Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η δύναμη της θέλησης: 17.000 μόρια χωρίς φροντιστήρια & εισαγωγή σε πανεπιστήμιο, για 18χρονη από το Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

Το επιστέγασμα των κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς ήρθε για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, την περασμένη Παρασκευή (28/8). Νωρίς το πρωί, τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου και κατόπιν στα λύκεια. Η γενική εικόνα για τους Ευρυτάνες υποψήφιους «δείχνει» υψηλά ποσοστά επιτυχίας και εισαγωγή σε σχολές της πρώτης τους προτίμησης (πίνακες επιτυχόντων δημοσιεύονται στην έντυπη έκδοση των Ε.Ν.)azouki-raptopoulo11

Άξιοι συγχαρητηρίων είναι (κάθε φορά) οι υποψήφιοι των περιφερειακών λυκείων του ν. Ευρυτανίας, που παρότι δεν διαθέτουν τα ίδια μέσα σε σύγκριση με τους μαθητές των αστικών κέντρων (λ.χ. φροντιστήρια), εντούτοις κάθε χρονιά μοχθούν και πετυχαίνουν. Από το Κερασοχώρι και τη Φουρνά έως τη Γρανίτσα και το Ραπτόπουλο, συνολικά 15 μαθητές και μαθήτριες πέτυχαν να εισαχθούν σε ΑΕΙ ανά την επικράτεια και τώρα ανοίγονται μπροστά τους νέοι ορίζοντες.

Αξίζει να σταθούμε, ενδεικτικά, στην περίπτωση της 18χρονης Μαρίας Αζούκη, του Γεωργίου, από το Ραπτόπουλο Ευρυτανίας, που άγγιξε τα 17.000 μόρια και εισάγεται στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στην Αθήνα (ΕΚΠΑ).

Για μια τέτοια επιτυχία, «απαιτείται ισχυρή θέληση και υπομονή. Φυσικά, χρειάζεται συστηματικό διάβασμα χρόνων όχι μόνο από τα σχολικά εγχειρίδια, αλλά και από εξωτερικές πηγές (πχ σχολικά βοηθήματα). Η ώριμη σκέψη και η πλήρης αφοσίωση στο διάβασμα είναι το μυστικό της επιτυχίας», λέει η Μαρία στα Ευρυτανικά Νέα και προσθέτει:

«Οι περισσότεροι μαθητές από περιφερειακά λύκεια παρασύρονται από την αντίληψη ότι δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας διότι δεν έχουν πρόσβαση σε φροντιστηριακές μονάδες. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει, γιατί τα περιφερειακά σχολεία αποτελούνται από ολιγομελή τμήματα, τα οποία σε συνδυασμό με τους κατάλληλους καθηγητές και τις απαραίτητες σημειώσεις πλησιάζουν το μάθημα που γίνεται στα φροντιστήρια.

Ας μη λησμονούμε, βέβαια, πως η ηρεμία του κάθε χωριού και οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτό λειτουργούν ως πλεονέκτημα για τους υποψήφιους, καθώς δεν αποσπάται η προσοχή τους, γεγονός που αξίζει να εκμεταλλευτεί από κάθε μαθητή περιφερειακής σχολικής μονάδας».

Για την επιλογή της σχολής, σημειώνει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν στόχευα σε μια συγκεκριμένη σχολή, αλλά σε μια υψηλή βαθμολογία που θα μου επέτρεπε να έχω πολλές επιλογές. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα και συνειδητοποίησα ότι έχω συγκεντρώσει πολλά μόρια άρχισα να συμπληρώνω το μηχανογραφικό με σχολές που ταίριαζαν σε εμένα. Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο και πέρασα, ήταν μια από τις πρώτες επιλογές μου. Το συγκεκριμένο τμήμα συνδυάζει πολλά αντικείμενα, όπως πολιτική, οικονομία, δίκαιο, ιστορία, κοινωνιολογία κτλ., κάτι που επιζητούσα και το οποίο ευελπιστώ να μου εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον».