Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Συνάντηση Τασιού-Καρδαμπίκη με τον υφυπουργό Β. Κοντοζαμάνη, για τα προβλήματα των δομών Υγείας στα Άγραφα

Τα διαχρονικά και δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αγράφων στον τομέα της Υγείας, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχαν στην Αθήνα (4/8) ο υφυπουργός υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός και ο δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης.tasios-kardampikis-kontozamanis

Οι αυτοδιοικητικοί της Ευρυτανίας μετέφεραν στον υφυπουργό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες της Δυτικής Ευρυτανίας και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στον δ. Αγράφων, σε έμψυχο προσωπικό και μέσα. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται κάθε φορά για τη διακομιδή ασθενών από τα χωριά των Αγράφων σε δομές υγείας· τα πρόσφατα περιστατικά με θανάτους… καθοδόν, επανάφεραν, με τρόπο τραγικό, το θέμα στο προσκήνιο.

Το πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκε συνοψίζεται στα εξής:

1. 365 ημέρες το χρόνο γιατρός με ειδικότητα, εναλλάξ στο Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο Γρανίτσας και στο Περιφερειακό ιατρείο Ραπτοπούλου. Στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου με μόνιμο προσωπικό που θα εφημερεύει σε 24ωρη βάση και μέχρι να γίνει αυτό εφημερίες των γιατρών στον τόπο διορισμού τους.

2. Ίδρυση παραρτήματος ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία όπου ο χρόνος διακομιδής ξεπερνά τις 4 ώρες. Στελέχωση με πληρώματα ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας . Προκήρυξη για αποφοίτους των ΙΕΚ ΕΚΑΒ , με πιστοποίηση και αν δεν καλυφθούν, εναλλακτικά με αποφοίτους των ΙΕΚ που έχουν τη σχετική ειδικότητα

3. Εξέταση πιθανής συνένωσης διαπεριφερειακών υπηρεσιών και ίδρυσης ΕΚΑΒ σε κεντρικό σημείο της ευρύτερης περιοχής.

4. Μέχρι να γίνει η ίδρυση, να δοθεί η δυνατότητα διασώστη οδηγού ασθενοφόρου στους πυροσβέστες του πυροσβεστικού κλιμακίου Γρανίτσας (υπάρχει νομοθετική ρύθμιση) και σε ομάδα εθελοντών που υπάρχει, μετά από εκπαίδευση του ΕΚΑΒ.

5. Κατασκευή ελικοδρομίου και ένταξη των διακομιδών στις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, όπως γίνεται στα νησιά που ο χρόνος διακομιδής είναι πολύ μικρότερος και πλησίον έχουν οργανωμένα νοσοκομεία.

6. Αν δεν μπορούν να γίνουν τα ελάχιστα και αυτονόητα, να δοθεί η δυνατότητα εξεύρεσης νόμιμης λύσης μέσω του Δήμου και χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας.