Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Σταφυλά. Αφιέρωμα στον Φουρνιώτη Πάνο Νικολή Τζελέπη

Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Σταφυλά, με τίτλο «Πάνος - Νικολή Τζελέπης, Αρχιτέκτονας, Εκφραστής της Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης», ανέλαβε για ακόμη μια φορά να εκδώσει η Πανευρυτανική Ένωση

stafilas 502

Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή του ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης, κ. Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, αυτό που ώθησε των Μιχάλη Σταφυλά να προβεί στην παρουσίαση του εν λόγω αφιερώματος, ήταν ένα απόσπασμα μιας επιστολής του αρχιτέκτονα - λογοτέχνη Πάνου Νικολή Τζελέπη, για τον συγγραφέα και δημοσιογράφο αδερφό του Λευτέρη.

Το γεγονός ότι σημαντικοί άνθρωποι δεν ξεχνούν να τιμούν την πατρίδα μας εντός και εκτός συνόρων, καθώς και ότι παραγκωνίζεται το έργο τους, ενώ έχουν προσφέρει τα μέγιστα, έδωσε το κίνητρο στον συγγραφέα να παρουσιάσει ένα έργο 144 σελίδων.

«Σ’ ότι γράψεις για τον Λευτέρη, να υπογραμμίσεις το ότι γεννήθηκε μεν στην Πόλη, αλλά η καταγωγή του ήταν από τη Ρούμελη, γιατί ο πατέρας του Νικολής Γεώργη Τζελέπης γεννήθηκε στο Φουρνά Ευρυτανίας και ήταν προσωπικός αρχιτέκτονας του Σουλτάν Αβδούλ Χαμίτ».

Πρόκειται, λοιπόν, για έναν Έλληνα που -όπου κι αν βρέθηκε- σκέπτονταν και περηφανεύονταν για τις πανάρχαιες ρίζες της πατρίδας του. «Η Πανευρυτανική Ένωση, μαζί με τον συγγραφέα, στο πρόσωπο του Τζελέπη τιμάει όσους μεταφέρουν το Ελληνικό μήνυμα πέρα από τα σύνορα της χώρας. Αυτούς τους άτυπους πρεσβευτές μας που, μέσα στο παγκόσμιο χωνευτήρι των εθνικών συνειδήσεων, κρατάνε την περηφάνια της ρωμιοσύνης, προσφέροντας ταυτόχρονα στη χώρα τους και την ανθρωπότητα την πολιτιστική τους συμμετοχή μέσα από έργα του νου και της καρδιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο Μιχάλης Σταφυλάς, μπαίνοντας εναντίον της απαράδεκτης επιλογής προσωπικοτήτων του παρελθόντος, από εκείνους τους μελετητές που, σκόπιμα ή όχι, παραλείπουν ή αγνοούν, δίνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού το χρονικό της ζωής του Πάνου Τζελέπη, ενός αληθινά μεγάλου Έλληνα δημιουργού, που, κατά τον Πωλ Ελυάρ «ήταν ένας αξεδίψαστος εραστής της Ελληνικής Λαϊκής Παράδοσης και Δημιουργίας».

Το έργο
Το βιβλίο χωρίζεται σε 20 ενότητες, στις οποίες παρουσιάζονται άγνωστα στοιχεία για τον Πάνο Νικολή Τζελέπη. Ξεκινάει με την ευρυτανική καταγωγή και την κοινωνική θέση του πατέρα του στην Πόλη (Αρχιτέκτονας του Αβδούλ Χαμίτ) και τη θέση των Ελλήνων Χριστιανών στην Οθωμανική Διοίκηση. Ακολουθούν στοιχεία για τη ζωή του Πάνου Τζελέπη, τις σπουδές του, τη διαμονή του στο Παρίσι και τη φιλία του με τους Picasso και Cristian Zervos, την επιστροφή του στη Ελλάδα και τα μεγάλα πέτρινα χρόνια της Αντίστασης, την απόδρασή του και πάλι στη Γαλλία, τα αρχιτεκτονικά κείμενά του, την πολεοδομία του χωριού, τους λαϊκούς αρχιτέκτονες, το πεζογραφικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο του, τη στήριξη και προβολή του λαϊκού ζωγράφου Χρήστου Καγκαρά, την Αντίστασή του κατά της Χούντας και στο τέλος παρατίθενται είκοσι δύο (22) ανέκδοτα γράμματά του στον Μιχάλη Σταφυλά και δεκαεννιά (19) γράμματα του ποιητή Γ. Κοτζιούλα στον Πάνο Τζελέπη, στα οποία φαίνεται το πόσο τον βοήθησε στη φτώχεια του.

Σημειώνεται ότι στο επικείμενο 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Ενότητα Φουρνάς στις 20, 21 και 22 Ιουλίου 2012, ο Μιχάλης Σταφυλάς θα αναφερθεί με εισήγησή του στον Πάνο Νικολή Τζελέπη και το παραπάνω βιβλίο του θα διανεμηθεί δωρεάν στους συνέδρους. Είναι ένα πνευματικό μνημόσυνο….