Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Καρπενήσι: Καλοκαίρι δίχως πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πανδημία οδηγεί σε ματαίωση των Γιορτών Δάσους 2020

από την έντυπη έκδοση

Μονάχα θερινό σινεμά και λίγα θεατρικά έργα θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Καρπενήσι το φετινό καλοκαίρι. «Δεν θα θέλαμε ο δήμος να είναι αιτία συνωστισμού», δηλώνει ο δήμαρχος κ. Νίκος Σουλιώτης.parko-apodimwn-theates1

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη εκδήλωση στο Πάρκο Αποδήμων Ευρυτάνων, στο Καρπενήσι. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό

Στην απόφαση οριστικής ακύρωσης των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων, λόγω κορονοϊού, κατέληξαν οι άνθρωποι του δήμου Καρπενησίου και της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ. Οι Γιορτές Δάσους, οι εκδηλώσεις - θεσμός για την πόλη και τα χωριά, δεν θα πραγματοποιηθούν για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Όπως είχαν καταγράψει σε ρεπορτάζ τους τα Ευρυτανικά Νέα, ήδη από τις 20 Μαρτίου ο δήμος Καρπενησίου και ο Σύλλογος «Μάρκος Μπότσαρης» είχαν ανακοινώσει τη ματαίωση των εκδηλώσεων «Μποτσάρεια 2020», που κάθε χρόνο αποτελούν κορωνίδα της θερινής πολιτιστικής ατζέντας, απόφαση που κατά κάποιο τρόπο είχε δώσει τότε το στίγμα των προθέσεων των αρμοδίων για το φετινό καλοκαίρι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δήμος και ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ τηρούσαν στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι με τα πολιτιστικά δρώμενα, συνεκτιμώντας τα νεότερα δεδομένα από το «μέτωπο» της πανδημίας, τις συστάσεις των ειδικών και τις ιδιαιτερότητες του τόπου. Η τελική απόφαση επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις και έτσι, το φετινό καλοκαίρι δεν θα πραγματοποιηθούν -παρά ελάχιστες και μεμονωμένες- εκδηλώσεις στο Καρπενήσι.

«Να μην προκαλέσουμε συνωστισμό»

«Από την πρώτη στιγμή προτάξαμε τη δημόσια υγεία. Οτιδήποτε μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, εμείς πρέπει να το σταματήσουμε», δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης. «Σε αυτή τη λογική», εξηγεί, «είπαμε ότι δεν θα γίνουν φέτος τα “Μποτσάρεια”, που ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση του δήμου το καλοκαίρι, για να αποφύγουμε τη συσσώρευση κόσμου από όλη την Ελλάδα στο Καρπενήσι. Δεν θα κάνουμε το παζάρι, που αυτό έχει και αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα για τον δήμο». «Όμως, προτάσσουμε τη δημόσια υγεία για να μην έρθουν εδώ άτομα από όλη την Ελλάδα που γυρίζουν ανά την επικράτεια και θα έχουμε πιθανόν αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης του ιού».

«Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκδηλώσεις», σημειώνει ο δήμαρχος, «επειδή βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμα, κάθε μέρα βλέπουμε καινούργια κρούσματα και διαφορετικές εστίες, επιλέξαμε να μην κάνουμε φέτος εκδηλώσεις έτσι ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός». «Επειδή μπορεί να μου πείτε ότι και σήμερα που δεν γίνονται εκδηλώσεις, στα μαγαζιά μπορεί να υπάρχει συνωστισμός, εμείς δεν θα θέλαμε ο δήμος να είναι αιτία συνωστισμού όταν κάνει μία εκδήλωση», τονίζει και καταλήγει λέγοντας πως «είμαστε (σ.σ. ο δήμος) σε επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της προέδρου της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, κας Εύης Κονιαβίτη, που θεωρεί πως δεν είναι σώφρον να γίνουν εκδηλώσεις (όπως π.χ. συναυλίες ή στριτ πάρτι) που μοιραία θα επιφέρουν συγχρωτισμό. Ο δήμος και η ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, δηλώνει στην εφημερίδα, προτίθενται να διοργανώσουν θερινό σινεμά (5 προβολές), σε ημερομηνίες και τόπο που θα ανακοινωθούν προσεχώς. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου θα διοργανώσει δύο θεατρικές παραστάσεις, με τη στήριξη του δήμου. Η πρώτη θα είναι παιδική και πραγματοποιήθηκε ήδη το διήμερο Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Ιουλίου στη Μυρίκη. Η δεύτερη θα ανέβει από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου, στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.