Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Για τσάι του βουνού στην Ευρυτανία. Ξεκίνησε η συλλογή του, τι προβλέπεται - Κατασχέσεις από το δασαρχείο Καρπενησίου

από την έντυπη έκδοση

Τα Ευρυτανικά Νέα έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο της παράνομης συλλογής αρωματικών φυτών και βοτάνων στην Ευρυτανία, που, έστω και αν δεν έχει λάβει τις διαστάσεις που παρατηρούνται σε άλλες περιοχές (π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο), εντούτοις αποτελεί «πληγή» για τους πληθυσμούς συγκεκριμένων ειδών στην Ευρυτανία.tsai-vounou-matsakia

Το τσάι του βουνού φύεται σε πολλά βουνά της Ευρυτανίας, από το Βελούχι, τη Χελιδόνα και την Καλιακούδα, μέχρι το Καυκί και τα Άγραφα, ωστόσο, κάθε χρόνο στο δελτίο συμβάντων των δασικών υπηρεσιών του νομού, καταγράφονται περιπτώσεις υπερσυλλογής του πολυετούς φυτού ή πρόωρης συγκομιδής του. Είναι κοινό μυστικό ότι για κάποιους, το τσάι του βουνού, η συγκομιδή του οποίου είναι πιο απαιτητική από άλλα είδη (φύεται σε μεγάλα υψόμετρα και απόκρημνα σημεία), έχει μετατραπεί σε πηγή εσόδων.

Εκτός από την ανεξέλεγκτη συλλογή του Σιδερίτη, πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός της εκρίζωσης -και όχι κοπής- του, επισημαίνουν οι ειδικοί· ο συγκεκριμένος πληθυσμός του φυτού δε θα υπάρχει την επόμενη χρονιά, προειδοποιούν.

Οι δασικές διατάξεις που βρίσκονται σε ισχύ, ρυθμίζουν τον χρόνο, τον τρόπο αλλά και την συνολική ποσότητα συλλογής κατ’ άτομο, για τον Σιδερίτη (τσάι του βουνού), τη ρίγανη και τα αρωματικά φυτά που τέτοια εποχή αναπτύσσονται ανά την Ευρυτανία. Η συλλογή του τσαγιού άρχισε από την 1η Ιουλίου και η επιτρεπόμενη ποσότητα ανέρχεται έως 4 κιλά/άτομο.

Ήδη, όπως γράφουν τα Ευρυτανικά Νέα, το Δασαρχείο Καρπενησίου προχώρησε, το προηγούμενο διάστημα, σε κατασχέσεις ποσοτήτων τσαγιού, καθώς η συλλογή του είχε ξεκινήσει πριν την 1/7. Σε μία περίπτωση, υποβλήθηκε και μήνυση (αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση που κυκλοφορεί).tsai-vounou-dasarxeio1

Ποσότητες από το κατασχεθέν τσάι, στις αποθήκες του Δασαρχείου Καρπενησίου

ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ: ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ

Η Δασική Ρυθμιστική Διάταξη που εξέδωσε το Δασαρχείο Καρπενησίου στις 31 Μαΐου 2019, έχει ισχύ για δέκα (10) χρόνια και προβλέπει τα εξής:

«ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε όλη την περιφέρεια του Δασαρχείου Καρπενησίου και κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου (εποχή φυσιολογικής ξήρανσης του φυτού) κάθε έτους, ατελώς την ελευθέρα συλλογή του αρωματικού φυτού σιδερίτης (τέιον ή τσάι του βουνού), αποκλειστικά και μόνο δια κοπής του υπέργειου τμήματος του φυτού με κατάλληλα κοπτικά εργαλεία (μαχαίρι, ψαλίδι) και σε καμία περίπτωση με εκρίζωση του φυτού. Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής του παραπάνω φυτού ανέρχεται μέχρι του ποσού των τεσσάρων (4) κιλών κατ’ άτομο το χρόνο αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη των ατομικών αναγκών».

ΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά τη συλλογή με εκρίζωση του φυτού σιδερίτης (τέιον ή τσάι του βουνού) προς εξασφάλιση της αναγέννησης και της μη εξαφάνισής του, τη συλλογή του σε άλλη εποχή εκτός της παραπάνω αναφερόμενης τη συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας από την προαναφερόμενη καθώς επίσης και την εμπορία του παραπάνω είδους».

Όπως σημειώνεται, οι παραβάτες της παρούσας καθώς και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 3 του άρθρου 268 του Ν.Δ. 86/69 "περί δασικού Κώδικα", τα δε παρανόμως συλλεγόμενα προϊόντα και εργαλεία συλλογής κατάσχονται και δημεύονται (…)».

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το τσάι του βουνού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα της ελληνικής υπαίθρου και περιέχει πλήθος από ωφέλιμες ουσίες και ευεργετικές ιδιότητες. Πρόκειται για πολυετές φυτό, που ανήκει στην οικογένεια χειλανθών (Lamiaceae) και στο γένος Sideritis. Στην Ελλάδα είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τον Θεόφραστο (372-287 π.Χ.) και τον Διοσκουρίδη (10 μ.Χ. αιώνα).

Τα κυριότερα είδη στην Ελλάδα ανέρχονται σε 17 και ένα εξ αυτών είναι το «Τσάι Βελουχιού ή Παρνασσού (Sideritis rαeseri)», για το οποίο διαβάζουμε: «Είναι πολυετής πόα, ύψους μέχρι 40 εκατοστά. Ο βλαστός είναι λεπτός, χνουδωτός, συνήθως απλός, σπάνια διακλαδισμένος. Τα φύλλα του είναι στενά, λογχοειδή, τα 3 κατώτερα με μίσχο και τα ανώτερα άμισχα. Έχουν χρώμα πράσινο ως λευκοπράσινο και είναι ακέραια ή ελαφρώς πριονωτά. Ο κάλυκας έχει λευκοπράσινο χρώμα, καταλήγει σε δόντια και τα πέταλα του άνθους έχουν χρώμα κίτρινο (…)». Έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες, ενώ το εκχύλισμα των φυτών της οικογένειας Sideritis συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.