Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

"Να αποδείξω ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο". Ο Πάνος Λιάγκας στα Ευρυτανικά Νέα/Συνέντευξη από την έντυπη έκδοση

συνέντευξη από την έντυπη έκδοση

Δύο χρόνια ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής συμπληρώνει ο Παναγιώτης Λιάγκας, βασικό στέλεχος του Λεβαδειακού, που μέσα από τη σκληρή δουλειά φιλοδοξεί να φθάσει ψηλά και να αποτελέσει κίνητρο για τα νέα παιδιά.liagkas-fortounis-edited1

Ο Π. Λιάγκας σε διεκδίκηση με τον Κώστα Φορτούνη, τον αρχηγό του Ολυμπιακού

Η αγωνιστική απραξία λόγω πανδημίας… καθήλωσε για μήνες στο Καρπενήσι τον 21χρονο (γεν. 1999) ποδοσφαιριστή του Λεβαδειακού, ο οποίος μέσα από καθημερινές ατομικές προπονήσεις προσπαθεί να διατηρείται σε φόρμα. Ο δρόμος για τη διάκριση και την καθιέρωση περνάει μέσα από τη σκληρή δουλειά, σημειώνει ο υψηλόσωμος αμυντικός, που παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα Ευρυτανικά Νέα.

Όταν μιλάει για το ποδόσφαιρο, μπορεί να διακρίνει κανείς τη «φλόγα» στα μάτια του, το πάθος που τον διακατέχει για το άθλημα και όσα περιστρέφονται γύρω του. Ο Λιάγκας, «γέννημα - θρέμμα» Καρπενησιώτης, είναι από εκείνες τις (λίγες) περιπτώσεις που ευτύχησαν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα -και νιώθει ευγνώμων γι’ αυτό.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στα πέντε του, ως μέλος της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου «Καρπενήσι 2002» (πρόσφατα βραβεύθηκε από τους προπονητές της ακαδημίας). Στα 14 μεταπήδησε στη Μυρίκη και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ευρυτανίας, προτού μετεγγραφεί στον ΑΠΟΚ «Το Βελούχι». Επέστρεψε για λίγο στη Μυρίκη, προτού οι άνθρωποι του Λεβαδειακού εντοπίσουν στο παιχνίδι του στοιχεία ικανά να τον οδηγήσουν ψηλά. Εντάχθηκε στην ομάδα Κ20 των Βοιωτών και τον Αύγουστο του 2018 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, πενταετούς διάρκειας. Από την αφάνεια του τοπικού της Ευρυτανίας, κλήθηκε, μέσα σε λίγα χρόνια, να αντιμετωπίσει πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές της Σούπερ Λιγκ («τρομερή εμπειρία να αντιμετωπίζεις, ως ατομικούς αντιπάλους, παίκτες, όπως ο Φορτούνης, ο Πρίγιοβιτς ή ο Λιβάγια», σχολιάζει). Το ποδοσφαιρικό όνειρο του 21χρονου Παναγιώτη Λιάγκα συνεχίζεται και προδιαγράφεται άκρως ενδιαφέρον.

Με παρόν και μέλλον

«Η μετάβαση ήταν λίγο δύσκολη, γιατί έφυγα από το Καρπενήσι σε ηλικία 17 ετών και έμεινα μόνος μου σε μια άλλη πόλη, άλλαξα σχολείο, παρέες. Με επιμονή, όμως, και διάθεση να κυνηγήσω το όνειρό μου, να γίνω ποδοσφαιριστής, η εξέλιξη ήταν πολύ καλή για εμένα», σημειώνει ο Π. Λιάγκας για τα πρώτα του χρόνια στη Λιβαδειά.

Η περυσινή σεζόν (2019-2020) βρήκε τον Λεβαδειακό στη δεύτερη κατηγορία, κοντά στις θέσεις ανόδου, ωστόσο η ματαίωση της αγωνιστικής δράσης λόγω κορονοϊού δεν ήταν μια θετική εξέλιξη για τους Βοιωτούς. «Για μένα, ατομικά, ήταν μια καλή χρονιά, καθώς έπαιξα σε όσους αγώνες έγιναν πριν τη διακοπή λόγω κορονοϊού. Και για τον Λεβαδειακό, όμως, θεωρώ ότι αν το πρωτάθλημα ολοκληρωνόταν κανονικά, θα ανεβαίναμε βαθμολογικά και δε θα περιμέναμε τις αποφάσεις», αναφέρει ο Ευρυτάνας αμυντικός.liagkas-levad

Για την ανέλιξη στην πρώτη ομάδα του Λεβαδειακού, ο Λιάγκας επισημαίνει τα εξής: «Το επίπεδο σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες απέχει πάρα πολύ, δεν υπάρχει καμία σχέση. Όταν είσαι στις μικρές κατηγορίες, αντιμετωπίζεις παίκτες μόνο στην ηλικία σου, όταν, όμως, παίζεις στην πρώτη κατηγορία, αντίπαλοι είναι ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ. Είναι από μόνο του πιο δύσκολο και σίγουρα απαιτεί πολλή δουλειά και υπομονή για να ανταποκριθείς. Δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Όταν πηγαίνεις σε μια ομάδα που έχει επαγγελματικές βάσεις, μόνο να βελτιώνεσαι μπορείς, αν και βέβαια αυτό είναι στην ευχέρεια του κάθε ποδοσφαιριστή».

Σε ατομικό επίπεδο, ο Λιάγκας, επιδιώκει να βελτιώσει τη δύναμη και την τεχνική του, αν και, όπως λέει, «προφανώς σε όλους τους τομείς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, καθώς κανένας στην ηλικία μου δεν μπορεί να δηλώσει έτοιμος ποδοσφαιριστής».

Καλό κλίμα, ευκαιρίες ανάδειξης

Ο Λεβαδειακός «επενδύει» στους δικούς του, νέους ποδοσφαιριστές, προσδοκώντας να αποτελέσουν τον κορμό της ομάδας τα επόμενα χρόνια. Μαζί με τον Λιάγκα, παίκτες όπως ο Ιωαννίδης (φορ) ή ο Βήχος (αριστερό μπακ) τράβηξαν τα βλέμματα μέσα από τις εμφανίσεις τους και θεωρείται δεδομένο ότι βρίσκονται υπό… παρακολούθηση από μεγαλύτερους ελληνικούς συλλόγους.

«Στον Λεβαδειακό υπάρχει μια πολύ καλή φουρνιά νέων ποδοσφαιριστών και γίνεται αξιόλογη δουλειά στην ομάδα. Πέντε παίκτες που ανέβηκαν πρόπερυσι από την Κ20 στην ανδρική ομάδα, υπολογίζονται και είναι μεγάλη ευκαιρία για εμάς να πετύχουμε και να ακουστεί ο Λεβαδειακός, καθώς είμαστε δικά του παιδιά, προερχόμενα από τα τμήματα υποδομών», αναφέρει ο Λιάγκας, που δεσμεύεται με συμβόλαιο για 3 ακόμα χρόνια με τους Βοιωτούς. «Είμαστε μια οικογένεια στον Λεβαδειακό», συμπληρώνει και δηλώνει απόλυτα ευχαριστημένος από τις συνθήκες στους κόλπους του συλλόγου.

Η ομάδα θα πραγματοποιήσει και φέτος την καλοκαιρινή της προετοιμασία στο Καρπενήσι, με τον Λιάγκα να προπονείται ξανά σε… γνώριμα λημέρια.

 liagkas-paok

Με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ

Ταλέντα και ευκαιρίες

Όταν ο Λιάγκας αγωνιζόταν στο τοπικό της Ευρυτανίας (στα μέσα της δεκαετίας), το επίπεδο του πρωταθλήματος και ο ανταγωνισμός ήταν σε υψηλότερα επίπεδα. Πόσο πιθανό είναι σήμερα, ένας παίκτης από το τοπικό να κάνει το βήμα παραπάνω; Υπάρχουν οι ευκαιρίες να αναδειχθούν ταλέντα;

«Όπως έχει εξελιχθεί το τοπικό τα τελευταία 2-3 χρόνια», απαντά ο 21χρονος ποδοσφαιριστής, «είναι πολύ δύσκολο ένας νεαρός παίκτης να φανεί. Όταν έπαιζα εγώ, στο τοπικό υπήρχαν 12-13 ομάδες και υπήρχαν περισσότερες ευκαιρίες. Μοναδική προοπτική, νομίζω, για ένα νέο παιδί είναι να βρεθεί σε μια ομάδα της Γ’ Εθνικής, όπως ο ΑΠΟΚ ή η Ποταμιά τα τελευταία χρόνια, και μέσω συμμετοχών του να αναδειχθεί. Ανεξαρτήτως, όμως, του επιπέδου του τοπικού πρωταθλήματος, ο ποδοσφαιριστής μπορεί να δουλέψει ατομικά και να κερδίσει όσα ονειρεύεται». «Σήμερα, από τα νέα παιδιά απουσιάζει το κίνητρο να παίξουν μπάλα», εξηγεί και σημειώνει, μάλλον με απογοήτευση, πως «…στο γήπεδο βλέπεις πλέον περισσότερους 35χρονους παρά 20άρηδες».

Με το εθνόσημο

Ιδιαίτερη στιγμή στην πορεία του μέχρι σήμερα, αποτελεί αναμφίβολα η κλήση του πρ. ομοσπονδιακού προπονητή, Αντώνη Νικοπολίδη, με τον Παναγιώτη Λιάγκα να αγωνίζεται με τη φανέλα της Εθνικής Ελπίδων σε φιλικές αναμετρήσεις (με Γεωργία, Μαυροβούνιο & Σλοβακία).

«Το να αγωνιστείς με το εθνόσημο στο στήθος, είναι κάτι που ο κάθε ποδοσφαιριστής ονειρεύεται. Είναι η πιο μεγάλη τιμή που θα μπορούσα να πετύχω. Αγωνίστηκα στην Κ21 και συμμετείχα σε 3 φιλικούς αγώνες, βιώνοντας μια πολύ ωραία εμπειρία που ελπίζω να γίνει ξανά πραγματικότητα», αναφέρει για όσα βίωσε.

 liagkas-georgia-ethniki

Μονομαχία από το φιλικό με τη Γεωργία

Προοπτικές και στόχοι

Πώς φαντάζεται τον εαυτό του σε 5 χρόνια από σήμερα; «Σε μια πενταετία», δηλώνει, «ελπίζω να παίζω ακόμα μπάλα, να έχω χτίσει μια καριέρα και μακάρι να έχω βρεθεί σε μια μεγάλη ομάδα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Στόχος μου είναι να σκέφτομαι μόνο το ποδόσφαιρο, να έχω εξασφαλιστεί ώστε να είμαι απόλυτα προσηλωμένος σε αυτό που κάνω. Θέλω να κάνω το βήμα παραπάνω και για έναν ακόμη λόγο, για να δείξω στα παιδιά από την Ευρυτανία ότι γίνεται, δεν είναι ακατόρθωτο». «Το πιο σημαντικό», καταλήγει, «είναι ότι έκανα το χόμπι μου επάγγελμα, καθότι οι περισσότεροι σήμερα δεν επιλέγουν τη δουλειά τους, αλλά την ασκούν μάλλον… αναγκαστικά».

Τα Ευρυτανικά Νέα εύχονται στον Παναγιώτη Λιάγκα να πετύχει όσα ονειρεύεται και να ζήσει σπουδαίες στιγμές μέσα από το ποδόσφαιρο.