Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Νέα μελέτη: Το μέλι είναι καλύτερο φάρμακο για το βήχα και το κρυολόγημα σε σύγκριση με τα αντιβιοτικά

Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων και μία επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποφάσισε να συγκρίνει την αποτελεσματικότητά του σε πονόλαιμους, συνάχια και βήχα, με την δράση συμβατικών φαρμάκων και αντιβιοτικών.meli-arxeio11

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα στοιχεία 14 κλινικών δοκιμών σε 1.761 συμμετέχοντες, οι οποίες συνέκριναν το μέλι και παρασκευάσματα μελιού με αντιγριπικά, αντιϊσταμινικά και παυσίπονα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό από τα φάρμακα, ειδικά δε σε περιπτώσεις επίμονου βήχα. Δύο από τις έρευνες, δε, απέδειξαν ότι η χρήση μελιού μειώνει την διάρκεια των συμπτωμάτων κατά μία ή και δύο μέρες.

«Οι λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος είναι ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο χορηγούνται αντιβιοτικά», τονίζουν οι ερευνητές στην αναφορά τους. «Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά είναι και αναποτελεσματικά και ακατάλληλα». Αντ′ αυτών, οι ερευνητές της Οξφόρδης συνιστούν την χρήση μελιού.

«Προτείνουμε στους γιατρούς μέλι αντί για αντιβίωση. Είναι πιο αποτελεσματικό, δεν είναι βλαβερό όπως τα συνήθη φάρμακα και δεν συμβάλει στην ανοσία των μικροβίων στα αντιβιοτικά», υπογραμμίζουν στην αναφορά τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-based Medicine.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr