Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Kαταργείται η τηλεκατάρτιση μετά τις αντιδράσεις, κανονικά θα δοθούν τα 600 ευρώ στους επιστήμονες

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης (voucher) για τους επιστήμονες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν… «μαργαριτάρια» στην εκπαιδευτική διαδικασία συγκεκριμένων ΚΕΚ. Στο πρόγραμμα είχαν ξεκινήσει να συμμετέχουν δεκάδες Ευρυτάνες επαγγελματίες -μηχανικοί, δικηγόροι κ.α. Όλοι τους θα λάβουν κανονικά τα 600 ευρώ.grafeio ergasia

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας: "Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher)".

«Στόχος του Προγράμματος", σημείωσε, "δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση".w20-173012vroutsis-thumb-large--2-thumb-large-thumb-large-thumb-large-thumb-large-thumb-large--2-thumb-large

"Για τον λόγο αυτό", ανέφερε ο κ. Βρούτσης, «αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

 Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια".

Οι κλάδοι που συμμετείχαν

Στην δράση που... επιχείρησε να υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είχαν ενταχθεί οι 6 βασικοί επιστημονικοί κλάδοι, όπως ορίζονται βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας από το Υπουργείο Οικονομικών:

Μηχανικοί κάθε ειδικότητας, οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόροι (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι) ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατροί κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικοί και ερευνητές,

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορούσε 180.390 επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες και περιλάμβανε παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

"Σκόιλ ελικικού" και "Μέτζη του νέουκτη"

Τις προηγούμενες ημέρες, το φως της δημοσιότητας, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, είδε μεγάλος αριθμών λαθών και... ασυνάρτητων φράσεων και λέξεων, με τον οποίο έρχονταν σε επαφή και καλούνταν να απαντήσουν οι επιστήμονες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την αποπομπή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση από την κυβέρνηση, αλλά και την κατάργηση του προγράμματος, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «ο "ελεύθερος ανταγωνισμός της Ν.Δ. συνεπάγεται πάρτι ημετέρων με 80 εκατομμύρια για προγράμματα τηλεκατάρτισης που ξεφτιλίζουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και σοβαρότητας για δικηγόρους, μηχανικούς και επιστήμονες".

Το υπουργείο είχε απαντήσει, μεταξύ άλλων ότι "...σε κάθε περίπτωση, τυχόν αστοχίες, ιδίως αναφορικά με μη επαρκή ΚΕΚ, θα αξιολογηθούν και θα διορθωθούν άμεσα". Η διόρθωση τελικά δεν ήρθε, με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης να καταργείται οριστικά.