Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Παραδόθηκε στους Αθηναίους η νέα Πλατεία Ομονοίας. Οι επικρίσεις για συνωστισμό και η παραδοχή του λάθους από τον Κ. Μπακογιάννη

Η Ομόνοια διαθέτει και πάλι το εμβληματικό συντριβάνι της, σημείο αναφοράς για πολλές δεκαετίες στο κέντρο της Αθήνας. Την Πέμπτη (14/5), με τη λειτουργία και φωταγώγηση του σιντριβανιού, η ριζικά ανακατασκευασμένη πλατεία Ομονοίας παραδόθηκε στο σύνολό της, στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας.

1

Ήδη από τις πρώτες στιγμές, η «νέα» πλατεία Ομονοίας έγινε πόλος έλξης και δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω από το σιντριβάνι, που τέθηκε σε λειτουργία. Έτσι, παρότι δεν διοργανώθηκε κάποια επίσημη εκδήλωση, παρατηρήθηκε (και καταγράφηκε σε πλάνα και φωτογραφίες) συνωστισμός, γεγονός για το οποίο επικρίθηκε η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης. Την επομένη, ο ίδιος, μέσω σύντομου βίντεο που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα, παραδέχθηκε ότι «…κάναμε λάθος».


Στοιχεία για το νέο σιντριβάνι

Πρόκειται για ένα, από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη- με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα ενώ συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων.

Σιντριβάνια τόσο μεγάλου μεγέθους μειώνουν την θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα ενώ η συνεχής ανακυκλοφορία του αφρισμένου νερού απορροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα. Επίσης λειτουργεί με εξαιρετικά μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε συνδυασμό και με την εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ρεύματος με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύτηκε γκαζόν και ολόκληρη η υπόλοιπη πλατεία, συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, καλύφθηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά που ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαμηλώνουν την θερμοκρασία. Σε λειτουργία μπαίνει επίσης ξανά, μετά από πολλά χρόνια και το σπουδαίο υδροκινητικής λειτουργίας γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου.