Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ο ΕΟΣ Αγράφων προτείνει πεζοπορικές & ορειβατικές διαδρομές που αξίζει να δοκιμάσετε στα Άγραφα

'Στα πλαίσια του εθελοντισμού και της καλής συνεργασίας", σημειώνει ο δήμος Αγράφων σε ανακοίνωσή του, "ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, δείχνοντας για ακόμη μία φορά το μεγάλο του ενδιαφέρον για τη φυσιολατρία και την αναβάθμιση της Τουριστικής Προβολής του Δήμου μας, προτείνει ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές που υπόσχονται δράση και περιπέτεια μέσα στο απείρου κάλλους Αγραφιώτικο παρθένο περιβάλλον".14

Το Φαράγγι Μπουζονίκου

Ορειβατικές-Πεζοπορικές διαδρομές στο Δήμο Αγράφων

-Την Ευρυτανία διασχίζει με κατεύθυνση από βορρά προς νότο το διεθνές μονοπάτι Ε4. Πρόκειται για το μονοπάτι που διαμορφώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ορεινής Πεζοπορίας (E.W.V.) και διασχίζει τις χώρες Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο.

-Στην χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, που είναι διαθέσιμη για συσκευές Android όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad) είναι καταγεγραμμένες οι διαδρομές:

Περιοχή ευρυτανικών Αγράφων

Άγραφα-Νιάλα

Ασπρόρεμα-Ντεληδήμι

Επινιανά-Ασπρόρεμα

Λιθοχώρι-κορυφή Φτέρη

Τροβάτο-Βραγγιανά

Πετρίλο-Ντεληδήμι

Βλαχοπούλα-Ασπρόρεμα

Βλαχοπούλα-Λιάκουρα

-Αξιοσημείωτη είναι η διαδρομή από τη διασταύρωση Αγράφων Eπινιανών ως την τρύπα Όσκλιανης. Πρόκειται για σύντομη διαδρομή δίπλα στην όχθη του ρέματος που οδηγεί στο λεγόμενο “Πάντα βρέχει των Αγράφων”

Σημαντικές διαδρομές έχουν χαραχθεί και από τον ΕΟΣ Αγράφων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι διαθέσιμες για συσκευές Android και για συσκευές iOS (iPhone και iPad), ενώ είναι προς χάραξη και νέες διαδρομές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Φαράγγι Μπουζονίκου και το παραποτάμιο στον Αχελώο μονοπάτι μήκους 12 χλμ. που συνδέει το Κάστρο των Τοπολιάνων με το Φαράγγι Μπουζονίκου, διότι εκτός από το εξαιρετικό ποικίλο και όμορφο τοπίο, την Χλωρίδα και Πανίδα, τις εναλλαγές στο τερέν, αποτελεί στο σύνολό του ένα τεράστιο αναρριχητικό πάρκο.

Έχουν ήδη χαραχθεί δεκάδες αναρριχητικές διαδρομές με βαθμό δυσκολίας από 3 έως και 9+. Μαθήματα Αναρρίχησης παρέχονται δωρεάν από Στελέχη του ΕΟΣ Αγράφων.

Επίσης έχουν χαραχθεί τα μονοπάτια:

-Λημέρι-Λιάκουρα-Αυχένας Πρατίνα-Γούπατα-Μπαλτηνήσι-Μέγα διάσελο

-Λογγίτσι-Τσούκα

-Τέμπλα-Κριτσίστα-Ραπτόπουλο

-Ραπτόπουλο-Βασιλέσι

-Βέρνικο Άη Γιάννης-Λημέρι

Αξιοσημείωτες προσπάθειες διάνοιξης και σήμανσης μονοπατιών πεζοπορίας γίνονται από εθελοντικές Ομάδες εργασίας σε διάφορα χωριά, όπως π.χ. στη Γρανίτσα  (μονοπάτι Άη Λιάς-Δρόλακας-Μέγα διάσελο-Άγιος Κωνσταντίνος Λιθοχωρίου.)

Επίσης ο Κυνηγητικός Σύλλογος Δυτικής Ευρυτανίας με εθελοντικές ομάδες εργασίας μελών του συντηρεί μονοπάτια στην περιοχή που δραστηριοποιούνται.