Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Διακόσιοι (200) Ευρυτάνες έπεσαν υπέρ πατρίδος στο Έπος του ’40. Οι περισσότεροι δεν έχουν ταυτοποιηθεί, 80 χρόνια μετά

Σε διακόσιους (200) εκτιμά τους Ευρυτάνες πεσόντες του αλβανικού μετώπου ο κ. Κώστας Α. Παπαδόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου «Νεκροί και Μνήμες», μια έκδοση-θησαυρός μνήμης της Πανευρυτανικής Ένωσης (2015), αποτέλεσμα επίπονης και επίμονης έρευνας σχεδόν τριάντα ετών.epos-40-stratiotes1

 Στο Έπος του ’40-’41 σκοτώθηκαν 200 Ευρυτάνες, 12 αξιωματικοί (6 έφεδροι και 6 μόνιμοι) και 188 στρατιώτες -που είτε ήδη υπηρετούσαν τη θητεία τους είτε επιστρατεύτηκαν την περίοδο εκείνη.

Από αυτούς, οι περισσότεροι δεν έχουν ταυτοποιηθεί, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά. Στο κοιμητήριο του χωριού Βουλιαράτι της Βόρειας Ηπείρου, βρίσκονται θαμμένα τα οστά τριών (3) Ευρυτάνων, ενώ τα οστά περίπου δέκα συντοπιτών μας είναι αποθηκευμένα σε οστεοφυλάκια δημόσιων ελληνικών νοσοκομείων και μεμονωμένοι ακόμα πεσόντες ενταφιάστηκαν στα νεκροταφεία των ευρυτανικών χωριών απ’ όπου κατάγονταν (ή αλλού).

Πολλές παραμένουν, όμως, οι περιπτώσεις όπου δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτή η ταυτοποίηση των Ευρυτάνων νεκρών του πολέμου. Προς αυτή την κατεύθυνση αναγκαία είναι η κινητοποίηση των συγγενών πεσόντων. Ήδη, τα τελευταία χρόνια έχουν ειδοποιηθεί και έχουν δώσει δείγμα DNA, μέσω μιας απλής αιμοληψίας, αρκετοί Ευρυτάνες συγγενείς/απόγονοι αγωνιστών του ’40. Είναι μια οφειλόμενη απόδοση τιμής στους ήρωες του πολέμου -έστω και μετά από 80 χρόνια.

Στο κεφάλαιο που αφιερώνει στους Ευρυτάνες οπλί­τες που πρόσφεραν τη ζωή τους πολεμώντας κατά το Έπος του '40, ο Κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως οι περισσότεροι από τους πολεμιστές που προέρχονταν από τον τόπο μας, είχαν παρουσιαστεί σε τρία (3), κυρίως μεγάλα Στρατόπεδα: Λαμίας, Μεσολογγίου και Τρικά­λων.epos-40-stratiotes2

Συγκεκριμένα, οι καταγόμενοι από το Καρπενήσι και την ΝΑ Ευρυ­τανία παρουσιάστηκαν στο 42ο ή 36ο Συνταγμα Πεζικού (Σ.Π.) Λαμίας, από την Β Ευρυτανία (περιοχές Αγράφων, Απεραντίων, Φουρνά και Δολό-πων) στο 5ο Σ.Π. Τρικάλων και της ΝΔ Ευρυτανίας (περιοχές Προυσού, Φραγκίστας κ.λπ.) στο 39 Σ.Ε. Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα από τους 188 νεκρούς ήρωες μας οι 44 παρουσιάστηκαν στο 5° Σ.Π. (Τρίκαλα), 52 στο 39°Σ.Ε. (Μεσολόγγι), 37 στο 42" Σ.Ε. Λαμίας και 15 στο 36° Σ.Π. Λαμίας. Οι υπόλοιποι σε διάφορες άλλες μονάδες.

Εκ των Ευρυτάνων βαθμοφόρων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, ξεχωρίζουν τα ονόματα των Χαράλαμπου Κατσιμήτρου (Διοικητής 8ης Μεραρχίας) του «στρατηγού της νίκης» όπως χαρακτηρίστηκε, του Χρήστου Ζυγούρη (Διοικητής 9ης Μεραρχίας) από τη Φουρνά κ.α.

(Με στοιχεία από το βιβλίο «Νεκροί και Μνήμες» / ΦΩΤΟ: pheidias.antibaro.gr)

Αναζητώντας τους Ευρυτάνες πεσόντες του 40' με τη μέθοδο του DNA