Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ) «Αντάρτικο» για τις κάμερες στα σχολεία, από δασκάλους και καθηγητές της Ευρυτανίας - «Οι σχέσεις στην τάξη απαιτούν σεβασμό»

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού Ευρυτανίας συναντά η τροπολογία σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης (μέσω live camera) διδασκαλίας που πραγματοποιείται δια ζώσης.aithousa-gel1

Ειδικότερα, με τη ρύθμιση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται ήδη στη διαδικασία κατάρτισης της σχετικής υπουργικής απόφασης, έχοντας παράλληλα «ανοικτή γραμμή» με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα.

«Δυο τινά μπορούν να συμβούν αν επιβληθεί η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος μέσα από την τάξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας. «Η πρώτη επιλογή», τονίζει, «να κάνουμε τα παιδιά μας θέαμα στα μάτια οποιουδήποτε θα θελήσει και θα μπορέσει (και αυτοί θα είναι πολλοί) να χρησιμοποιήσει την εικόνα της τάξης για να τα γελοιοποιήσει. Σκεφτείτε πώς θα προστατευθούν οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και οι πιο συνεσταλμένοι από το να γίνουν αντικείμενο κριτικής και σχολιασμού από άτομα που δεν εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία. Πώς θα ενισχυθούν οι τελευταίοι στη συμμετοχή τους, όταν ξέρουν ότι θα αποτελέσουν θέαμα;». «Η άλλη επιλογή», σημειώνουν οι καθηγητές, «είναι να παγώσουμε την τάξη. Τα παιδιά τόσο στην αίθουσα όσο και από το σπίτι θα παρακολουθούν έναν καθηλωμένο δάσκαλο να προβάλει διαφάνειες μέσω της πλατφόρμας του webex».

«Η σχολική αίθουσα είναι ναός», προσθέτει η ΕΛΜΕ και επισημαίνει πως «εκεί μέσα εκπαιδευτικοί και μαθητές συλλειτουργούμε. Διαβάζουμε, τσακωνόμαστε, εξομολογούμαστε, παίζουμε, γελάμε, προχωράμε παρακάτω. Δημιουργούμε σχέση αγαπητική μεταξύ μας και προς τη γνώση. Με τις δυνάμεις του ο καθένας».

Μιλώντας στα «Ευρυτανικά Νέα», η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, κα Ροδοθέα Καρφή, τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου «χτυπάει την 'καρδιά', την ουσία της εκπαίδευσης». «Η πιο βαθιά διαπροσωπική σχέση», σημειώνει, «αυτή που είναι στη βάση της μαθησιακής διαδικασίας, πλήττεται, μηχανοποιείται. Οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσα στην τάξη δεν είναι αντικείμενο παρακολούθησης, αλλά σεβασμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Ευρυτανίας, θεωρούν ότι η ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων δεν συνδράμει στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Η άποψη για το ζήτημα είναι κοινή σε όλους τους εκπαιδευτικούς», λέει στα «Ευρυτανικά Νέα» η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ευρυτανίας, κα Θεοδώρα Τζιοβάρα. «Το μάθημα που γίνεται στα δημοτικά», σημειώνει, «δεν είναι διάλεξη πανεπιστημίου με ακροατήριο, είναι κάτι πιο προσωπικό· η γνώση μέσα στην τάξη οικοδομείται από αυτά που λένε καθημερινά τα παιδιά. Οι κάμερες δεν εξυπηρετούν αυτή τη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή».

«Το υπουργείο αγνοεί μάλλον», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι δάσκαλοι, «θεωρίες μάθησης και σύγχρονες πρακτικές διδασκαλίας που εφαρμόζονται μέσα στη διδακτική αίθουσα, οι οποίες δε βρίσκουν τον δάσκαλο να ρητορεύει δίπλα στον πίνακα. Ακούγεται πολύ το ερώτημα, γιατί δεν μεταδίδεται μόνο η παράδοση του μαθήματος… Γιατί η παράδοση του μαθήματος εξελίσσεται μέσα από τις ιδέες και τις απόψεις των μαθητών. Οι μαθητές δε μαθαίνουν παρακολουθώντας τον δάσκαλο, όπως νομίζει το Υπουργείο. Οι μαθητές δημιουργούν τη γνώση. Ο δάσκαλος βρίσκεται στην αίθουσα για να βοηθήσει στην οικοδόμηση αυτή, να ενθαρρύνει και να εμπλέξει τους μαθητές στη διαδικασία. Συνεπώς κινείται διαρκώς, επικοινωνεί λεκτικά ή μη με τους μαθητές, αλληλεπιδρά, βασίζεται στην προϋπάρχουσα γνώση των παιδιών που μπορεί να είναι εσφαλμένη για να χτιστεί η καινούργια από την αρχή».

«Με την τροπολογία που ψηφίστηκε εν μία νυκτί», προσθέτει ο Συλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ευρυτανίας, «αλλοιώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία, διαταράσσεται  η παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικών-μαθητών, περιορίζεται η παιδαγωγική και διδακτική ελευθερία και  παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών».