Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo


«Ιστορίες συνωμοσίας». Ο Δ. Παρούτσας για την ευπιστία του μέσου Έλληνα, τον κορονοϊό, το 5G και τον... Μπιλ Γκέιτς (έντυπη)

Κλεισμένοι στα σπίτια μας 45 μέρες τώρα, περνώντας από μια γκάμα συναισθημάτων που ξεκίνησε από την αδιαφορία, πέρασε στον φόβο για να καταλήξει στην συγκρατημένη αισιοδοξία, αναγκαστήκαμε εκόντες – άκοντες να μάθουμε τις νέες τεχνολογίες και να διαβάσουμε άπειρες θεωρίες για την προέλευση και την πιθανή εξέλιξη της πανδημίας.

Κύρια πηγή ενημέρωσης, φυσικά, η τηλεόραση και η ΕΡΤ. Όμως δεν είναι η μόνη. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του φέις-μπουκ, του Τουίτερ και του Ίνσταγρκαμ ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του και ο καθένας μπορεί να επικοινωνήσει με όλους. Και φυσικά υπάρχουν και οι διάφορες ιστοσελίδες των εφημερίδων, και των σχετικών ή μη οργανισμών.899

"Ο Covid 19 είναι μια απάτη, το 5G είναι ο δολοφόνος"/Φωτογραφία από τη Μ. Βρετανία, © Neil Hall/EPA/Shutterstock

Εντούτοις, παρά την πρόσβαση σε τόση πληροφορία και την πολυποίκιλη θεώρηση, οι άνθρωποι εξακολουθούμε να παραμένουμε παγιδευμένοι στην αποκαλούμενη «μαγική σκέψη». Εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε με όρους του 5ου π.Χ αιώνα, όταν στην χειμαζόμενη από τον λοιμό Αθήνα του Περικλή, κάποιοι θεωρούσαν ότι τους τιμωρούν οι θεοί, ότι ένας καμπούρης έφταιγε για το κακό, ή ότι το θανατικό το έφεραν οι επήλυδες, δηλαδή οι αλλοχωρίτες, οι μετανάστες.

Σε περιόδους που ο φόβος επικρατεί, προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε τα πράγματα με όρους που μας είναι ήδη γνωστοί, με τρόπους αντιμετώπισης που μας έχουν βοηθήσει στο παρελθόν. Για παράδειγμα τι ξέρουμε στα σίγουρα; Ότι πονάμε αν κάποιος μας χτυπήσει. Άρα όταν πονάμε συμπεραίνουμε ότι κάποιος μας χτυπά, κάποιος μας κάνει κακό. Δεν γνωρίζουμε από πού προήρθε ο κορωνοϊός, άρα κάποιος πρέπει να τον έφτιαξε!

Είναι τραγικό. Τόση επιστήμη, τόση πρόοδος, τόση γνώση κι ο μέσος άνθρωπος, ο μέσος Έλληνας εξακολουθεί να είναι ακαλλιέργητος και εύπιστος, να δίνει βάση σε ανόητες θεωρίες συνωμοσίας.

Στην Αγγλία, την εβδομάδα του Πάσχα κάποιοι έβαλαν φωτιά σε 20 πύργους κινητής τηλεφωνίας που εξέπεμπαν σήμα σε 5G. Το 5G είναι μια τεχνολογία μετάδοσης ασύρματου σήματος που επιτρέπει την διακίνηση μεγαλύτερου όγκου δεδομένων ταχύτερα. Επιτρέπει την μετάδοση βίντεο καλύτερης ποιότητας χωρίς διακοπές. Είναι η φυσική εξέλιξη των προηγούμενων συστημάτων των 3G, 4G και ούτω καθεξής.

Ε, λοιπόν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η τεχνολογία διαδίδει και μεταδίδει με κάποιον τρόπο τον ιό, σαν ένα ασύρματος πομπός μικροβίων. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει καμία λογική σχέση μεταξύ της αιτίας και του υποτιθέμενου αποτελέσματος. Βασίζεται αποκλειστικά στην αντίληψη ότι και τα δύο είναι νέα και τρομακτικά.

Ωστόσο, αυτή τη θεωρία την κοροϊδεύουν όσοι προτιμούν να πιστεύουν πως ο κορωνοϊός δεν υπάρχει καθόλου και ότι όλη η ιστορία της εμφάνισής του μαγειρεύτηκε για να κρύψει τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία του ίδιου του 5G. Στην περίπτωση αυτή, η κακή πίστη και το συντονισμένο ψέμα σε μαζική κλίμακα προτιμώνται από τις εξηγήσεις που προσφέρει η ιολογία και η ιατρική!

Τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν κάποια λογική και κάποιες ιατρικές γνώσεις (όποιες κι αν είναι αυτές) και διατείνονται ότι αυτό που συμβαίνει είναι πως η τεχνολογία 5G αδυνάτισε το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων κι έτσι κατέστησε έναν ακίνδυνο ιό σε παγκόσμια απειλή!

Μπορεί εκ πρώτης όψεως όλα αυτά να φαίνονται ακίνδυνα και αστεία, ωστόσο δεν είναι: Αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εξαπατούνται - ή ακόμη χειρότερα ότι γίνονται στόχος των αρχών δημόσιας υγείας, γιατί να ακολουθήσουν τις οδηγίες τους; Γιατί, να επιτρέψουν τελικά στα παιδιά τους να κάνουν το εμβόλιο για την κορωνοΐωση όταν τελικά αυτό κατασκευαστεί, αν πιστεύουν πως η πανδημία δημιουργήθηκε από, ας πούμε, τον Μπιλ Γκέιτς, προκειμένου να μειώσει τον πλεονάζοντα πληθυσμό του πλανήτη όπως λέει μια άλλη θεωρία; Ή – μιας και το γνωρίζει το αντικείμενο – προκειμένου να εγκαταστήσει μικρο-ρομπότ μέσα μας που θα μας περιορίζουν την ελεύθερη βούληση;

Περιττό να πούμε, ότι όλα αυτά είναι παράλογα. Ο Γκέιτς διέθεσε 250 εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για τον covid-19, κι αντί για ευχαριστώ κάποιοι απειλούν να τον σκοτώσουν.

Το συμπέρασμα είναι πως όταν οι πολιτικοί και οι υγειονομικές αρχές χάνουν την εμπιστοσύνη του κοινού, προκαλείται πραγματική βλάβη καθώς δημιουργείται χώρος τον οποίο έρχονται να γεμίσουν οι συνωμοσιολόγοι. Δεν είναι τυχαίο που μέχρι τώρα οι θεωρίες συνωμοσίας έκαναν θραύση στις χώρες της μέσης Ανατολής και στα απολυταρχικά καθεστώτα που ήταν ανίκανα να λειτουργήσουν δημοκρατικά.

Δυστυχώς όμως τώρα φαίνεται πως η πολιτική κουλτούρα γίνεται πιο δυσλειτουργική και στη Δύση, δημιουργώντας έναν βρόχο συνωμοσιολογικής ανατροφοδότησης: όσο λιγότερο εμπιστεύεται ο κόσμος την εξουσία, τόσο περισσότερο αναζητά εναλλακτικές λύσεις και τόσο πιο ευαίσθητος γίνεται σε αναξιόπιστες προσωπικότητες, που προβάλλονται διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.

Στην Ελλάδα σταθήκαμε τυχεροί, καθώς οι υγειονομικές αρχές και το κράτος γενικότερα στάθηκαν στο ύψος τους. Αυτό σαφώς περιόρισε την αναζήτηση εναλλακτικών ερμηνειών. Όμως πρέπει να μας γίνει μάθημα.

Ό,τι συνέβη στην πανδημία, ισχύει και σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής. Κανείς δεν απεργάζεται την καταστροφή του Έθνους και του Ελληνισμού σε μυστικά υπόγεια, άλλοτε στέλνοντάς μας μετανάστες, άλλοτε υποδαυλίζοντας τη γλώσσα και άλλοτε τη θρησκεία μας. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ιστορικών συγκυριών και μιας ρευστότητας που υπάρχει εξ υπαρχής του κόσμου. Ο Ελληνισμός, η Ορθοδοξία και η Ελληνική γλώσσα έχουν τα εχέγγυα να αντέξουν για 1000 χρόνια ακόμη, αρκεί να μην τα απεμπολήσουμε οι ίδιοι, να εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε αυτά και να προσπαθούμε να τα μετακενώσουμε και σε άλλους, κάνοντάς τους κοινωνούς των αξιών τους.

Όχι βέβαια, ότι δεν υπάρχουν απειλές και εχθροί. Είναι όμως στο χέρι μας να τους αντιμετωπίσουμε με ισχύ και αποτελεσματικότητα κάνοντας απλά ο καθένας αυτό που πρέπει και μην κατηγορώντας φαντάσματα ή αλλότρια, αόρατα και υπερφυσικά κέντρα εξουσίας.