Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Μια στέγη φροντίδας και πρόνοιας στα Άγραφα. Συνάντηση στο Θεραπευτήριο μεταξύ συναρμόδιων φορέων, από την έντυπη

Η τροποποίηση του οργανισμού του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων δομών, ως παραρτημάτων του. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων φορέων συναντήθηκαν στο Καρπενήσι και συζήτησαν για την προοπτική τα Άγραφα να αποκτήσουν μια στέγη φιλοξενίας και φροντίδας ανθρώπων που έχουν ανάγκη.therapeutirio-sinantisi-agrafa

Συνάντηση στο Θεραπευτήριο

Κατόπιν πρωτοβουλίας της προέδρου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες Ευρυτανίας, κας Αναστασίας Κριπάση-Μπάρκα, και σε συνέχεια ενεργειών του δημάρχου Αγράφων, κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, για δημιουργία δομής φιλοξενίας συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκες και με την απαραίτητη συμμετοχή και έμπρακτη στήριξη του προέδρου του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, κ. Κλεομένη Λάππα, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 17/9, στις 9.15 το πρωί, συνάντηση εργασίας στο Θεραπευτήριο Καρπενησίου.

Θέμα της συζήτησης ήταν η διερεύνηση της προοπτικής δημιουργίας μιας δομής για ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους στον δήμο Αγράφων, που θα λειτουργεί ως παράρτημα και υπό τη διοικητική «ομπρέλα» του ΘΧΠ Ευρυτανίας. Ο νέος οργανισμός του Θεραπευτηρίου, έχει κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και -πλην απροόπτου- αναμένεται να εγκριθεί, επιφέρει δε, σύμφωνα με τη διοίκηση, μια σειρά από ευεργετικές αλλαγές στη λειτουργία του.

Μεταξύ αυτών είναι η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας νέων δομών, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει με τον ισχύοντα οργανισμό. Στον δήμο Αγράφων, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία (ξεπερνούν τους 90 όσοι λαμβάνουν σχετικό επίδομα) ή ηλικιωμένων που δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν, συνθήκη που «γεννά» την ανάγκη λειτουργίας μιας αντίστοιχης δομής, όπως παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

«Το γεγονός ότι ο μόνιμος πληθυσμός στον δήμο Αγράφων είναι ιδιαίτερα γηρασμένος, τη στιγμή που οι περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία δεν είναι λίγες, μας οδηγούν προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας νέας δομής», λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο διοικητής του ΘΧΠ, κ. Κλ. Λάππας. Όπως εξηγεί, η νέα δομή θα μπορούσε να λειτουργήσει σε κάποιο από τα υπάρχοντα δημοτικά κτήρια στα όρια του δ. Αγράφων, με νέο προσωπικό και θέσεις που θα προκηρυχθούν.

«Είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του νέου οργανισμού του ΘΧΠ Ευρυτανίας (…) και τις υποδομές του δήμου Αγράφων, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια εστία ζωής, ένα σύγχρονο μοντέλο διαβίωσης για να μπορούν οι ηλικιωμένοι και ΑμεΑ του Δήμου Αγράφων να "ακουμπήσουν" σε ένα ασφαλές περιβάλλον με άξονα την ελπίδα και την αγάπη, το οποίο θα αποτελεί και σημείο εκκίνησης για μια νέα αρχή. Επιθυμούμε ποιότητα ζωής και φροντίδας για αυτούς που αγαπάμε αλλά για πολλούς λόγους δεν μπορούμε να φροντίσουμε στο σπίτι μας», αναφέρει για το εγχείρημα ο δήμαρχος Αγράφων, κ. Αλέξης Καρδαμπίκης.

«Ο οργανισμός του Θεραπευτηρίου επικαιροποιήθηκε και προστέθηκαν επιπλέον σκοποί στο καταστατικό με τη νέα διοίκηση, και ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία με τις προηγούμενες δυο διοικήσεις, με τη διαρκή συνδρομή και υποστήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων του ΘΧΠ. Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, άλλωστε τόσο ο διοικητής ήταν πάντα δίπλα εμπράκτως στα ΑΜΕΑ αλλά και ο δήμαρχος είχε συζητήσει με εμάς για την δημιουργία ΚΔΑΠ ΜΕΑ προεκλογικά. Επειδή εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες και η δημιουργία μιας τέτοιας δομής είναι αναγκαία και επιτακτική, θα τη στηρίξουμε», δηλώνει στην εφημερίδα η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ, κα Αναστασία Κριπάση-Μπάρκα.

Όπως προσθέτει, τέλος, ο διοικητής του ΘΧΠ, ο νέος κανονισμός θα ανατρέψει «αγκυλώσεις» ετών. Μεταξύ άλλων, θα δώσει τη δυνατότητα πλήρους λειτουργίας της νέας πτέρυγας του Θεραπευτηρίου, ενώ για τις ειδικότητες του προσωπικού θα λαμβάνονται υπόψιν οι πραγματικές ανάγκες της δομής, με βάση τα σημερινά δεδομένα σύνθεσης των περιθαλπόμενων.