Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ψυχοσάββατο στο Καρπενήσι στη μνήμη όσων έφυγαν, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη

Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, τελέστηκε το Σάββατο της Πεντηκοστής (6/6), το Ψυχοσάββατο κατά την Εκκλησία, Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, παραπλεύρως του παλαιού κοιμητηρίου.psisosavvato-karpen20

Δεκάδες πιστοί παρίστατο στην λειτουργία που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη όσων έφυγαν, ενώ, ως είθισται, γυναίκες παρασκεύασαν σιτάρι και το έφεραν στον ναό για να τιμήσουν τους αποβιώσαντες συγγενείς τους. O Μητροπολίτης ανέγνωσε τα ονόματα των κεκοιμημένων που έδωσαν οι πιστοί για μνημόνευση.

Ψυχοσάββατο είναι η κοινή ονομασία του Σαββάτου πριν από την Κυριακή των Απόκρεω, αλλά και του Σαββάτου πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής. Αν και όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν αποβιώσει ανά τους αιώνες, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους τα δύο προαναφερθέντα Σάββατα.

Σύμφωνα με την Ι.Μ. Καρπενησίου, την Κυριακή της Πεντηκοστής (7/6), ο ποιμενάρχης θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό των Ευρυτάνων Αγίων στο Καρπενήσι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ.κ. Γεώργιος θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό, στο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Καρπενησίου.