Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Αποχαιρέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Κοντογεώργος. Ανέλαβε ο Χρήστος Μπούρας. Αποκλειστικές δηλώσεις

Δίπλα δίπλα με τον Κώστα Κοντογεώργο κάθισαν στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας ο Χρήστος Μπούρας, πρώην δήμαρχος Αγράφων και νυν περιφερειακός σύμβουλος, μετά την εκλογή του πρώτου ως βουλευτή Ευρυτανίας

mpouras xeima_kontoge

ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Ο νέος περιφερειακός σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Χρήστος Μπούρας μαζί με τον Θανάση Χειμάρα και τον Κώστα Κοντογεώργο, κατά την προεκλογική εκστρατεία των περιφερειακών εκλογών το 2010.


 

Όπως έγραψαν τα “Ευρυτανικά Νέα”, τη θέση του Κώστα Κοντογεώργου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας καταλαμβάνει ο πρώτος σε ψήφους του συνδυασμού του στις περιφερειακές εκλογές του 2010 κ. Χρήστος Μπούρας

Ο νέος περιφερειακός σύμβουλος Ευρυτανίας, διατέλεσε για 8 χρόνια δήμαρχος Αγράφων, από το 2002 μέχρι και το 2010 ολοκληρώνοντας, για πολλούς, ένα πετυχημένο κύκλο στον δήμο.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2010, όπου και συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Ευρυτανίας, με επικεφαλής του συνδυασμού τον τότε υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη -και νυν βουλευτή- κ. Κώστα Κοντογεώργο (στο ψηφοδέλτιο του Θανάση Χειμάρα με τη Ν.Δ.), αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς, συγκεντρώνοντας 1.782 ψήφους.

Ανέλαβε καθήκοντα
Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012, παρουσιάστηκε μαζί με τον βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο, ο οποίος και του παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο των θεμάτων της Ευρυτανίας.

Ο κ. Μπούρας ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντά του. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο εντάσσεται στην αντιπολίτευση στο συνδυασμό του Θανάση Χειμάρα. Ο ίδιος πλέον ανήκει στην αντιπολίτευση για την Ευρυτανία, ως επικεφαλής του συνδυασμού, με "αντίπαλο" τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καραμπά.

Δηλώσεις Χρ. Μπούρα
Μιλώντας στα “Ευρυτανικά Νέα” ο κ. Μπούρας εξέφρασε την ευχή στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας, να καταφέρει να πείσει για τη χρηματοδότηση νέων δομών και έργων στον νομό.

Ο ίδιος θέτει ως στόχο, καταρχάς, τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, όσον αφορά τουλάχιστον την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Ευρυτανία.

Δεν θεωρεί πως απαιτείται “επιθετική πολιτική” για να πείσει για τα προβλήματα της Ευρυτανίας, θεωρώντας πως και ο κ. Κοντογεώργος, ως νομάρχης τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά και ως περιφερειακός σύμβουλος, έχει ήδη μεταδώσει την αναγκαιότητα επίλυσης των φλεγόντων ζητημάτων του νομού. Ωστόσο, ο ίδιος, αναφερόμενος στους στόχους του, θεωρεί πως ζητήματα όπως η “Παράκαμψη Μακρακώμης”, ο δρόμος των Αγράφων, τόσο στο Β’ τμήμα του, όσο ακόμη και ένα μέρος του Α’ τμήματος, που παραμένουν ανεκτέλεστα, απαιτούν απαντήσεις εδώ κα τώρα.

Επιπλέον, ο ίδιος θέτει κάποια ακόμη ζητήματα, όπως είναι ο βιολογικός καθαρισμός της Ποταμιάς -να θυμίσουμε ότι η Νομαρχία πριν 4 χρόνια είχε προϋπολογίσει στα 4 εκατ. ευρώ την κατασκευή του- αλλά και ο άξονας Καρπενήσι - Προυσός, για τον οποίο θα ζητήσει την διαπλάτυνσή του, την βελτίωση της βατότητάς του, σε συνδυασμό και με την αποκατάσταση της ασφαλούς κυκλοφορίας των χιλιάδων πολιτών που επισκέπτονται τον Προυσό και το Μοναστήρι.

Τέλος ο κ. Μπούρας συγχαίρει τον βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργος για την εκλογή του και τονίζει ότι θα επιδιώξει την αμέριστη συμπαράστασή του και συνεργασία του για τα θέματα του νομού στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παραιτήθηκε ο
Κοντογεώργος
Εξάλλου, ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, συμμετείχε για τελευταία φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, μετά την εκλογή του ως βουλευτής, όπου και κατέθεσε την παραίτησή του.

Εκτός του Κώστα Κοντογεώργου την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο εκλεγμένος βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ κ. Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος. Οι εκλεγμένοι βουλευτές δέχθηκαν τα συγχαρητήρια των συναδέλφων τους, στο συμβούλιο. Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ περιφερειακού συμβούλου και βουλευτή. Δηλαδή περιφερειακοί σύμβουλοι που εξελέγησαν βουλευτές (πέντε στη Στερεά Ελλάδα) μπορούν αν θέλουν να διατηρήσουν την έδρα τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Την έδρα τους και στο Περιφερειακό Συμβούλιο διατηρούν σύμφωνα με δήλωσή τους οι: Ελένη Μακρή (Βουλευτής Φθιώτιδος της ΝΔ) και Γιάννης Καράμπελας (Βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ).

Συγχαρητήρια από
τον Κλέαρχο Περγαντά
Κατά τη συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς συνεχάρη για την εκλογή τους νέους βουλευτές - μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσουν τη γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία τους, επιδιώκοντας το καλύτερο για τη Στερεά Ελλάδα και την κοινωνία.

«Σε κάθε θετικό βήμα της νέας κυβέρνησης», επεσήμανε ο κ. Περγαντάς "θα είμαστε δίπλα. Σε κάθε ενέργεια, όμως, που μπορεί να μην συμβαδίζει με το συμφέρον της Περιφέρειας, εμείς θα αντιδρούμε και θα διεκδικούμε, προτάσσοντας πάνω απ' όλα τη Στερεά Ελλάδα".

Πόσο κινδυνεύουν οι κοινωνικές δομές

Στον κίνδυνο διακοπής των προγραμμάτων  που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) -όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι"- θέμα που απασχόλησε την κοινή γνώμη της Ευρυτανίας μετά το δημοσίευμα των “Ευρυτανικών Νέων”, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας.

«Είναι ήδη γνωστό», ανέφερε ο Περιφερειάρχης «πως μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, πληροφορηθήκαμε το πάγωμα κάθε διαδικασίας των δράσεων του ΕΚΤ. Είναι επίσης γνωστό πως υπήρξε άμεση και έντονη διαμαρτυρία μας, τόσο προς τον Υπουργό Εργασίας, όσο και προς τις Γενική Γραμματέα του ΕΣΠΑ και Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων».

Ποια προγράμματα
κινδυνεύουν να κλείσουν
ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση), προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, τα οποία έχουν εκχωρηθεί και υλοποιούνται από την Περιφέρεια, ευρίσκονται δε σε φάση αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν. Τα ΤΟΠΣΑ αφορούν ανέργους, νέους επιστήμονες και αγρότες

ΤΟΠΕΚΟ (Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης), προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, που αφορούν άτομα με αναπηρία ή ειδικές κατηγορίες. Τα ΤΟΠΕΚΟ υλοποιούνται από το Υπουργείο Εργασίας και στους δικαιούχους συμμετέχει η Περιφέρεια μέσω Αναπτυξιακών Συμπράξεων.

Κοινωφελής Εργασία, προϋπολογισμού 6.562.500 ευρώ, για άνεργους και αγρότες, που υλοποιούνται από το Υπουργείο Εργασίας και στους δικαιούχους συμμετέχει η Περιφέρεια.

Αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζουν και άλλα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ, όπως τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα, το Βοήθεια στον σπίτι, οι Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, καθώς και τα ΚΗΦΗ.

«Είναι προφανές», τόνισε ο κ. Περγαντάς «ότι η αναστολή των διαδικασιών αυτών των προγραμμάτων οφείλεται στη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Έχουμε κάνει μέχρι τώρα ενέργειες έντονης διεκδίκησης πόρων, κάτω απ΄το πρίσμα της αυξανόμενης ανεργίας της Στερεάς Ελλάδας και των οικονομικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε και να αξιώνουμε την ομαλή συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων. Θεωρώ ότι σε κοινή γραμμή με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεχή επαφή με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και των Βουλευτών της Στερεάς Ελλάδας, θα καταφέρουμε να διασώσουμε το πρόγραμμα και να υλοποιήσουμε τις δράσεις για την βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το κρίσιμο ζήτημα άμεσα, με ευαισθησία, υπευθυνότητα και κυρίως συνέπεια απέναντι στις δεσμεύσεις της, που έχουν ως προτεραιότητα την αύξηση του ΠΔΕ».