Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Παραμένει σταθερά χωρίς κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα η Ευρυτανία, όμως δεν δικαιολογείται εφησυχασμός - Μόνο με μάσκα στο νοσοκομείο

Ο νομός Ευρυτανίας παραμένει «λευκός» στον πιο πρόσφατο χάρτη του ΕΟΔΥ, καταγράφοντας μηδενικά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Όσα δείγματα έχουν σταλεί προς εξέταση στα εργαστήρια του ΠΑΣΤΕΡ, προέκυψαν αρνητικά.koronoios-nosokomeio-edit22

Η πιο πρόσφατη περίπτωση ύποπτου κρούσματος αφορούσε μια έγκυο γυναίκα, που επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου με συμπτώματα γαστρενετρίτιδας. Ελήφθη δείγμα, που εστάλη στο εργαστήριο, για να διαπιστωθεί πως δεν είχε προσβληθεί από τον covid-19. Μόνο τρεις περιφερειακές ενότητες σε όλη την επικράτεια, η Ευρυτανία, η Φωκίδα και τα Γρεβενά διατηρούνται στο «μηδέν».

Παρά τη θετική πορεία που έχει καταγράψει, ωστόσο, ο νομός, οι γιατροί αλλά και οι αυτοδιοικητικοί συστήνουν στους πολίτες να μην εφησυχάσουν, καθώς ο ιός «…δεν συγχωρεί λάθη ή αβλεψίες», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ενημέρωση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου, προκειμένου να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία και να συνεχιστεί η αποτελεσματική πρόληψη, όσοι προσέρχονται στο κτήριο για τη διενέργεια προγραμματισμένων εξετάσεων ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φορούν μάσκα, ειδάλλως δεν θα γίνονται δεκτοί.

Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται και από τη στιγμή που τα μέτρα θα αρχίσουν να «χαλαρώνουν», με ημερομηνία-κλειδί την 4η Μαΐου 2020.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από τη Δευτέρα 4/5 αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας, άρα δεν χρειάζεται αποστολή SMS ή συμπλήρωση γραπτής βεβαίωσης πριν την έξοδο από το σπίτι (για εκτός περιφέρειας μετακινήσεις οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα).

Παράλληλα, θα ανοίξουν ορισμένες επιχειρήσεις λιανεμπορίου, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών και αθλητικών ειδών και ΚΤΕΟ, όπως και οι ναοί για ατομική λατρεία

Σύμφωνα με τις οδηγίες, η χρήση της μάσκας θα είναι απαραίτητη για όλους όσοι μετακινούνται με τα ΜΜΜ, αλλά και για εκείνους που βρίσκονται σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, όπως τα κομμωτήρια και τα κουρεία.

Από τις 11 Μαΐου θα αρχίσει να ανοίγει σταδιακά το υπόλοιπο λιανεμπόριο, πλην εμπορικών κέντρων, ενώ θα επιστρέψουν στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Τα ΚΑΠΗ θα παραμείνουν κλειστά, ενώ δεν θα ανοίξουν τα κλειστά γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές. Διατηρείται η άδεια ειδικού σκοπού.

Η εικόνα από τον ΕΟΔΥ

Την ίδια ώρα, ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε (την Τρίτη 28/4( πως τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 32. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2566 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 138 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 74 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 40 (70.0% άνδρες).

Από το σύνολο των 2566 κρουσμάτων, 588 (22.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1262 (49.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 75 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

koronoios-map-28042020

"Λευκή" η Ευρυτανία και στον πιο πρόσφατο χάρτη του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 69.833 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3591 (5.1%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).