Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Γιατί ο ΕΟΔΥ «χρέωσε» ένα (1) κρούσμα κορονοιού στον νομό Ευρυτανίας. Η πραγματικότητα και το σύστημα κατανομής των περιστατικών

Στις 10.998 ανέρχονται οι συνολικές μολύνσεις κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης, 3 Σεπτεμβρίου 2020, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 241 νέα κρούσματα (και 5 θανάτους). Γύρω στις 7 το απόγευμα δόθηκε στα ΜΜΕ (ο ΕΟΔΥ δεν την ανακοινώνει επίσημα) η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων. Στη λίστα υπήρχε η αναφορά: «ένα (1) κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας», ενώ και στον χάρτη διασποράς του covid-19, ο νομός είχε περάσει -από το λευκό- στο... αχνό πράσινο, δηλαδή στην κατηγορία 0-4 κρούσματα.eody-map-test11

Στην τοπική κοινωνία προκλήθηκε σχετική ανησυχία. Το ρεπορτάζ για τη διερεύνηση προέλευσης του κρούσματος ξεκίνησε άμεσα, αλλά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση της πανδημίας τοπικοί φορείς (τοπικό κλιμάκιο ΕΟΔΥ, Δήμοι, Π.Ε. Ευρυτανίας, Νοσοκομείο) δήλωναν άγνοια για το περιστατικό.

Τι έχει, όμως, στην πραγματικότητα συμβεί; Όπως προέκυψε αργότερα, το κρούσμα αφορά έναν άνδρα ευρυτανικής καταγωγής που ζει στο Αγρίνιο, πατέρα δύο παιδιών, που μαζί την οικογένειά του βρέθηκε πρόσφατα στη Λευκάδα.

Βάσει του συστήματος καταγραφής που ακολουθεί, ο ΕΟΔΥ «χρεώνει» τα κρούσματα του κορονοϊού σύμφωνα την περιοχή που έχει πρωτοεκδοθεί ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του εκάστοτε ατόμου που εμφανίζει θετικό κρούσμα. Η συγκεκριμένη τακτική έχει ως αποτέλεσμα μερικές φορές να αποδίδονται κρούσματα σε περιοχές, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα -και μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Ε.Ν., ο νομός Ευρυτανίας παραμένει… covid-free, χωρίς κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, ίσως είναι αναγκαίο να υπάρχει επίσημη (και άρα έγκυρη) ενημέρωση για τον τόπο κατοικίας των κρουσμάτων, καθώς και την περιοχή που βρέθηκαν θετικά.

eody-map-03092020

Χάρτης αθροιστικής επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2020.

Στην Ευρυτανία -λανθασμένα- αποδίδονται κρούσματα. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο περιστατικό.