Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Aλλάζει η ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, αλλάζει η ώρα όπως άλλωστε και κάθε χρόνο. Στις 4.00 τα ξημερώματα της Κυριακής 25/10, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω, ώστε να δείχνουν 3.00ora-allagi1

Αρκετός λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό σχετικά με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Σύμφωνα με την απόφαση, δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα η αλλαγή της ώρας διότι για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με την Κομισιόν, θέλουν να διακοπεί αυτή η συνήθεια (Δημόσια Διαβούλευση το καλοκαίρι του 2018: 84% υπέρ διακοπής αλλαγών, 16% κατά της διακοπής αυτής, με συμμετοχή 4,6 εκατ.πολιτών), το βασικό πλεονέκτημα, πάντως, για την αλλαγή της ώρας σίγουρα αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αλλάζοντας τα ρολόγια μας κάνουμε και οικονομία.