Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας αποχαιρετά την αρχαιολόγο Δρα Φανουρία Δακορώνια

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Δρα Φανουρία Δακορώνια, πρώην προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, με πλούσιο και αξιόλογο ερευνητικό και επιστημονικό έργο.fanouria-dakoronia1

Σε ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, διαβάζουμε:

«Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας αποχαιρετά την αρχαιολόγο Δρα Φανουρία Δακορώνια, Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, που έφυγε από κοντά μας την 1 Αυγούστου 2020, πλήρης ημερών.

Καταγόμενη από το όμορφο νησί της Σαντορίνης, η Φανουρία Δακορώνια κατάφερε να ταράξει με την παρουσία της τα λιμνάζοντα νερά της αρχαιολογικής έρευνας στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, τη δεκαετία του 1970 και μέσα σε μια εικοσαετία ανέδειξε μια περιοχή άγνωστη μέχρι τότε αρχαιολογικά στη διεθνή βιβλιογραφία.

Έχει συγγράψει πληθώρα επιστημονικών άρθρων, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις και έδωσε διαλέξεις αρχαιολογικού περιεχομένου σε πολλά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Στο πολυσχιδές και πλούσιο έργο της συγκαταλέγεται η ίδρυση και η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας και της Αρχαιολογικής Συλλογής Αταλάντης.

Η Φανουρία Δακορώνια σημάδεψε με την παρουσία και τη δράση της μια ολόκληρη εποχή στην ιστορία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και κατάφερε με περίσσια θέληση και πάθος να επιτελέσει ένα μεγάλο έργο. Για πολλούς από τους συνεργάτες της υπήρξε κάτι περισσότερο από Προϊσταμένη, υπήρξε μια δεύτερη «μαμά», όπως συνήθιζε χαριτολογώντας να αποκαλεί τον εαυτό της. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και αποχαιρετούμε μια σπουδαία γυναίκα».