά», «Λαγκάδι ξιρολάγκαδο» και «Βελούχι μου πεντάμορφο.

Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Γιάννης Μάκκας, τιμήθηκε σε διάφορες εκδηλώσεις για την προσφορά του στο παραδοσιακό τραγούδι και τον λαϊκό πολιτισμό.

(ΦΩΤΟ. Ο Γ. Μάκκας στο τραγούδι, σε κάποιο γλέντι πριν χρόνια. Πηγή: evrytanikovima.blogspot.com)