Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ) Δίκη για τον θάνατο Βεράκη: Ανακοινώθηκε σήμερα η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ευρυτανίας

Ύστερα από πολύμηνη διαδικασία και δεκάδες συνεδριάσεις, σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, στις 14.30 το μεσημέρι, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ευρυτανίας ανακοίνωσε την ετυμηγορία για τον θάνατο του Λαμιώτη επιχειρηματία, ιδιοκτήτη καταστήματος με είδη κυνηγιού, Κώστα Βεράκη, την 1η Δεκεμβρίου του 2014.

diki-veraki-collage11

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονταν ο Λαμιώτης ιατρός, Ιωάννης Μπλατσούκας, πελάτης του θύματος, που παραπέμφθηκε για να δικασθεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 39χρονου Κώστα Βεράκη ήταν αποτέλεσμα δυστυχήματος και δεν αναγνώρισε πρόθεση στον θύτη.

Έτσι, επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης τεσσάρων (4) ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, τριών (3) μηνών για οπλοφορία και 3 μηνών για οπλοχρησία (συνολική ποινή 4,5 ετών), ωστόσο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα τριών ετών στην εκτέλεση της ποινής. Επίσης, υποχρέωσε τον Ι. Μπλατσούκα στην καταβολή διατροφής ποσού 400 ευρώ/μήνα, για τρία χρόνια, στην 20χρονη θυγατέρα του θύματος.

Η δίκη είχε ξεκινήσει φέτος τον Ιανουάριο στο Καρπενήσι και όλο αυτό το διάστημα κλήθηκαν να καταθέσουν δεκάδες μάρτυρες, σε μια πολύκροτη υπόθεση που είχε συγκλονίσει την κοινωνία της Λαμίας. Για ατύχημα λόγω εκπυρσοκρότησης του όπλου έκανε λόγο από την πρώτη στιγμή η υπεράσπιση του κατηγορουμένου, για δολοφονία μιλούσε η οικογένεια του θύματος.

Στην κάμερα των Ευρυτανικών Νέων μίλησαν η σύζυγος του Κώστα Βεράκη, η δικηγόρος της οικογένειας Νάντια Β. Γώγουλου, ο ποινικολόγος, δικηγόρος του κατηγορουμένου, Γιώργος Δούμας, καθώς και ο ίδιος ο κατηγορούμενος Ιωάννης Μπλατσούκας.

«Ζητώ ξανά και δημόσια, συγγνώμη από την οικογένεια του Κώστα· εύχομαι η ψυχή του αναπαυθεί», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος, που συντάχθηκε με τη θέση του συνηγόρου του περί απόφασης που δικαιώνει τη μνήμη του θύματος αλλά και τη δική του τιμή.

«Το Δικαστήριο αποφάνθηκε», σημείωσε ο Γ. Δούμας, «πως επρόκειτο για ανθρωποκτονία από αμέλεια και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση, και με αυτή τη απόφαση, πιστεύω ακράδαντα, πως δικαιώθηκε η μνήμη του αποβιώσαντος Κώστα Βεράκη (…), όπως και η τιμή και υπόληψη, που τρώθηκε ανεπανόρθωτα από τις αβάσιμες αιτιάσεις και αναλήθειες που του απέδωσαν, του ιατρού Ιωάννη Μπλατσούκα».

Την ίδια στιγμή, για «διόλου αμελητέα ποινή» έκανε λόγο η δικηγόρος της οικογένειας Βεράκη, Ν. Γώγουλου, και προανήγγειλε πως «ο αγώνας της οικογένειας θα συνεχιστεί». «Χαίρομαι που υπήρξε καταδίκη», σημείωσε η σύζυγος του Κώστα Βεράκη και δήλωσε εν μέρει δικαιωμένη από την απόφαση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ