Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Συνέντευξη Νίκου Σερετάκη, υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στην Ευρυτανία

"Ολος ο πλούτος της χώρας να περάσει στα εργατικά χέρια"

seretakis kori

Κύριε Σερετάκη η πρώτη μου ερώτηση έχει να κάνει με μια πολιτική “εκτροπή” θα έλεγα, με το περιστατικό το οποίο συνέβη πριν λίγες ημέρες, σε έναν τηλεοπτικό σταθμό με την επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Ηλία Κασιδιάρη, τον εκπρόσωπο τύπου της Χρυσής Αυγής η Λιάνα Κανέλλη. Ποιο είναι το σχόλιό σας πάνω σε αυτό;
Το σχόλιό μου είναι ότι οι Ευρυτάνες οι οποίοι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές Χρυσή Αυγή, η οποία εμφανίστηκε ως δήθεν δύναμη κατά του συστήματος με αντιμνημονιακή φρασεολογία πρέπει να ξανασκεφτούν και να διορθώσουν την ψήφο τους γιατί κάθε μέρα αποκαλύπτεται τι είναι αυτός ο χώρος.

Η δεύτερη πλευρά που θέλω να πω είναι ότι αυτές οι απόψεις, οι νεοφασιστικές, ναζιστικές απόψεις, εκτρέφονται από το ίδιο το σύστημα, καλλιεργούνται από την επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξισώνει τον κομουνισμό με τον φασισμό που οδήγησε σε μια σειρά χώρες τις Ε.Ε. τέτοιες δυνάμεις να ηγούνται κυβερνήσεων.

Τρίτον, αποτελεσματική απάντηση σε τέτοιες απόψεις δεν μπορεί να δοθεί μια λογική «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» αλλά μέσα από ένα βαθιά πολιτικοποιημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα που εκτός από τη διεκδίκηση των άμεσων προβλημάτων και της προοπτικής για τους εργαζόμενους καλλιεργεί ένα διαφορετικό σύστημα αξιών, καλλιεργεί δηλαδή στη θέση του φυλετικού μίσους, τις αξίες της αλληλεγγύης, του κοινού αγώνα, μια διαφορετική στάση ζωής σαν αυτή που ξέρουν και εδώ οι Ευρυτάνες έχουν γνωρίσει στο παρελθόν από την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος.

Είπατε την φράση «εργατικό κίνημα» και θέλω να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή δεν είναι και εργάτες; Στην Ευρυτανία -και εκεί θέλω να καταλήξω- η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό κι από εσάς.
Καταρχάς η αντικειμενική ταξική θέση ενός κόμματος ή ενός πολιτικού δεν κρίνεται δια της ψήφου γιατί αλλιώς θα βγάζαμε το συμπέρασμα ότι ο βασιλιάς ήταν ο πιο φιλεργατικός. Εκείνο που φαίνεται στην πράξη είναι ο καταγεγραμμένος ο ρόλος της Χρυσής Αυγής ως το μαστίγιο του συστήματος. Αυτό φάνηκε και στους πρόσφατους εργατικούς αγώνες, στις προβοκάτσιες και στις φασαρίες με  τον ρόλο που έπαιξαν στο κίνημα των πλατειών και έξω από τη Βουλή, τον ρόλο τους στην ανοιχτή απεργοσπασία και την στήριξή τους στην εργοδοσία, σε μεγάλους απεργιακούς αγώνες, όπως αυτών των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Άρα έχει καταγραφεί η στάση και οι συγκεκριμένες απόψεις αυτού του μορφώματος απέναντι στο οργανωμένο εργατικό κίνημα.

Την Κυριακή έχουμε εκλογές. Ο κόσμος περιμένει κάποια πράματα. Εσείς ποιο μήνυμα στέλνετε; Υπάρχει το δίλημμα μνημόνια-αντιμνημόνιο;
Πρώτα απ’ όλα όποτε ο λαός πήγε στην κάλπη υπό το βάρος διλημμάτων, ποτέ δεν βγήκε κερδισμένος. Πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά ποιος και γιατί του βάζει διλήμματα. Γιατί πάντα όταν δοκίμασε να ψηφίσει με κριτήριο το μικρότερο κακό, στην πράξη άνοιξε την πόρτα στο μεγαλύτερο. Δεν είναι η αιτία της κρίσης το μνημόνιο, όπως υποκριτικά καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τμήματα του ΠΑΣΟΚ. Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Εξάλλου αυτά τα μέτρα παίρνονται σε μια σειρά χώρες και χωρίς μνημόνιο.

Το πραγματικό ερώτημα στις εκλογές είναι κατά τη γνώμη μας το εξής: το αν ο κόσμος θα βρεθεί έτοιμος να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο είτε της άναρχης χρεοκοπίας είτε την προοπτική ενός νέου κουρέματος, πράγμα που σημαίνει ένα νέο μνημόνιο γιατί προς τα εκεί πηγαίνουν τα πράγματα. Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι ποιος τελικά πληρώνει το μάρμαρο. Δεν μπορούν ούτε όλοι να βγουν στεγνοί ούτε να την πληρώσουν όλοι. Είτε οι εργαζόμενοι είτε η πλουτοκρατία. Αυτό είναι το διακύβευμα που μπαίνει στις εκλογές. Γι’ αυτό την επόμενη των εκλογών οι εργαζόμενοι χρειάζονται ένα ισχυρό ΚΚΕ.

Τέλος, να πω για το δίλημμα δραχμή ή ευρώ. Το δίλημμα αυτό κατά τη γνώμη μας είναι κάλπικο. Εδώ κοροϊδεύουν και ο ΣΥΡΙΖΑ που αποκοιμίζει τον κόσμο λέγοντάς του ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και η ΝΔ που λέει ότι παραμονή στο ευρώ είναι η σωτηρία. Η παραμονή στο ευρώ δεν θα εξαρτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από την πορεία της κρίσης στην ΕΕ, μια κρίση η οποία καθώς βαθαίνει, αποδεικνύει πόσο έωλα ήταν τα επιχειρήματα που μίλαγαν για κρίση χρέους κλπ.

Το ΚΚΕ είναι ρατσιστικό κόμμα;
Όχι. Σε καμία περίπτωση.

Λέτε έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΟΚ. Πιστεύετε ότι είναι εφικτή αυτή η πρόταση σήμερα; Δηλαδή να μην φύγουν οι ξένοι από εμάς, αλλά εμείς από τους ξένους. Υπό αυτή την έννοια ρωτάω αν είναι ρατσιστικό το κόμμα.
Και αυτοί που έχουν σημαία τους τον ρατσισμό δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ γιατί αυτές οι ενώσεις δεν αφορούν τους λαούς αλλά το κεφάλαιο. Εμείς λέμε ότι η ΕΕ σήμερα είναι Βαστίλη των λαών. Η αποδέσμευση από τα δεσμά της ΕΕ είναι προϋπόθεση για να μπορέσει να ανοίξει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης προς όφελος του λαού. Η αποδέσμευση από την ΕΕ διαμορφώνει όρους για να έχεις με δικά σου κριτήρια σχέσεις ισότιμης συνεργασίας με όλες τις χώρες ακόμη και με χώρες της ΕΕ.

Είστε υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα ή πρέπει να πάνε όλα στο δημόσιο; Αν αύριο είστε κυβέρνηση, θα κρατικοποιήσετε τα πάντα;
Ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων σημαίνει ανάπτυξη λαιμητόμος για τον λαό. Εμείς λέμε ότι για να υπάρξει μια άλλη ανάπτυξη που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες θα πρέπει οι βασικοί συγκεντρωμένοι τομείς της οικονομίας να είναι κοινωνικοποιημένοι. Δεν μιλάμε για ένα δημόσιο όπως υπάρχει σήμερα, ούτε γενικά για δημόσιο, το οποίο σήμερα εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Εσείς ταυτίζετε το κεφάλαιο με τον έναν απλό μαγαζάτορα. Αυτός ο επιχειρηματίας που απασχολεί έναν υπάλληλο, δεν είναι εργοδότης;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Είναι ένα ενδιάμεσο στρώμα το οποίο είναι αντικειμενικά σύμμαχος με τους εργαζόμενους και τους στηρίζουμε.

Είμαστε το μοναδικό κόμμα που διεκδικεί σήμερα την επέκταση του βοηθήματος ανεργίας και στους μαγαζάτορες που χάνουν το μαγαζί τους γιατί είναι η δουλειά τους αυτή. Αγωνιζόμαστε για την επέκταση της άδειας μητρότητας και στην γυναίκα που έχει μαγαζί.

Να γυρίσουμε πάλι στο μνημόνιο. Εσείς ποια σημεία θεωρείτε ότι μπορείτε, σε οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει, να ψηφίσετε ναι ή όχι. Η θέλετε να καταργηθεί πλήρως;
Εμείς όποτε έρθει στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που έχει θετικά στοιχεία, δεν έχουμε πρόβλημα να το στηρίξουμε. Και αυτή είναι η πρακτική μας και σε άλλους τομείς. Δεν καταψηφίζουμε από χέρι ό,τι έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί που έχουμε πολιτική αντίρρηση την αναδεικνύουμε ενώ σε άλλα ζητήματα λέμε ναι.

Το δεύτερο είναι το εξής: μπορεί σήμερα να γίνει επαδιαπραγμάτευση του μνημονίου; Η ΝΔ λέει ότι δεν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευτώ το δεύτερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το δεύτερο –αν και έχει αλλάξει αρκετές λέξεις για αυτό. Τι θα επαναδιαπραγματευτούμε δηλαδή; Τη δανειακή σύμβαση, το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο ρητώς έχει σαν όρο το πρώτο, το οποίο υποθηκεύει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας του κράτους, το οποίο απαγορεύει την αλλαγή των όρων παρά μόνο από πλευράς των δανειστών, το οποίο προτάσσει την επικυριαρχία του αγγλικού δικαίου για κάθε επίλυση των διαφορών. Τι μένει να επαναδιαπραγματευτείς λοιπόν; Όλο αυτό είναι μια απάτη και γι’ αυτό εμείς ζητούμε την κατάργησή του.

Το ΚΚΕ αναγνωρίζει το χρέος;
Όχι. Δεν έχει πάει δραχμή από αυτά τα δισεκατομμύρια στην τσέπη μας. Όπως έρχονται, έτσι πάνε στις τσέπες των βιομηχάνων και των τραπεζιτών. Δεν έχει τίποτα να λάβει ο εργαζόμενος από αυτά και η απόδειξη αυτού είναι ότι όσο παίρνεις, τόσο μεγαλώνει.

Να σταματήσουμε να δεχόμαστε δηλαδή τις δόσεις;
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κρίση του ίδιου του συστήματος και όχι κρίση χρέους. Μια κρίση υπερπαραγωγής που έχει μπουκώσει το κεφάλαιο από κέρδη και για αυτό γίνονται ιδιωτικοποιήσεις.

Το ΚΚΕ και εσείς στη μέχρι τώρα πορεία της συνέντευξης, έχετε μια ακαδημαϊκού τύπου αντιμετώπιση των πραγμάτων, ενώ σήμερα υπάρχει κόσμος που δεν έχει δουλειά.
Όχι, καθόλου ακαδημαϊκού τύπου. Ο κόσμος πρέπει να μάθει να βλέπει και να γνωρίζει τους νόμους που κινούν το σύστημα.

Τι θα κάνετε τους ανέργους εσείς; Πού θα τους βάλετε να δουλέψουν;
Πιστεύουμε ότι λύση είναι να πάρει στα χέρια του ο λαός το σύνολο του πλούτου και των κλειδιών της οικονομίας.

Μπορείτε να μου πείτε μια χώρα που ευημερεί με το σύστημα το δικό σας;
Εφόσον όλα τα κόμματα υπερασπίζονται τον καπιταλισμό, ας μας πουν μια χώρα που σήμερα ευημερεί.

Εκείνο που λέμε είναι ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο ο καπιταλισμός τον 21ο αιώνα δεν μπορεί να λύσει ζητήματα που έλυσε ο σοσιαλισμός σε χώρες με μεγαλύτερη καθυστέρηση που ξεκίνησαν από πολύ πιο πρωτόγονη βάση. Εφόσον  50-60 χρόνια μετά δεν έγινε δυνατό να λυθούν, τότε υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες να υποστηρίζουμε ότι μπορεί ο σοσιαλισμός να τα λύσει.

Ας μας δώσει κάποιος μια εξήγηση για ποιον λόγο θα πούμε εμείς στα παιδιά μας ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους παππούδες τους. Είναι η χώρα πιο φτωχή σε προϊόντα, σε πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, σε δυνατότητες που δίνει η επιστήμη και η τεχνολογία από την δεκαετία του ’70;

Λύση στα καθημερινά προβλήματα δεν έχετε…
Πριν τις εκλογές καταθέσαμε μια σειρά σχέδια νόμων για την προστασία των ανέργων, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα αιτήματα.

Αιτήματα, αλλά χωρίς κοστολόγηση…
Η ζωή του ανθρώπου δεν έχει κόστος.

Μα αυτό είναι το ερώτημα σήμερα. Που θα βρούμε τα λεφτά.
Εμείς λέμε να πάρει όλο τον πλούτο στα χέρια της η εργατική τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα και να βάλουν τα μέσα παραγωγής να δουλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα.

Θέλω να ρωτήσω κάτι σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι είναι αριστερό κόμμα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φαινόμενο των εκλογών. Στην ουσία είναι ένα όχημα το οποίο χρησιμοποιεί η άρχουσα τάξη για τη μεταμφίεση του πολιτικού σκηνικού. Είναι το ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Γι’ αυτό άλλωστε με μεγάλη ευκολία έχει αγκαλιάσει ό,τι φεύγει από το ΠΑΣΟΚ του κ. Τσοχατζόπουλου. Μέχρι την πρώην υπουργό την κα Κατσέλη, την οποία δεν την άντεξε αλλά απλόχερα δέχτηκε την στήριξή της!Στο πρόγραμμά του στην ουσία δεν πάει πέρα από αυτά που έλεγε ο κ. Σημίτης και ταυτόχρονα, άλλα λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ.

Είναι ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, είναι ικανό να πει τα πάντα για να παραπλανήσει τον λαό. Βασικό κριτήριο είναι να αφοπλίσει τον ριζοσπαστισμό που υπάρχει και να τον υποτάξει στη λογική της αναζήτησης διεξόδου στα πλαίσια της ευρωζώνης και του ευρώ στα πλαίσια του συστήματος με τα μονοπώλια να κρατούν καλά.

Για να κλείσουμε την συνέντευξη επειδή είστε υποψήφιος στον νομό Ευρυτανίας, είστε και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Καρπενησίου, να μας πείτε δυο λόγια για την Ευρυτανία. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει στον νομό μας και ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματός σας;
Έχουμε πει κι άλλη φορά ότι δεν συμφωνούμε με την λογική που λέει ότι η Ευρυτανία μπορεί να ζήσει από τον τουρισμό. Πλέον κόπηκε και ο κοινωνικός τουρισμός που έδινε μια ανάσα στα μικρά καταλύματα, έχει σακατευτεί ο μισθός αυτών που επισκέπτονταν τον τόπο μας. άρα και να γίνει τουρισμός, μιλάμε για τουρισμό των λίγων, των ακριβών που σε αυτόν δεν θα στηριχτεί και ο όγκος των επαγγελματιών της περιοχής. Έχει πηγές όμως πλουτοπαραγωγικές και θα μπορούσε να βρει διέξοδο στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης οικονομίας. Για παράδειγμα η Ευρυτανία είναι από τις περιοχές που δεν έχει φέτα δική της, ως προϊόν με ονομασία προέλευσης.

Τα σφαγεία δεν μπορούν να σταθούν χωρίς κρατική επιδότηση. Επίσης, δεν θα έρθει κανένα επιχειρηματίας να πει «τι κρίμα στην Γρανίτσα που δεν έχουν δουλειά, ας κάνω ένα εργοστάσιο να δουλεύουν». Άρα μόνο αν αυτά τα μέσα έρθουν στην υπηρεσία της κοινωνίας θα μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη. Ο νομός διαθέτει υλοτομία, δυνατότητες για κτηνοτροφία, για μικρή γεωργική παραγωγή, υδάτινο δυναμικό. Ακόμη, 50 χρόνια τώρα οι πολιτικοί υπόσχονται τα ίδια έργα. Ποια είναι η αιτία που δεν προχώρησαν αυτά; Η αιτία ήταν ότι δεν υπήρχαν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που να έχουν άμεσο οικονομικό όφελος.

Με δυο λόγια ο καπιταλισμός που βασίζεται στο επιχειρηματικό κέρδος είναι ένα σύστημα το οποίο έχει φάει τα ψωμιά του και σήμερα τρώει τις σάρκες των λαών. Ας αναρωτηθεί ο καθένας τι σημαίνει να μπαίνει σήμερα η Ισπανία στην κρίση, με 25% ανεργία χωρίς να είναι σε ύφεση.

Κάτι τελευταίο έχετε να προσθέσετε;
Μεγάλη εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ. Προσέχετε πολύ, δώστε μεγάλη δύναμη στο ΚΚΕ γιατί είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά την άλλη μέρα, που έγκαιρα προειδοποιεί, δεν αποκοιμίζει γιατί είναι αυτό που έχει μια σταθερή πορεία ενάντια στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων.

Μεγάλη δύναμη στο ΚΚΕ για να μην περάσει η λογική των αυταπατών και της υποταγής, γιατί σήμερα αν γίνει ένα βήμα πίσω τότε ο λαός θα βρεθεί σε πολύ χειρότερη μοίρα την επόμενη ημέρα.