Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo


Αντιεμβολιαστικές τάσεις. Το νέο άρθρο του Διονύση Παρούτσα για τον κορονοϊό, το εμβόλιο και τους αρνητές του, από την έντυπη

Ολόκληρη η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να κατασκευάσει το περιπόθητο εμβόλιο για την κορονοΐωση του ‘19 (Covid-19). Πακτωλοί χρημάτων ξοδεύονται για την έρευνα, τη δοκιμή και τη διάθεση του εμβολίου, το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω-  ακόμη κι αν κατασκευαστεί τον Οκτώβριο του 2020, στην Ελλάδα θα είναι διαθέσιμο την επόμενη χρονιά, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2021. Το σπουδαιότερο δε, σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι εταιρείες που διεξάγουν την έρευνα ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ τα αποτελέσματα μεταξύ τους, κάτι που για τα άλλα φάρμακα και εμβόλια δεν γινόταν ποτέ, διότι στόχος τους είναι το κέρδος και σίγουρα θα ήταν τουλάχιστον αντιπαραγωγικό να έδιναν τα αποτελέσματα στους ανταγωνιστές τους.911

Όλοι, λοιπόν, έχουν πέσει με τα μούτρα στην έρευνα, επιταχύνοντας πρωτοφανώς τις διαδικασίες, ίσως και σε κάποιες περιπτώσεις εις βάρος της ασφάλειας. Ο λόγος φυσικά είναι απλός. Η νέα κορονοΐωση έχει τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία, άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και αν δεν υπάρξει σύντομα λύση, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα, πρώτα σε χώρες και ηπείρους, όπως η Ινδία και η Αφρική και στη συνέχεια κι εδώ σε μας.

Κι ενώ η κατάσταση βαίνει ολοταχώς προς αυτή την κατεύθυνση, όπως θα μπορούσε να μας διαβεβαιώσει οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενου στη Βόρεια Ελλάδα και το Αιγαίο, υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να προβληματίζονται για τη χρησιμότητα του εμβολίου και την ειλικρίνεια των προθέσεων των δημιουργών του. Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως είναι προτιμότερο να κολλήσουν την ίωση παρά να εμβολιαστούν!

Μπορεί να ακούγεται παράλογο, όμως το φαινόμενο έχει ερμηνεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και την εποχή του Έντουαρντ Τζένερ που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, είχε αναπτυχθεί ένα αντίστοιχο «αντιεμβολιαστικό κίνημα». Κάποιος σερ Ουίλιαμ Όσλερ μάλιστα, είχε μπουχτίσει τόσο με τους «αντιεμβολιαστές» της εποχής του, που τους προκαλούσε να εκτεθούν στην ευλογιά κι εκείνος αναλάμβανε να τους πληρώσει τα έξοδα της κηδείας τους. Φυσικά δεν προθυμοποιήθηκε κανείς να απαντήσει στην πρόκλησή του.

Ιστορικά, τα αντιεμβολιαστικά κινήματα κερδίζουν έδαφος, όταν οι χειρότερες μολύνσεις παύουν πλέον να είναι ορατές στο ευρύ κοινό. Τώρα που υφίσταται ένα πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμών, πολλές από τις πιο τρομακτικές μολυσματικές παιδικές ασθένειες έχουν πάψει να είναι ορατές. Από αυτή την ασφαλή και άνετη πλέον θέση η οποία, όμως, κατακτήθηκε με τον εκτεταμένο εμβολιασμό, πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί ένα αναζωογονημένο κίνημα κατά του εμβολιασμού.

Το ερώτημα, λοιπόν, που δημιουργείται είναι το εξής: "Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αντιτίθενται στα εμβόλια;" Ο καθηγητής Χόρσνεϊ και οι συνεργάτες του διερευνώντας αυτό το ερώτημα, εντόπισε κάποια κοινά στοιχεία, τα οποία μάλιστα κατέρριψαν και ορισμένα στερεότυπα. Παραδόξως, δηλαδή, φαίνεται ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της στάσης απέναντι στον εμβολιασμό και του πόσο φτωχός ή μορφωμένος είναι κάποιος. Πολύ καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες είναι το υψηλό επίπεδο συνωμοσιολογικής σκέψης, η μεγάλη ευαισθησία στις παραβιάσεις της προσωπικής ελευθερίας, η αποστροφή στις βελόνες ή το αίμα και κάποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Το σημαντικότερο όμως εύρημα ήταν ότι οι πιο συχνοί καταναλωτές της παραπληροφόρησης είναι οι γονείς.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που οι άνθρωποι πείθονται στην νοοτροπία κατά του εμβολιασμού είναι η αποκαλούμενη «προκατάληψη επιβεβαίωσης». Αυτό σημαίνει πως όταν τους παρουσιαστούν στοιχεία που αντιτίθενται στις υπάρχουσες πεποιθήσεις τους, οι ασθενείς και οι γονείς τα απορρίπτουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Μια γερμανική μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι αρχίζουν και πείθονται για τους αυξημένους κινδύνους από τον εμβολιασμό, έχοντας παραμείνει μόλις πέντε ως δέκα λεπτά σε ιστότοπους εναντίον του.

Επιπλέον, μια καναδική μελέτη έδειξε ότι οι πιθανότητες κάποιος γονέας να εκλάβει τον εμβολιασμό ως μια ανασφαλή πρακτική αυξάνεται σημαντικά όταν ψάχνει για πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Αυτό είναι που τρελαίνει τους γιατρούς. Οι ερωτήσεις και ο σκεπτικισμός που παρέχουν αυτά τα σάιτ δεν είναι εντελώς παράλογος. Τα εμβόλια όντως ενέχουν κάποιους κινδύνους και κάποιες παρενέργειες. Το να εξηγήσεις όμως σε κάποιον αδαή με απλά λόγια αυτό που, ως γιατρός, σου πήρε δεκαετίες για να μάθεις, είναι οδυνηρά δύσκολο.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η άμεση, επιθετική προσέγγιση ενημέρωσης όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα,  διότι κανείς δεν θέλει να τον «διατάζουν» και να του λένε τι να κάνει. Η προσέγγιση που λειτούργησε τόσο καλά ενάντια στην καπνοβιομηχανία στην περίπτωση αυτή δείχνει αναποτελεσματική.

Για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα οι ερευνητές ακολούθησαν μια διαφορετική πρακτική. Αντί να προσπαθήσουν να ακυρώσουν απευθείας την παραπληροφόρηση που είχαν οι γονείς σχετικά με τα εμβόλια, οι ομάδες γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα εκπαιδεύτηκαν σχετικά με τις συνέπειες του μη εμβολιασμού των παιδιών τους. Η μεγαλύτερη επιτυχία εμφανίστηκε στην ομάδα που της παρουσιάστηκαν φωτογραφίες παιδιών με παρωτίτιδα και ερυθρά, μαζί με μια επιστολή από μια μητέρα παιδιού με ιλαρά.

Στην περίπτωση του κορονοΐού, βέβαια, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οι δείκτες και τα κρούσματα είναι καθημερινά και είναι δίπλα μας. Αν τον χειμώνα που μας έρχεται, τα νοσοκομεία γεμίσουν ασθενείς και υπάρξει ανάγκη διαλογής του ποιος θα νοσηλευτεί και ποιος όχι, τότε ακόμα και οι διαπυρσιότεροι πολέμιοι του εμβολιασμού θα πεισθούν στη φωνή της λογικής. Αν το σενάριο δεν έχει τόσο δραματική έκβαση, ε, δε βαριέσαι, ας υπάρξουν και κάποιοι που δεν θα το κάνουν.