Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo


Τι γίνεται όταν επιστρέφει ο ιός. Ο Δ. Παρούτσας για την επανεμφάνιση του covid-19 και τον τρόπο αντιμετώπισής του (έντυπη)

Για σχεδόν οκτώ εβδομάδες, το Πεκίνο φαινόταν να είναι σχεδόν καθαρό από τον κορονοϊό. Δεν αναφέρθηκε καμιά τοπικά μεταδιδόμενη μόλυνση και η ζωή είχε επιστρέψει στο φυσιολογικό. Οι επιχειρήσεις και τα σχολεία άνοιξαν ξανά, οι άνθρωποι επέστρεψαν στη δουλειά τους και οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα πάρκα της πόλης ήταν για άλλη μια φορά γεμάτα κόσμο. Οι τοπικές αρχές φαινόταν αρκετά ικανοποιημένες.907

Αυτή η ψευδαίσθηση, ωστόσο, γκρεμίστηκε την περασμένη Πέμπτη όταν αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ένα ξέσπασμα νέων μολύνσεων στο Φενγκτάι, μια περιοχή στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να εκτοξεύεται γεωμετρικά κάθε μέρα. Πολλοί από αυτούς που είχαν μολυνθεί είχαν επισκεφθεί ή εργάζονταν στην Ζινφάντι, μια τεράστια χονδρική αγορά που αποτελεί και τη μοναδική πηγή φρέσκων φρούτων, λαχανικών, κρέατος και θαλασσινών της πόλης.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε μια μαζική εκστρατεία για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των 356.000 ατόμων που, σύμφωνα με αξιωματούχους, είχαν πάει στην αγορά από τις 30 Μαΐου, είχαν στενή επαφή με κάποιον που ήταν εκεί ή ζούσε κοντά. Ως τώρα, τουλάχιστον 180 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί θετικά.

Η Κίνα απέδειξε την θέλησή της να μην διακινδυνεύσει. Μέσα σε λίγες μέρες, η πρωτεύουσα των 21 εκατομμυρίων ανθρώπων τέθηκε υπό μερικό αποκλεισμό, με επαναφορά περιοριστικών μέτρων, κλείσιμο ολόκληρων γειτονιών και εκτεταμένες ακυρώσεις αεροπορικών ταξιδιών.

Τα στοιχεία δε που επικαλείται η κινεζική κυβέρνηση και κάποιοι ανεξάρτητοι ερευνητές, υποδεικνύουν ότι  το ξέσπασμα πιθανότατα προήλθε από την Ευρώπη! Οι γενετικές ακολουθίες που αποκαλύφθηκαν με βάση των αριθμό των μεταλλάξεων, υποδηλώνουν ότι ο ιός είναι παλιότερος από αυτόν που κυκλοφορεί στην Ευρώπη σήμερα. Το εύρημα ενισχύει μια ιδέα που κυκλοφορούσε στο Πεκίνο για αρκετό καιρό πριν συμβεί το νέο ξέσπασμα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην αγορά.

Τέτοιου είδους κορυφώσεις στην καμπύλη του ιού έχουν εμφανιστεί και αλλού. Η Νότια Κορέα, της οποίας η πρώιμη επιτυχία στον περιορισμό της νόσου, χαιρετίστηκε από πολλούς, χρειάστηκε να πάρει και πάλι μέτρα στα τέλη Μαΐου, προκειμένου να καταπολεμήσει την αύξηση των κρουσμάτων, μετά τη χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και το άνοιγμα των σχολείων.

Το ίδιο και η Σιγκαπούρη όπου ένα νέο κύμα κρουσμάτων εμφανίστηκε σε εργαζόμενους μετανάστες που στοιβάζονται σε κοινούς κοιτώνες. Και το Ιράν γνώρισε δραματική και θανατηφόρα αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, αν και προηγουμένως ισχυριζόταν ότι κρατούσε τα πράγματα υπό έλεγχο.

Υπήρξαν παρόμοια περιστατικά και εδώ στην Ευρώπη. Στην Πολωνία έκλεισαν κάποια ανθρακωρυχεία. Ένα αυξανόμενο ξέσπασμα μετά από ένα πάρτι στην περιοχή του Αλγκάρβε απειλεί την εικόνα της Πορτογαλίας ως ασφαλούς προορισμού διακοπών. Και ένα σφαγείο στη Γερμανία έκλεισε αφού πρώτα είχε μετατραπεί σε εστία μετάδοσης. Περίπου τα δύο τρίτα των εργαστηριακών ελέγχων αποβαίνουν θετικά, και αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.

Στην Ελλάδα έχουμε επίσης τέτοια δείγματα αν και όλοι επιμένουν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Σίγουρα, καμιά από αυτές τις περιπτώσεις δεν αποτελεί το επίφοβο λεγόμενο «δεύτερο κύμα». Είναι απλά η επανεμφάνιση της θανατηφόρας νόσου που, αν και κατασταλμένη, δεν έχει εξαφανιστεί.

Η πρόσφατη επιδημία στο Πεκίνο δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει ξανά η εξάπλωση. Οι περιπτώσεις στα προάστια Χεμπέι, Λιαο-νιγκ, Σι-τσουάν και Ζέζι-γιαγκ, έχουν συνδεθεί με την εστία του Πεκίνου, αναγκάζοντας έτσι κι άλλες περιοχές να επιβάλουν μέτρα καραντίνας σε ταξιδιώτες από την πρωτεύουσα. Και το Μακάο απαιτεί από τους επιβάτες όλων των αφίξεων από το Πεκίνο, να υποβάλλονται σε ιατρική παρακολούθηση 14 ημερών.

Δείχνει όμως ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον ιό στο μέλλον. Δεν θα υπάρχουν πλέον πανεθνικοί ή κρατικοί περιορισμοί. Αντίθετα οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο πρότειναν να μην επιτρέπεται στους κατοίκους περιοχών μεσαίου ή υψηλού κινδύνου να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα. Όσοι, δε, είναι από άλλες περιοχές θα πρέπει να εξετάζονται εντός επτά ημερών από την αναχώρησή τους. Έτσι η διαχείριση της νόσου θα γίνεται σε επίπεδο κοινότητας ή πόλης.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για μας τώρα που ανοίγουν τα σύνορα και θα αρχίσει η επέλαση των μυρίων. Η διαχείριση πρέπει να γίνεται τοπικά και με μεγάλη σύνεση και αυστηρότητα. Αλλιώς, η εναλλακτική λύση θα είναι επίπονη, ανηφορική και γεμάτη δάκρυα για θανάτους που δεν θα προέρχονται μόνο από την πανδημία αυτή καθ’ αυτή…

Οι αρχές ισχυρίζονται ότι αυτή η τελευταία άνοδος είναι υπό έλεγχο. Δυστυχώς, αυτό είναι και το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε στο μέλλον, για τον περιορισμό του ιού, αφού, απλά, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.