Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

ΕΚΛΟΓΕΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ. Λίγοι οι υποψήφιοι, λιγότερα τα κόμματα

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μόλις 32 είναι οι υποψήφιοι βουλευτές Ευρυτανίας. Μειωμένοι κατά 16 θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές Ευρυτανίας που θα συμμετέχουν στις εκλογές του Ιουνίου, σε σχέση με όσους συμμετείχαν στις εκλογές του Μαΐου, ενώ κατέρχονται μόλις 15 κόμματα

ekloges 2odimotiko

Τα μεσάνυκτα της 28ης Μαΐου, έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων. Το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας συνεδρίασε δημόσια στις 29 Μαΐου 2012, ώστε να ανακηρύξει νόμιμα τους υποψήφιους βουλευτές Ευρυτανίας και τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012

Οι εκλογές με λίστα, όπως αυτές της 17ης Ιουνίου, οδήγησαν πολλούς υποψηφίους, που είχαν δηλώσει υποψηφιότητα στις περασμένες εκλογές, αυτή τη φορά να απέχουν. Προφανώς, αφού εκλείπει το "προσωπικό συμφέρον", όσοι δεν κατάφεραν να είναι πρώτοι στη λίστα στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους στη μονοεδρική της Ευρυτανίας, θεωρούν ότι δεν έχει και κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συμμετοχή τους.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Επίσης, υπάρχουν και αρκετά κόμματα τα οποία, αν και συμμετείχαν στις εκλογές του Μαΐου, στη νέα εκλογική αναμέτρηση δεν κατεβάζουν καν υποψηφίους. Εξαιρείται, φυσικά, η ΔΗ.ΣΥ. που ανέστειλε τη δράση της και συνεργάζεται με τη Ν.Δ. και όσα άλλα κόμματα έχουν πλέον συγχωνευτεί, όπως το κόμμα "Δράση" κ.λπ.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές του Ιουνίου θα συμμετέχουν μόλις 32 υποψήφιοι βουλευτές, 16 λιγότεροι από αυτούς που κατέρχονταν στις εκλογές του Μαΐου. Εντωμεταξύ, τα κόμματα στις επερχόμενες εκλογές είναι μόλις 15, εννέα λιγότερα από αυτά της προηγούμενης αναμέτρησης.

Μερική συμμετοχή
Από τα 15 κόμματα, κατεβάζουν πλήρες ψηφοδέλτιο, δηλαδή με τρεις υποψηφίους, λιγότερα από τα μισά, ήτοι τα 7 κόμματα. Με 2 υποψηφίους συμμετέχουν 3 κόμματα και τα υπόλοιπα 5, συμμετέχουν με έναν μόνο υποψήφιο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν κόμματα τα οποία, αν και καταποντίστηκαν στις προηγούμενες εκλογές -όπως το ΑΝΤΑΡΣΥΑ για παράδειγμα, που έλαβε μόλις το 0,81% στην Ευρυτανία- επιμένουν να "τιμούν" την Ευρυτανία, με τη συγκρότηση πλήρους ψηφοδελτίου, αποτελούμενο από 3 υποψηφίους.

Στον αντίποδα, υπάρχουν κόμματα, που αν και συγκέντρωσαν ένα αρκετό καλό ποσοστό, τώρα κατέρχονται με λιγότερους υποψήφιους βουλευτές. Για παράδειγμα οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες", που παρότι πρόκειται για ένα πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα στον νομό, τιμήθηκαν από τους Ευρυτάνες με 1.013 ψήφους ή 6,23%, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στην κατάταξη.

Τα 32 ονόματα των υποψήφιων βουλευτών
και τα 15 κόμματα που συμμετέχουν στην Ευρυτανία

ipopsifioi17

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Η κατάταξη των κομμάτων του παραπάνω πίνακα έγινε βάσει της εκλογικής τους δύναμης στην Ευρυτανία, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Η κατάταξη των υποψήφιων βουλευτών έγινε βάσει της λίστας, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τα κόμματα.


 

Η ανακήρυξη υποψηφίων και κομμάτων
Η διαδικασία που ακολουθείται για την ανακήρυξη κομμάτων και υποψηφίων είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη της 6ης Μαΐου και γίνεται όπως συνήθως, βάσει των κείμενων διατάξεων των νόμων, σε κάθε εκλογική διαδικασία.

Η υποψηφιότητα κάθε βουλευτή κοστίζει 146,74 ευρώ, ενώ στα έγγραφα που προσκομίζει ο ίδιος, αυτοπροσώπως ή αρμόδιος δικαστικός επιμελητής, πρέπει να αναφέρεται αν έχει καταδικαστεί με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ενώ αν κατέχει δημόσια θέση, απαιτείται η παραίτησή του από αυτή.

Ποιοι παραιτήθηκαν δημόσιας θέσης
Για τη νέα εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου, ισχύουν οι παραιτήσεις όσων ήδη είχαν παραιτηθεί για τις εκλογές της 6ης Μαΐου και ισχύει η παραίτησή τους, εφόσον παραμένουν υποψήφιοι βουλευτές. Ωστόσο, μπορούν να επιστρέψουν και πάλι στις θέσεις τους, εάν δεν εκλεγούν. Συνεπώς, παραμένουν σε ισχύ από τις προηγούμενες εκλογές οι παραιτήσεις τριών υποψηφίων, δύο από τη Νέα Δημοκρατία -του κ. Κώστα Κοντογεώργου και του κ. Χρήστου Δημητρόπουλου- και ενός από το ΠΑΣΟΚ, του κ. Γιάννη Σταμάτη.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος στη λίστα στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Κοντογεώργος παραιτήθηκε τόσο από υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, όσο και από Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ". Ο δεύτερος του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. κ. Χρήστος Δημητρόπουλος παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος Αγράφων και τέλος ο κ. Ιωάννης Σταμάτης, δεύτερος στη λίστα του ΠΑΣΟΚ, από δημοτικός υπάλληλος του δήμου Καρπενησίου.

Ωστόσο, υπάρχει και ένας νέος υποψήφιος που κατέθεσε τώρα την παραίτησή του. Πρόκειται για τον δικηγόρο, αλλά και εκπαιδευτικό κ. Δημήτρη Καρφή, τον νέο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, που κατέλαβε την τρίτη θέση στη λίστα του κόμματος στην Ευρυτανία.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Πρωτοδικείου, ο υποψήφιος κατέχει δημόσια θέση, είναι υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας, μόνιμος εκπαιδευτικός Ευρυτανίας από το 2006 και με σχετικό του έγγραφο παραιτήθηκε από τη θέση του, την οποία ωστόσο θα ανακαταλάβει με το πέρας των εκλογών.