Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Το μεταχρωματικό έλκος απειλεί τα πλατάνια της Ευρυτανίας. Έκοψαν δέντρο στη Δομνίστα, που προσβλήθηκε από τον μύκητα

Σοβαρό είναι το πρόβλημα που σχετίζεται με τη θανατηφόρα, για τα πλατάνια, ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Ο μύκητας Ceratocystis platani εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε δένδρα του νομού Ευρυτανίας το 2017 και έκτοτε, αργά αλλά σταθερά, προσβάλλει και νεκρώνει πλατάνια σε διάφορες περιοχές.platani-domnista1

Δένδρο πλατάνου στην πλατεία Δομνίστας χρειάστηκε να κοπεί, καθώς προσβλήθηκε από τον μύκητα που προκαλεί νέκρωση

Θύμα του μεταχρωματικού έλκους έπεσε και ένας πλάτανος στην όμορφη πλατεία της Δομνίστας, στα νοτιοανατολικά του νομού. Ύστερα από εργαστηριακή εξέταση, το δέντρο βρέθηκε προσβεβλημένο από τον παθογόνο μύκητα και κρίθηκε επιτακτική η κοπή του. Τώρα, ο φόβος έγκειται στην πιθανότητα να έχουν προσβληθεί και τα υπόλοιπα πλατάνια της πλατείας.

Σε σχετική ενημέρωσή του, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δομνίστας, Νίκος Καρέτσος, έγραψε: «Σύμφωνα με το έγγραφο (…) του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων κατόπιν εγγράφου του Δήμου Καρπενησίου 10922/17-8-2020, γίνεται γνωστό ότι τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης που πραγματοποιήθηκε σε δείγματα του δικού μας πλατάνου καθώς και σε πλάτανο που φύεται στην πλατεία Ροσκάς, βρέθηκαν προσβεβλημένα από τον παθογόνο μύκητα, Ceratocystis Platani, που προκαλεί την θανατηφόρο για τα πλατάνια ασθένεια, μεταχρωματικό έλκος. Σύμφωνα με το υπηρεσιακό σημείωμα στις 9-9-2020 από το Γραφείο Πρασίνου, Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Δήμου Καρπενησίου, κρίνεται επιτακτική η κοπή του προσβεβλημένου πλατάνου και η καύση του κορμού καθώς και των κλαδιών, επειδή ο μύκητας διαδίδεται υπογείως στα υγιή».

«Ακολουθώντας τις οδηγίες της αρμόδιας υπαλλήλου του Γραφείου Πρασίνου, ιδιώτης εργολάβος προέβη στην κοπή και απομάκρυνση (κορμού,κλαδιών και όλων των υπολειμμάτων) του πλατάνου. Η κοπή του προσβεβλημένου πλατάνου υπήρξε, δυστυχώς, μονόδρομος», ενημερώνει ο πρόεδρος του χωριού.

Όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε πλατάνια πρέπει να απολυμαίνονται πριν και μετά τη χρήση τους. «Σημειώνεται ότι επειδή η εξάπλωση πραγματοποιείται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες, παρακαλούμε τους κατοίκους της Ευρυτανίας στο εξής πριν από οποιαδήποτε επέμβαση σε περιοχή που φύεται ακόμα και ένα ένα άτομο πλατάνου να ειδοποιούν τον δασοφύλακα της περιοχής τους για τις κατάλληλες οδηγίες», ανέφερε σε παλιότερη ανακοίνωσή του το Δασαρχείο Καρπενησίου. Ας προσέχουμε για να έχουμε, λοιπόν. Φαντάζεται κανείς την κεντρική πλατεία στο Καρπενήσι χωρίς τα εμβληματικά, αιωνόβια πλατάνια της;

Διαβάστε ΕΔΩ ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων για την απειλή του μεταχρωματικού έλκους στην Ευρυτανία