Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Σε Καρπενήσι και Δυτική Φραγκίστα ο Μητροπολίτης, για την εορτή Γεννήσεως της Θεοτόκου

Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία τιμά «το γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου», τη γέννηση δηλαδή της Μαριάμ (Μαρίας), της μητέρας του Κυρίου. Πολλοί ναοί ανά την Ελλάδα, αλλά και στην επαρχία μας είναι αφιερωμένοι στο Γενέθλιον της Θεοτόκου.mitropolitis-prousos2020

Η γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου, αναφέρει σχετικά η Ι.Μ. Καρπενησίου, καθιερώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 5ου αιώνα ή στις αρχές του 6ου αιώνα στα Ιεροσόλυμα και από εκεί διαδόθηκε σε όλη τη χριστιανική Ανατολή. Η γιορτή κατέχει σημαντική θέση στην υμνογραφία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Εξέχοντες υμνογράφοι (Σέργιος και Στέφανος Αγιοπολίτες, Γερμανός Α’ Κωνσταντινουπόλεως, Ρωμανός ο Μελωδός, Ιωσήφ Υμνογράφος) έχουν γράψει ιδιόμελα, κανόνες και κοντάκια, που ψάλλονται κατά την ημέρα της γιορτής. Παράλληλα, οι διηγήσεις για τη γέννηση της Θεοτόκου έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση στην εκκλησιαστική ζωγραφική. 

Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καρπενησίου, ενώ την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου το πρωί, θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και θα λειτουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Θεοτόκου στη Δυτική Φραγκίστα του δήμου Αγράφων.