Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ο δήμαρχος Αγράφων, για τον αποχαρακτηρισμό της Παλιάς Βίνιανης. Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, από την έντυπη

από την έντυπη έκδοση

Ο αβάσιμος χαρακτηρισμός της Βίνιανης ως κατολισθήσιμο χωριό, την καταδικάζει σε αφανισμό. Το θέμα επαναφέρει στο προσκήνιο ο δήμαρχος Αγράφων, με παρέμβασή του προς την κεντρική εξουσία. Τα τελευταία -αρκετά- χρόνια, το θέμα της ανάγκης αποχαρακτηρισμού του οικισμού ως «κατολισθήσιμου» έχει ανακινηθεί και εκείνοι που ζητούν άρση της χρόνιας αδικίας, πληθαίνουν.kardampikis-palia-viniani-edited

Στα τέλη του ’60, το χωριό, με τα δεκάδες πέτρινα αρχοντικά και τα όμορφα καλντερίμια, εκκενώνεται λόγω «κινδύνου κατολισθήσεως». Οι οικογένειες που το κατοικούσαν φτιάχνουν στη θέση «Λιβάδια» τη Νέα Βίνιανη και στον παλιό οικισμό απαγορεύεται κάθε είδους οικοδομική παρέμβαση.

Πενήντα και πλέον χρόνια μετά, οι Βινιανίτες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ζητούν να μπορούν να επισκευάσουν ή να χτίσουν στα σπίτια τους, που -αναπόφευκτα- έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, παραδομένα στον χρόνο.

Με το θέμα έχουν πολλάκις ασχοληθεί τα Ευρυτανικά Νέα. Τον Απρίλιο του 2019, ο τότε δήμαρχος Αγράφων, κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, είχε συντάξει επιστολή με ένδειξη «κατεπείγον» και θέμα «Διάσωση Βίνιανης», με αποδέκτες, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό, τον Προέδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες Διευθύνσεις του.

Στις 22 Μαΐου ‘19 απεστάλη προς την κεντρική εξουσία, τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια και τον δήμο Αγράφων, επιστολή κατοίκων και μαζί επισυνάπτονταν και 74 υπογραφές Βινιανιτών. «Ζητούμε να βρεθεί λύση και να απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό κατολισθήσιμο χωριό, ώστε νόμιμα να μας δοθεί άδεια να επισκευάσουμε ό,τι αντιστέκεται ή να επανακατασκευάσουμε, όπως ήταν», αναφέρονταν μεταξύ άλλων.

Και φθάνουμε στον Ιούλιο του 2020. Ο δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο και με επιστολή του (στις 8/7) προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα «Αποχαρακτηρισμός Βίνιανης», ζητά την αποκατάσταση της στρέβλωσης.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η επιστολή του κ. Καρδαμπίκη έχει ως εξής:

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2020

Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: «Αποχαρακτηρισμός Βίνιανης»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Χωρίς εμπεριστατωμένη αιτιολογία και καμία γεωλογική/επιστημονική μελέτη, αλλά με νομαρχιακές επί δικτατορίας σκοπιμότητες και κοινωνικού χαρακτήρα αποφάσεις, η ιστορική Βίνιανη καταρρέει λόγω του φθοροποιού χρόνου και του χαρακτηρισμού της ως κατολισθήσιμο χωριό στο οποίο δεν επιτρέπονται νόμιμες παρεμβάσεις.

Σήμερα, η Βίνιανη επισκευάζεται παράνομα και αυθαίρετα, αυξάνοντας σταδιακά τους μόνιμους κατοίκους της, οι οποίοι αξιώνουν να επανέλθουν τα πράγματα στη λογική και στην κανονικότητα σύμφωνα με το Σύνταγμα και να εφαρμοστεί ο νόμος 3028/2002 που προστατεύει τον κηρυγμένο ιστορικό τόπο και αντικρούει τα δικτατορικά διατάγματα που επιλεκτικά εφαρμόζονται στην ιστορική Βίνιανη.

Επειδή η σεισμόπληκτη -και όχι κατολισθήσιμη Βίνιανη- μετά από πέντε και πλέον δεκαετίες δεν αντέχει πλέον στον χρόνο και σε μακρόχρονες διαδικασίες που θα επιβάρυναν την επιθανάτια κατάσταση της με πλήρη κατάρρευση και ισοπέδωση των βεβαρημένων κτηρίων, παρακαλούμε, κ. Υπουργέ, να συνδράμετε και να παρέμβετε με ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες στον αποχαρακτηρισμό του χωριού ως κατολισθήσιμο, αίτημα προσωπικό, της τοπικής κοινωνίας και των απόδημων Βινιανιτών. Επισημαίνεται ότι το ίδιο αίτημα (σ.σ. κατατίθεται συνημμένο) είχε υποβληθεί κατά το παρελθόν από εθελοντές εκπροσωπούμενους από την κ. Βούλα Σούκη και από τον πρώην Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή.

Συνημμένο υποβάλλουμε το υπ'αριθμ. 81095/9837/670/231/13-2-2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Αγράφων

Αλέξης Καρδαμπίκης».