Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

ev media-logo

Σήμερα η ανακοίνωση των ποινών για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής - Ελαφρυντικά και αναστολές τα κρίσιμα στοιχεία

Σήμερα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, το δικαστήριο θα αποφασίσει για τις ποινές των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο, αφού αποσυρθεί για να συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στην κρίσιμη φάση των ποινών και ύστερα των αναστολών, η οποία θα κρίνει ποιοι από τους ενόχους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη φυλακή.diki-XA-astinomia

Το δικαστήριο θα ξεκινήσει τη συνεδρίαση του στις 12:30 σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους.

Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη. Αντίστοιχα, για τους επτά ενόχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίνεται αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή, καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών. Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

(με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)