Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Πέντε χιλιάδες (5.000) εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό στην Ευρυτανία. Ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη

απόσπασμα από το ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης

Καθώς τα κρούσματα της νόσου του καταρροϊκού πυρετού αυξάνονται σε επίπεδο νομού, τα αρμόδια όργανα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της εξάπλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι ευρεία σύσκεψη φορέων. Την περασμένη Τετάρτη (16/9), ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Δημήτρης Βουρδάνος βρέθηκε στο Καρπενήσι και πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας, κ. Άρη Τασιό, ευρεία σύσκεψη για θέματα που άπτονται του πρωτογενούς τομέα, της κτηνοτροφίας και της γεωργίας.katarroikos-siskepsi1

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Ορεινής και Δασικής Πολιτικής κα Κατερίνα Καλαντζή, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Ιωάννης Σβερώνης, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Γεώργιος Αθανασίου, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Σταύρος Τσελάς, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αντώνης Σαραφιανός, εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.ά..

Κατά τη διάρκειά της, συζητήθηκε εκτενώς η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της κτηνοτροφίας, ακούστηκαν προβλήματα και προβληματισμοί για τις επιπτώσεις που προκαλεί ο καταρροϊκός πυρετός στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Περιφέρεια Στερεάς, σε συνεργασία με το Υπουργείο, για την αντιμετώπιση της ασθένειας και την παράλληλη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων, μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Ευρυτανίας έχουν καταγράψει περισσότερα από χίλια προσβεβλημένα ζώα (αιγοπρόβατα) σε επίπεδο νομού, σε περισσότερες από δέκα κτηνοτροφικές μονάδες. Ωστόσο, εκείνο που παρατηρούν οι ειδικοί, και εκτιμάται ως θετική εξέλιξη, είναι τα χαμηλά ποσοστά θνητότητας, που κυμαίνονται γύρω στο 1-1,5%· λίγες δεκάδες ζώα έχουν πεθάνει από τη νόσο.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Περιφέρειας Στερεάς, των δήμων Καρπενησίου και Αγράφων και των κτηνοτρόφων, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των συνεπειών του. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ευρυτανίας έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την προμήθεια εμβολίων για τον καταρροϊκό πυρετό. Παράλληλα, αναγνωρίστηκε και κατέστη επιτακτική η αναγκαιότητα στελέχωσης των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία της για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, της αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος κατά του καταρροϊκού πυρετού, καθώς και της άμεσης λύσης μιας σειράς άλλων αγροτοκτηνοτροφικών ζητημάτων.

Προμηθεύονται εμβόλια

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης προμήθεια χιλιάδων δόσεων εμβολίων γα τον καταρροϊκό πυρετό, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, κ. Άρη Τασιό, ο οποίος μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Καρπενήσι.

«Ουσιαστικά αποφασίστηκαν δύο δράσεις: Περαιτέρω ενημέρωση των κτηνοτρόφων της περιοχής μας, ώστε να λάβουν κάποια μέτρα προστασίας στις εγκαταστάσεις τους, όπως είναι η απεντόμωση και η καθαριότητα των ζώων, και κατά δεύτερον αποφασίστηκε από την Περιφέρεια να αγοραστούν άμεσα 5.000 εμβόλια, τα οποία θα διατίθενται μέσω της κτηνιατρικής μας υπηρεσίας στους κτηνοτρόφους, ώστε να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ζώων. Οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν το αργότερο αρχές Οκτωβρίου», τόνισε ο κ. Τασιός.