Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

ev media-logo

“Δεσποινίς Τζούλια” στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το Φεστιβάλ Αθηνών, τιμώντας τα 100 χρόνια από το θάνατο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, επιλέγει ως εναρκτήρια ελληνική παράσταση στην Πειραιώς 260 (κτήριο Δ) τη «Δεσποινίδα Τζούλια», έργο που προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο όταν γράφτηκε το 1888

dis tzoulia

Τη σημερινή προσέγγιση του έργου υπογράφει ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος «διαβάζει» αλλιώς το νατουραλιστικό αίτημα του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, καθώς και την περιβόητη μάχη των δύο φύλων που απασχολεί το συγκεκριμένο έργο, αλλά και ολόκληρη την εργογραφία του συγγραφέα. Όπως τονίζει ο ίδιος «κάνει μια παράσταση στην οποία δεσπόζει το ερώτημα «πού βρίσκεται ο άντρας και η γυναίκα». Μ’ άλλα λόγια, ποίηση και η πραγματικότητα μέσα σ’ αυτά τα δύο σκηνικά όντα».

Το περίφημο ζευγάρι Τζούλια-Ζαν ερμηνεύουν η Στεφανία Γουλιώτη και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ενώ την αινιγματική Κριστίν υποδύεται η Μαρία Πρωτόπαπα.

 Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ εστίασε σε αυτό το έργο όχι μόνο στην πάλη των δύο φύλων, αλλά και στη σύγκρουση δύο κοινωνικών τάξεων (τη λαϊκή τάξη που εκπροσωπεί ο Ζαν και την αριστοκρατική τάξη που εκπροσωπεί η Τζούλια). Πέρα λοιπόν από το προαιώνιο σύμπλεγμα αρσενικού-θηλυκού, υποβόσκει και η αντιπαλότητα ανάμεσα σε μια σαθρή και καταρρέουσα αριστοκρατία και μια ανερχόμενη –πλην αδίστακτη- λαϊκή τάξη.

Αν και μικρότερο σε έκταση, θεωρείται ίσως το πιο αξιοσημείωτο από τα δράματα του συγγραφέα, γιατί –εκτός των άλλων- επιχειρεί να αναδιαμορφώσει τη δραματική τέχνη. Η τραγωδία εκτυλίσσεται όλη σε μία πράξη, στην κουζίνα ενός εξοχικού σπιτιού και μόνο με τρία πρόσωπα.

Μετάφραση. Μαργαρίτα Μέλμπεργκ

Διανομή. Δεσποινίς Τζούλια: Στεφανία Γουλιώτη

Ζαν: Δημήτρης Λιγνάδης

Χριστίνα: Μαρία Πρωτόπαπα

Πειραιώς 260 (κτίριο Δ)

10, 11 Ιουνίου, 21:00

www.greekfestival.gr

Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ, 15 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ)