Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Από ανθρώπινη αμέλεια προκλήθηκε η φωτιά στο Δερμάτι Ευρυτανίας, που έκαψε 15 στρέμματα δάσους - Επιβλήθηκε πρόστιμο

από την έντυπη έκδοση

Την περασμένη εβδομάδα, προκλήθηκε φωτιά στο χωριό Δερμάτι, η οποία με τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούσαν, πήρε γρήγορα διαστάσεις προς το βουνό. Χρειάστηκε η επέμβαση 3 εναέριων μέσων και πάνω από 40 πυροσβεστών -όπως έγραψαν τα Ευρυτανικά Νέα- για να περιοριστεί και στο τέλος να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις.44

Έκαιγε ξερόχορτα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου, η οποία εκδόθηκε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας για τα πραγματικά αίτια της φωτιάς, η πυρκαγιά προκλήθηκε από αμέλεια ηλικιωμένου ατόμου, που έκαιγε ξερά χόρτα στην αυλή του σπιτιού του, στα ψηλά του χωριού.

Σε αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο 225 ευρώ, αλλά κινδυνεύει με νέο πρόστιμο -αν καταδικαστεί στα δικαστήρια- έως και πάνω από... 58.000 ευρώ (ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση).

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2020,  την οποία υπογράφει ο Διοικητής Αντιπύραρχος, κ. Στέργιος Κων. Φυσέκης, έχει ως εξής:

«Την 08-09-2020 και περί ώρα 12:17, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δάσος στο Δερμάτι (Παλαιό) ΤΚ Ν. Δερματίου Δ. Καρπενησίου Π.Ε. Ευρυτανίας. Η πρόκλησή της οφείλεται σε αμέλεια ηλικιωμένου ατόμου, που με τη χρήση γυμνής φλόγας, έθεσε φωτιά σε ξερά χόρτα εντός του αύλειου χώρου της οικίας του, και η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε σε 15 στρ. δάσους.

Για το άναμμα της ανωτέρω φωτιάς επιβλήθηκε στον δράστη διοικητικό πρόστιμο 225 ευρώ για παράβαση των υπ' αριθ. 4/2012 και 19/2020 Πυροσβεστικών Διατάξεων περί απαγόρευσης έναυσης πυρός στην ύπαιθρο, συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου και σε βάρος του σχηματίστηκε προανακριτική δικογραφία για το έγκλημα του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελέα πρωτοδικών Ευρυτανίας.

Σε περίπτωση δικαστικής καταδίκης του, η Υπηρεσία οφείλει να επιβάλλει έτερο διοικητικό πρόστιμο, που κυμαίνεται από τα 1.467,35 ευρώ έως και τα 58.694 ευρώ».