Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ευλαβικό προσκύνημα και οδοιπορικό στην εγκαταλειμμένη Κοντίβα Ευρυτανίας, ανήμερα της γιορτής του Σωτήρος (ΦΩΤΟ)

Έρημη και εγκαταλειμμένη εδώ και δεκαετίες, η Κοντίβα Ευρυτανίας, φωλιασμένη στα νότια ριζά της Καλιακούδας, πάνω από τον Κρικελλοπόταμο και κοντά στο περίφημο Πανταβρέχει, «ζωντάνεψε» έστω και για λίγες ώρες, ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την Πέμπτη 6 Αυγούστου.1

Ήταν ένα ευλαβικό προσκύνημα μιας παρέας ανθρώπων με καταγωγή από το χωριό αλλά και επισκεπτών, Ευρυτάνων και μη. Στην έρημη Κοντίβα, όπου στέκει πια μονάχα ένα σπίτι σώο από τον φθοροποιό χρόνο, 17 άτομα όλων των ηλικιών, συμμετείχαν στη λειτουργία που τελέστηκε από τον π. Σπύρο Μποτονάκη στην Αγία Σωτήρα. Έφθασαν εκεί από κακοτράχαλο και επικίνδυνο σε ορισμένα σημεία μονοπάτι.

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Γ. Προβόπουλος περιγράφει την εμπειρία ως εξής:

"Ηταν σαν τάμα εδώ και είκοσι χρόνια και εκπληρώθηκε χθες η επίσκεψή μου στην Κοντίβα ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το κεράκι στην εκκλησία του αυτού του έρημου χωριού σε μια από τις πιο απρόσιτες γωνιές της ελληνικής γης. ΄

Κρεμασμένη πάνω από τον Κρικελοπόταμο η Κοντίβα έχει ερημώσει εδώ και σαράντα σχεδόν χρόνια αλλά κάθε χρόνο από το 1997 και δώθε, χάρη στην πίστη ορισμένων κατοίκων της που δεν θέλουν να μείνει αλειτούργητη η εκκλησία τους και φυσικά χάρη και στον παπα Σπύρο Μποτονάκη που αγαπά όσοι λίγοι αυτόν τον τόπο, δοκιμάζουν τις αντοχές τους στο δύσβατο και επικίνδυνο σε ορισμένα σημεία μονοπάτι και ζωντανεύουν το χωριό για λίγες ώρες.

Έτσι έγινε και φέτος και μετρηθήκαμε το πρωί στη λειτουργία 17 άτομα. Ορισμένοι είχαμε πάει από την παραμονή, παρακολουθήσαμε τον εσπερινό, τα υψώματα και το απόδειπνο και κατόπιν κάτσαμε στο προαύλιο της εκκλησίας και κουβεντιάσαμε για τους παλιούς καιρούς στο χωριό όταν αυτό είχε ακόμη 100 άτομα. Τις μνήμες αυτές ακούγαμε από την κυρά Παρασκευή Μπακατσιά η οποία παρά την ηλικία της περπάτησε κι εφέτος μαζί με τον γιό της Κώστα ως την Κοντίβα και άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους, του τελευταίου που μένει ακόμη όρθιο. Οι υπόλοιποι που τους ακολουθήσαμε ήμασταν: ο παπα Σπύρος Μποτονάκης με τις δυο του κόρες, την Βασιλική και την Αλεξάνδρα, ο Πάνος Νούλας, η συγχωριανή μου Φωτεινή Δεδούση, η Αγλαία Τσατσαράγκου, η Βιολέτα Ροϊλού, ο Σπύρος Μπουλάκος με την γυναίκα του Μαριάννα και τον γιό του Δημήτρη και ο Θύμιος Μπαζιώνης. Εκτός από τους Μπακατσαίους οι υπόλοιποι κοιμηθήκαμε σε σκηνές, στην χορταριασμένη αυλή του σχολείου και το πρωί μας ξύπνησε μια βροχούλα.

Το πρωί ήρθαν από το μονοπάτι που ανεβαίνει από τον Κρικελοπόταμο οι Αλέκος Μαντζιούτας, ο Ευάγγελος Πιρτσιόλας, η Βασιλική Μούρτου και η Γεωργία Παπαζαχαρία.3

Ο παπα Σπύρος με ψάλτες τον Πάνο Νούλα και τον Σπύρο Μπουλάκο έκαναν μια όμορφη λειτουργία και μετάλαβαν αρκετοί από τους παρευρισκόμενος. Ακολούθησε ευλογία των καρπών (έφερε μάλιστα σταφύλια από το Καρπενήσι γιατί έτσι το καλεί η ημέρα) και κατόπιν καθίσαμε όλοι να φάμε στην αυλή της εκκλησίας. Δεν το χαρήκαμε όμως γιατί έπιασε βροχή, τα μαζέψαμε και φύγαμε άρον – άρον γιατί όταν βρέχει το μονοπάτι γίνεται επικίνδυνο. Έτσι ούτε το χωριό γνωρίσαμε όπως θα έπρεπε και γι’ αυτό είπαμε να πάμε μια άλλη φορά που θα ευνοούν οι συνθήκες να προσκυνήσουμε μια σβησμένη πατρίδα.

ΥΓ. Ήθελα πολύ να περπατήσω ανάμεσα στα ερείπια της Κοντίβας και να σας μεταφέρω εικόνες και συναισθήματα από ένα χωριό που κοντεύει να ξεχαστεί αλλά δεν βοήθησαν οι συνθήκες. Την επόμενη φορά σίγουρα θα είναι καλύτερα…".

Οι φωτογραφίες είναι του Ηλία Γ. Προβόπουλου (δείτε περισσότερες στο τέλος του παρόντος).4 25