Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Σαββατοκύριακο 4-5/7: Πανελλαδική κινητοποίηση στη Νιάλα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών

Μια σειρά από σύλλογοι, φορείς και κινήσεις από όλη την Ελλάδα οργανώνουν πανελλαδική κινητοποίηση με επίκεντρο την ιστορική Νιάλα, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουλίου, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων στα Άγραφα και στην Πίνδο. Θα οργανωθούν τρεις κατασκηνωτικές βάσεις (Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, Ρέμα Καριτσιώτη, Βραγγιανά Ευρυτανίας), ενώ τη 2η ημέρα θα γίνει πορεία προς τη Νιάλα.niala-aiolika-afisa

Το ανοιχτό κάλεσμα των διοργανωτών έχει ως εξής:

«Καλούμε

Tους απανταχού Αγραφιώτες και τους συλλόγους τους σε όλη την Ελλάδα.

Tους συλλόγους, τους φορείς και τους ανθρώπους του κάμπου, που γεννήθηκαν και ζουν κάτω από τον ίσκιο της «Κοιμωμένης των Αγράφων», που πίνουν νερό και ποτίζουν τη γη τους από τα νερά των αγραφιώτικων βουνών.

Τους συνοδοιπόρους στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή της φύσης για τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματιών, σε όλη την Ελλάδα, απ΄άκρη σ΄άκρη.

Τους Ορειβατικούς, Περιηγητικούς και Φυσιολατρικούς συλλόγους.

Τις κινήσεις και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα για την προστασία των κοινωνικών αγαθών και του περιβάλλοντος.

Να συμμετέχουμε σε πανελλαδική κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων το διήμερο 4 & 5 Ιούλη.

Με συγκέντρωση και πορεία στην ιστορική κορυφή της Νιάλας
την Κυριακή 5 Ιούλη 2020.

Περπατάμε στα μονοπάτια της φύσης και της ιστορίας…

Στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα και μέχρι τις Βρυξέλλες, ηχηρό μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, υπεράσπισης του φυσικού πλούτου και των κοινών δημόσιων αγαθών όπως η ενέργεια και το νερό.

Βροντοφωνάζουμε ότι τα Άγραφα και την Πίνδο δεν θα τα παραδώσουμε στα καταστροφικά τους σχέδια που θέλουν να μετατρέψουν όλα τα βουνά και τα ποτάμια σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποσπώντας τους ό,τι πολυτιμότερο έχουν να προσφέρουν στις ερχόμενες γενιές: γη, ελευθερία, καθαρό αέρα, ψυχική ανάταση, καθαρά προϊόντα, ενότητα με τη φύση και πάνω απ΄ όλα, μνήμη».

Κυριακή 5/7/2020

«Στις 10:00 συγκέντρωση στο πέρασμα του Αγ. Νικολάου Βραγγιανών (στάθμευση των αυτοκινήτων και των λεωφορείων).

Στις 11:00 (το αργότερο) θα ξεκινήσει μαζική πεζοπορία με τελικό προορισμό το μνημείο στη Νιάλα όπου θα είναι το κοινό σημείο συνάντησης με όσους θελήσουν να το προσεγγίσουν από άλλες διαδρομές όπως από το ιστορικό μονοπάτι Βραγγιανά-Νιάλα, από τα Καμάρια ή από τις γύρω βουνοκορφές.

Στη 13:30 συγκέντρωση στο Μνημείο της Νιάλας. Το μνημείο θα προσεγγίσουν μόνο λίγα αυτοκίνητα για να μεταφέρουν κάποιους που θέλουν αλλά δεν μπορούν να περπατήσουν, το φαρμακείο, νερά και άλλα χρήσιμα. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αδιάβροχο, νερό, κολατσιό, ορειβατικά ή καλά αθλητικά παπούτσια, καπέλο/αντιηλιακό».