Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Με ομιλία του Κώστα Μπασδέκη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, οι εκδηλώσεις μνήμης του ΚΚΕ Ευρυτανίας στους Κορυσχάδες

korysxades-kke-2013 

Το Παράρτημα  της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σε συνεργασία με την Κ.Ο. Ευρυτανίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στις Κορυσχάδες για την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου των αντιπροσώπων του λαού στις 14 - 27 Μάη 1944, υπό την αιγίδα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης(ΠΕΕΑ).

Το Εθνικό Συμβούλιο προέκυψε από εκλέκτορες οι οποίοι είχαν εκλεγεί σε ψηφοφορία που έγινε σε όλη την Ελεύθερη Ελλάδα, αλλά και σε κατεχόμενες περιοχές, στις 23 Απρίλη 1944. Η συμμετοχή ήταν μαζική, παρά την τρομοκρατία των κατακτητών και τη συκοφαντική εκστρατεία που είχε εξαπολύσει η λεγόμενη κυβέρνηση του εξωτερικού από το Κάιρο και το Λονδίνο.

Στις εκλογές αυτές ψήφισαν σχεδόν 1.800.000 ψηφοφόροι, όταν στις βουλευτικές εκλογές του 1936 συμμετείχε ένα εκατομμύριο περίπου. Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας είχαν δικαίωμα ψήφου οι νέοι από 18 χρονών και οι γυναίκες. Τότε εκλέχτηκαν και οι πρώτες γυναίκες – βουλευτές.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020, ώρα 11.00 το πρωί, στην πλατεία των Κορυσχάδων Ευρυτανίας. Oμιλητής θα είναι ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.