Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

"Το Υπουργείο διατείνεται ότι είναι έτοιμο. Τα σχολεία όμως δεν είναι". Η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, για την έναρξης της νέας χρονιάς

Ανακοίνωση με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και τον σχεδιασμό του υπουργείο Παιδείας, εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας. «Το Υπουργείο διατείνεται ότι είναι έτοιμο. Τα σχολεία όμως δεν είναι. Και δεν είναι με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Για άλλη μια φορά εκπαιδευτικοί και οικογένειες καλούνται να αντιμετωπίσουν ως μόνοι και ατομικά υπεύθυνοι τα προβλήματα που έρχονται να προστεθούν σε όσα ήδη υπήρχαν στην εκπαίδευση και που τώρα γιγαντώνονται», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικοί και ζητούν δέσμη μέτρων.

elme-aithousa

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ έχει ως εξής:

«Μέσα στο καλοκαίρι όλοι μας ζήσαμε το αποκορύφωμα της επικοινωνιακής αντιμετώπισης από την Κυβέρνηση της πανδημίας και της κρίσης-οικονομικής και κοινωνικής- που αυτή έχει προκαλέσει και θα συνεχίσει να προκαλεί.

Το επιτελείο του Υ.ΠΑΙ.Θ., συγκεκριμένα, δαπάνησε περισσότερο χρόνο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες παρά στην προσπάθεια για προγραμματισμό του ανοίγματος και της λειτουργίας των σχολείων εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. Ίσως και για αυτό η σχολική χρονιά ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς.

Η μάσκα ως νέα πανάκεια είναι στην πραγματικότητα η μόνη απάντηση που δίνει το Υ.ΠΑΙ.Θ στην αγωνία και τον προβληματισμό οικογενειών, μαθητών και εκπαιδευτικών. Από το περίφημο Χ.Α.Μ (χέρια-απόσταση-μάσκα) απέμεινε μόνο το Χ.Μ. σαν να ισχύουν στις σχολικές αίθουσες άλλα επιδημιολογικά δεδομένα από αυτά που ισχύουν στους άλλους χώρους εργασίας και συνάθροισης ανθρώπων. Όχι μόνο δεν υπήρξε ο παραμικρός σχεδιασμός αλλά ούτε καν μελετήθηκαν τα παραδείγματα άλλων χωρών για το άνοιγμα των σχολείων.

Τα κτιριακά δεδομένα των σχολείων στην Ελλάδα είναι σε όλους γνωστά. Ακόμη και ο μαγικός αριθμός των 17 μαθητών της δημιουργικής στατιστικής της κ. Κεραμέως δεν χωρά στις αίθουσες των περισσότερων σχολείων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μια στοιχειώδης απόσταση που θα παρείχε το ελάχιστο αίσθημα ασφάλειας. Πόσο μάλλον οι πραγματικοί αριθμοί των 25 και 27 μαθητών και μαθητριών ανά τάξη.

Τα σχολεία είναι ήδη μια εβδομάδα ανοιχτά και λειτουργούν με τους εκπαιδευτικούς να προσπαθούν να προετοιμαστούν για την έναρξη, χωρίς όμως το προσωπικό καθαριότητας που η κυβέρνηση παρουσίαζε ως δεδομένο. Οι περίφημες μάσκες ακόμα δεν έχουν δοθεί. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να λύσουν το γρίφο των οδηγιών που έρχονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η απλή προληπτική πρακτική της θερμομέτρησης μαθητών και εκπαιδευτικών δεν πέρασε καν από το μυαλό των υπευθύνων.

Το Υπουργείο διατείνεται ότι είναι έτοιμο. Τα σχολεία όμως δεν είναι. Και δεν είναι με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Για άλλη μια φορά εκπαιδευτικοί και οικογένειες καλούνται να αντιμετωπίσουν ως μόνοι και ατομικά υπεύθυνοι τα προβλήματα που έρχονται να προστεθούν σε όσα ήδη υπήρχαν στην εκπαίδευση και που τώρα γιγαντώνονται.

Παρά τις προσλήψεις για τις οποίες θριαμβολογεί το Υ.ΠΑΙ.Θ τα κενά σε εκπαιδευτικούς είναι ακόμα πάρα πολλά. Και με πολλά κενά το πρόβλημα της διαχείρισης της πανδημίας στα σχολεία θα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά. Θέλουμε τους μαθητές κοντά μας. Σε μια περίοδο που το πρόβλημα της πανδημίας αποκτάει εθνικές διαστάσεις πρέπει να είμαστε δίπλα στους μαθητές μας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αλλάζουν πολλά πράγματα για τα παιδιά μας από όσα θεωρούσαμε βασικά και αυτονόητα όπως ο τρόπος που σχετίζονται, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τη ζωή και εμείς πρέπει να είμαστε εκεί να τους στηρίξουμε όχι μόνο μαθησιακά αλλά και παιδαγωγικά. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να τηρηθούν οι όροι υγιεινής και ασφάλειας και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές και για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στα σχολεία και μας προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους, όπως το προσωπικό της καθαριότητας. Θα δείξουμε εμείς εκείνη την υπεύθυνη στάση που δεν έχει δείξει η κυβέρνηση.

Διεκδικούμε

·  -Την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών: αποστάσεις, ελέγχους, τεστ, υγειονομικό υλικό

·      -Την κατάτμηση των τμημάτων, ώστε ο αριθμός των μαθητών να μην ξεπερνάει τους δεκαπέντε σε κάθε αίθουσα

·      -Χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διδακτικές αίθουσες στην περίπτωση που οι χώροι των σχολείων δεν επαρκούν

·     - Προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία μικρότερων αριθμητικά τμημάτων

·     - Εκπαίδευση εκπαιδευτικών, μαθητών, βοηθητικού προσωπικού και γονέων για την αντιμετώπιση της πανδημίας

·     -Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

·     -Μέτρα προστασίας για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

·     - Περιορισμό των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών σε διαφορετικά σχολεία

Ζητάμε από τις οικογένειες των μαθητών μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί δίπλα μας. Η προσπάθειά μας είναι για το καλό των παιδιών όλων μας».