Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Πέθανε ο Ιωάννης Δ. Μάγκας, πολιτικός μηχανικός, ποιητής, ιστορικός ερευνητής & ενεργό μέλος της Πανευρυτανικής Ένωσης

Στη γενέτειρά του, τη Βράχα Ευρυτανίας, κηδεύτηκε ο πολιτικός μηχανικός Ιωάννης Δ. Μάγκας, ενεργό μέλος της Πανευρυτανικής Ένωσης, ποιητής και ιστορικός ερευνητής. Στίχοι του κοσμούν το μνημείο του Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο.magkas-ioannis-thanatos

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βράχα Ευρυτανίας σε χρόνια δύσκολα. Από μικρή ηλικία έγραφε ποιήματα, που θύμιζαν έντονα το ύφος του ποιητή «του βουνού και της στάνης», Κώστα Κρουστάλλη, εκπορευόμενα από τη βαθιά και ανιδιοτελή του αγάπη για τον τόπο.

Αργότερα, ως επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός, προσέφερε τις υπηρεσίες του για τη σύνταξη μελετών σε έργα ανά την Ευρυτανία, ενώ με την ιδιότητα του ιστορικού ερευνητή μόχθησε για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και κυρίως του χωριού του, της Βράχας. Αγωνίστηκε για την ανακαίνιση του τάφου του Ζαχαρία Παπαντωνίου στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του σε όλες τις φάσεις της πραγματοποίησης του επιστημονικού συνεδρίου στη Δ.Ε. Φουρνά, το 2012.

Τα πρακτικά του ανωτέρω συνεδρίου εκδόθηκαν σε τόμο και παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2014 σε εκδήλωση της Πανευρυτανικής Ένωσης, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα. Εκεί ο Ιωάννης Δ. Μάγκας τιμήθηκε «για την ηθική και ουσιαστική συμβολή του στην επίτευξη των στόχων και δραστηριοτήτων της Ένωσης».

Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το ποίημα που είναι αφιερωμένο στον Μάρκο Μπότσαρη και κοσμεί το μνημείο του στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, γράφτηκε από τον Ι. Μάγκα, ως φόρος τιμής στον Σουλιώτη οπλαρχηγό· για λόγους ταπεινοφροσύνης, δεν θέλησε να αναγραφεί το όνομα του ποιητή.

Στο μνημείο, διαβάζουμε: «Κράτα, αντρειωμένε στρατηγέ, πιστά τις Θερμοπύλες που σου όρισαν, σπέρνοντας κρυφές ελπίδες χίλιες, κι αφήνοντας παράδειγμα και παρακαταθήκη πως κατακτούν οι αδούλωτοι της λευτεριάς της νίκη».

Το Δ.Σ. της ιστορικής Πανευρυτανικής Ένωσης, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του εκλεκτού μέλους της Ιωάννη Μάγκα, «ο οποίος προσέφερε πολλαπλές και πολύτιμες υπηρεσίες στην Ένωσή μας -και όχι μόνο- και με τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, το κάλλος της ψυχής του, το ήθος και την ευπρέπειά του, μας δίδαξε μέχρι το τέλος της ζωής του», συνεδρίασε εκτάκτως και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα. Η κηδεία του Ι. Μάγκα έγινε στη Βράχα Ευρυτανίας (12/9).