Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Νεογέννητο ζαρκάδι βρέθηκε στον Προυσό, παραλήφθηκε από το Δασαρχείο και μεταφέρθηκε στον «Αρκτούρο» (ΦΩΤΟ)

Δύο ζαρκαδάκια μόλις λίγων ημερών, εντόπισε γυναίκα κάτοικος του Προυσού Ευρυτανίας, σε απόκρημνο σημείο πολύ κοντά στο χωριό. Το ένα εκ των δύο ζώων ήταν βαριά τραυματισμένο και δυστυχώς κατέληξε σύντομα, ωστόσο για το άλλο η τύχη ήταν καλύτερη, καθώς τα τραύματά του ήταν ελαφρότερα· ήδη βρίσκεται σε ασφαλή χέρια, εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα, στις εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου»!1

Ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Καρπενησίου, με τους ανθρώπους του να έρχονται άμεσα σε επικοινωνία με την οργάνωση «Αρκτούρος». Στο μεταξύ, κάτοικος του Προυσού ανέλαβε την προσωρινή φροντίδα του τετράποδου, ταΐζοντάς το με... γίδινο γάλα. Εάν το ζαρκαδάκι ήταν μερικών εβδομάδων -και όχι ημερών, τότε το δασαρχείο θα μπορούσε να αναλάβει να το μεταφέρει στο εκτροφείο που διατηρεί, εκεί όπου ήδη ζει ένα ήμερο ζαρκάδι.

Έτσι, νωρίς το πρωί της Τετάρτης (13/5), εργαζόμενοι του Δασαρχείου Καρπενησίου μετέβησαν στον Προυσό και παρέλαβαν το νεογέννητο ζαρκάδι. Λίγο αργότερα, κατέφθασε στο δασαρχείο η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του «Αρκτούρου», που με τη σειρά της ανέλαβε τη μεταφορά και φροντίδα του ζώου στις εγκαταστάσεις που διατηρεί, στη Φλώρινα.2

Το ζαρκαδάκι στα χέρια του Δασάρχη Καρπενησίου, Γιάννη Καρκάνη

Ήδη, πλέον, το ζαρκαδάκι από την Ευρυτανία δέχεται την περιποίηση των ανθρώπων του Αρκτούρου». Θα έχει δε και… παρέα, καθώς τον τελευταίο καιρό συνολικά 4 μικρά ζαρκάδια, που βρέθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές από ιδιώτες, έχουν μεταφερθεί στους χώρους της οργάνωσης. Θα ζήσουν για ένα περίπου χρόνο σε ειδικό χώρο στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του «Αρκτούρου» και στη συνέχεια, εάν κριθεί πως είναι σε θέση, θα επανενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον.

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, ο «Αρκτούρος» ενημερώνει τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, ότι όπως και με όλα τα άγρια ζώα, έτσι και με τα νεαρά ζαρκάδια, θα πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή μαζί τους ή να τα απομακρύνουν από το σημείο που τα βρίσκουν, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και δεν κινδυνεύει η υγεία τους. Τα ζαρκάδια επιλέγουν κάποιο απομονωμένο σημείο για να αφήσουν τα μικρά τους και επιστρέφουν συχνά για το τάισμα.

3

4

5

Το νεαρό τετράποδο μαζί με υπαλλήλους του δασαρχείου