Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Το 1/2 της βροχής… οκτώ μηνών, έπεσε στο Καρπενήσι, έως και 250 τόνοι ανά στρέμμα - Προς σταδιακή εκτόνωση η κακοκαιρία

Αποκαλυπτικά του μεγέθους της έντασης της κακοκαιρίας είναι τα στοιχεία που καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί που λειτουργούν στην Ευρυτανία -και συγκεκριμένα στο Καρπενήσι και τα πέριξ.44

Πρωτοφανείς ποσότητες

Στον σταθμό που βρίσκεται λίγο πριν το χωριό Μυρίκη του δ. Καρπενησίου, από αργά το απόγευμα της Πέμπτης (17/9) μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου (19/9) είχαν μετρηθεί 222 χιλιοστά νερού, δηλ. 222 τόνοι ανά στρέμμα! Είναι η μισή ποσότητα νερού που έπεσε καθόλη τη διάρκεια των οκτώ πρώτων μηνών του 2020, από τον Ιανουάριο έως το τέλος Αυγούστου.

Εντυπωσιακά νούμερα καταγράφει και ο μετεωρολογικός σταθμός που λειτουργεί στην πόλη του Καρπενησίου, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, στον χώρο του Τμήματος Δασολογίας: σχεδόν 190 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε διάστημα 36 ωρών περίπου. Χείμαρροι και ρέματα «φούσκωσαν», ωστόσο μάλλον τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Στην περιοχή των Αγράφων οι ζημιές ήταν πιο εκτεταμένες (κυρίως στο οδικό δίκτυο) και εκτιμάται ότι -έστω και άτυπα, αφού δεν υπάρχουν μετρήσεις- καταρρίφθηκαν ρεκόρ μέγιστης βροχόπτωσης.

Μεγάλες ποσότητες νερού στην περιοχή των Βραγγιανών Αγράφων, λόγω της υπερχείλισης ρεμάτων

Επίκειται βελτίωση

Πάντως, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, η σφοδρή κακοκαιρία βαίνει προς εκτόνωση στην Ευρυτανία. Ο ΙΑΝΟΣ αναμένεται κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών του Σαββάτου (19/9) να κινηθεί αρχικά νότια και στη συνέχεια νοτιοανατολικά, με τα φαινόμενα του σταδιακά να περιορίζονται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Πολύ καλύτερες θα είναι οι καιρικές συνθήκες την Κυριακή (20/9), καθώς το σύστημα θα έχει οριστικά απομακρυνθεί και οι βροχές θα σταματήσουν στο σύνολο του νομού. Αυτή η εξέλιξη θα δώσει την ευκαιρία στα συνεργεία των αρμόδιων τοπικών αρχών (Π.Ε Ευρυτανίας και Δήμοι) να επέμβουν σε σημεία που υπέστησαν ζημιές και καταστροφές, αποκαθιστώντας προσβάσεις προς χωριά και περιουσίες.

45

"Φουσκωμένος" ο χείμαρρος Κλαρωτός, στο Καρπενήσι

Συνεχής ενημέρωση…