Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ποιό είναι το μέλλον του ΤΕΙ Καρπενησίου; Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας μιλά στα «Ευρυτανικά Νέα»

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας κ. Σταύρος Καρκάνης, μιλά στα "Ευρυτανικά Νέα" για τα προβλήματα του ΤΕΙ. Μείζον ζήτημα είναι πως δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί το νέο 11μελες Συμβούλιο Διοίκησης, από το οποίο θα προκύψει και ο Πρύτανης του ΤΕΙ, σύμφωνα με τον νέο νόμο.

karkanis stauros

Προβλέπει ότι έρχονται δύσκολα χρόνια, αφού ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ αποκαλύπτει ότι το ΤΕΙ δεν έχει πλέον ούτε ταμειακά αποθεματικά, αφού με το "κούρεμα" έχουν χαθεί από το αποθεματικό 9 εκατ. ευρώ.

Για το Τμήμα Δασοπονίας στο Καρπενήσι δήλωσε ότι από φέτος θα υπάρχουν δύο νέοι υπάλληλοι στην Γραμματεία, οι οποίοι θα λύσουν το πρόβλημα που υπήρχε.

Επίσης, τονίζει ότι και φέτος θα υπάρξει προγραμματική συμφωνία με την Μαθητική Εστία για την διαμονή των φοιτητών και δωρεάν σίτιση στα κτήρια του ΤΕΙ Καρπενησίου.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κύριε Καρκάνη, θα θέλαμε την τοποθέτησή σας για το γεγονός πως, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει πρόσφατα, δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα το Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει κάτι; Πρέπει να φοβόμαστε για τη λειτουργία του ΤΕΙ;
Αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ΤΕΙ Λαμίας είναι αυτό που συμβαίνει στα περισσότερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Έχουμε έναν καινούριο νόμο από τον Σεπτέμβριο του 2011, τον Ν. 4009, σύμφωνα με τον οποίο θα έπρεπε σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης, μεταξύ των οποίων και το Συμβούλιο Διοίκησης.

Είναι αλήθεια ότι σε μερικά ΤΕΙ, όπως και στο ΤΕΙ Λαμίας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία, σε κάποια ΤΕΙ έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε άλλα όχι. Στο ΤΕΙ Λαμίας αυτή τη στιγμή έχουν εκλεγεί τα εσωτερικά μέλη και απομένουν τα εξωτερικά. Αριθμητικά υπάρχουν 6 εσωτερικά μέλη και 4 εξωτερικά. Τα 6 εσωτερικά μέλη είναι άνθρωποι του ΤΕΙ Λαμίας, ενώ οι 4 εκτός του ΤΕΙ. Να πω στο σημείο αυτό πως είχαμε περίπου 24 υποψηφιότητες για τα εξωτερικά μέλη.

Για μία από τις 4 εξωτερικές θέσεις στο Συμβούλιο Διοίκησης, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης.
Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Καταρχάς να πω ότι τα εξωτερικά μέλη εκλέγονται από τα εσωτερικά. Δηλαδή εμείς (σ.σ. τα μέλη του ΤΕΙ) εκλέγουμε 6 μέλη για να μας εκπροσωπήσουν σε αυτό το συμβούλιο και αυτά τα 6 μέλη εκλέγουν τα 4 εξωτερικά. Για να εκλεχθούν  αυτά έγιναν ήδη δύο συνεδριάσεις, όπως προβλέπει και ο νόμος. Αν δεν εκλεγούν στην πρώτη συνεδρίαση, πραγματοποιείται και δεύτερη. Στην περίπτωση του ΤΕΙ Λαμίας ούτε στην δεύτερη επιλέγησαν. Δηλαδή... 6 μέλη του Ιδρύματος δεν κατάφεραν να επιλέξουν ανάμεσα στα 24 άτομα, τα οποία είχαν καταθέσει υποψηφιότητα. Να πω πως ο καθένας έχει δικαίωμα μιας ψήφου. Φαντάζομαι ότι όλοι θέλουν το καλό του Ιδρύματος, είτε αυτό είναι Τμήμα στη Λαμία, το Καρπενήσι, είτε στην Άμφισσα.

Και για ποιο λόγο έγινε αυτό;
Εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι. Η διαδικασία εκλογής της 11μελους Διοικούσας Επιτροπής, σύμφωνα με τον νέο νόμο, είναι μια διαδικασία παράλληλη στο ΤΕΙ Λαμίας. Δηλαδή δεν συμμετέχει κανένας από την σημερινή διοίκηση. Υπάρχει μια εφορευτική επιτροπή, ορισμένη από τον υπουργό και αυτή η επιτροπή διεξάγει την εκλογική διαδικασία. Το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, γιατί αυτό έχει σημασία τώρα, είναι ότι δεν έχει οριστεί Συμβούλιο Διοίκησης.

Το νέο Δ.Σ. είναι 11μελες και ότι λείπει ο ένας εκπρόσωπος των φοιτητών...
Οι φοιτητές, παρόλο που τους προτείναμε να ολοκληρώσουν την διαδικασία, γιατί την ανάδειξη του εκπροσώπου τους την κάνουν μόνοι τους, δεν τον έχουν επιλέξει ακόμη. Εντωμεταξύ, έχουν διαφωνήσει ισχυρά με τον καινούριο νόμο και δεν ξέρω αν αυτό είναι θέμα αντίδρασης.  

Άρα λοιπόν, ίσως είναι και αυτός ο ζυγός αριθμός που δεν δίνει την δυνατότητα να εκλεγούν και τα υπόλοιπα μέλη.
Όχι, γιατί ο νόμος απαιτεί πολύ ισχυρή πλειοψηφία, και συγκεκριμένα 4/5 στην πρώτη συνεδρίαση και 2/3 στη δεύτερη. Σχεδόν ομοφωνία δηλαδή. Και αυτό είναι και θετικό διότι 6 άνθρωποι που θα διοικήσουν πρέπει να θέλουν άλλους 4, οι οποίοι να είναι αποδεκτοί από όλους σχεδόν.

Τι σημαίνει για το ΤΕΙ η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας;
Καταρχάς να πω ότι η παλιά διοίκηση ισχύει μέχρι 31-8-2012. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καινούργιο Συμβούλιο Διοίκησης και περιμένουμε οδηγίες, τόσο εμείς, όσο και  κάποιο άλλο  Ίδρυμα, στο οποίο έχει συμβεί αυτό. Όσον αφορά το ΤΕΙ, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Λειτουργούμε με τον περσινό εγκεκριμένο, αλλά ήδη αυτό τον μήνα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε εντάλματα για πληρωμές. Περιμένουμε νομοθετική ρύθμιση. Πρέπει να μας καθοδηγήσουν γρήγορα για να ξέρουμε με ποια νομοθεσία κινούμαστε.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν «διαφωνίες» ακόμη και για καθημερινά πράγματα, όπως είναι η ανάδειξη των προϊσταμένων των τμημάτων, το οποίο είναι πολύ κρίσιμο για το ΤΕΙ. Τον Σεπτέμβρη που είναι η εξεταστική πρέπει να ξέρουμε από τώρα τι θα κάνουμε. Για όλα αυτά έχουμε απευθυνθεί στο Υπουργείο και περιμένουμε απαντήσεις. Πιστεύω την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα) που έχουμε σύνοδο Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ στην Αθήνα να έχουμε κάποιες απαντήσεις.

Εμείς εδώ στο παράρτημα Καρπενησίου έχουμε κάποια προβλήματα, όπως είναι τα δωμάτια και η Γραμματεία. Πώς θα τα αντιμετωπίσετε;
Νομίζω ότι την περσινή χρονιά είχαμε μια καλή είδηση με τα δωμάτια της Μαθητικής Εστίας. Συνάψαμε μια συνεργασία, σε επίπεδο προγραμματικής σύμβασης, η οποία ισχύει πάντα, μεταξύ ΤΕΙ και Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και μας παραχωρήθηκε ένας αριθμός κλινών για χρήση μόνο από φοιτητές. Πέρυσι νομίζω ότι καλύφθηκαν όλες οι θέσεις. Εάν από τον Σεπτέμβρη και μετά υπάρχει απαίτηση για παραπάνω κλίνες, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε με διάφορους τρόπους. Πάντως είναι σίγουρο πως θα ενσκήψουμε στο πρόβλημα.

Όσον αφορά τα δωμάτια του ΤΕΙ, αν λειτουργήσουν ξανά, θα τα αφήσετε έτσι; Χρειάζονται συντήρηση, καθώς εμφανίζουν μια κακή εικόνα και τίθεται και θέμα ασφάλειας των φοιτητών.
Να σας πω ότι τα συγκεκριμένα δωμάτια δεν ήταν ακριβώς χαρακτηρισμένα ως δωμάτια εστίας. Ήταν απλά κάποια δωμάτια που υπήρχαν και προσπαθούσαμε πολλά χρόνια, με μεγάλο κόπο και κόστος, να φιλοξενούμε κάποιους φοιτητές. Από τη στιγμή που τέθηκε θέμα ασφάλειας και συντήρησης, θεωρήσαμε ως καλύτερη λύση έναν οργανωμένο χώρο, όπως η Μαθητική Εστία.

Άρα τα δωμάτια φέτος θα είναι κλειδωμένα…
Δεν μπορώ να σας απαντήσω τώρα. Σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι να επισκευαστεί δεν θα πούμε όχι. Απλά πλέον υπάρχουν τρομερές μειώσεις στον προϋπολογισμό μας. Δεν μπορώ να σας πω τώρα ότι θα επισκευάσουμε κάτι και τελικά να μην γίνει λόγω μειώσεων.

Ένα άλλο θέμα που είχε προκύψει είναι η διοικητική επάνδρωση του παραρτήματος Καρπενησίου, το οποίο δεν έχει καν Γραμματεία.
Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και η προϊσταμένη έχει επιβαρυνθεί πολύ, καθώς αναγκάζεται πραγματικά να κάνει πολλές φορές και χρέη διοικητικού υπαλλήλου. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκεκριμένη μια απόσπαση και μια μετάταξη για το Καρπενήσι, οπότε πιστεύω ότι το πρόβλημα θα λυθεί.

Άρα τη νέα περίοδο θα έχουμε δύο άτομα στη Γραμματεία;
Πιστεύω πως ναι. Αυτός είναι ο προγραμματισμός μέχρι στιγμής. Μιλάω βέβαια με επιφύλαξη, διότι αυτό που έχω ζήσει την τελευταία χρονιά, δεν θα ήθελε να το ζήσει κανείς. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην κίνηση των θεμάτων που έχουν σχέση με τον διοικητικό μηχανισμό του Ιδρύματος και ταυτόχρονα με τον προϋπολογισμό. Πραγματικά αισθάνομαι άσχημα που το λέω αυτό, αλλά είναι αλήθεια και δεν μπορώ να την κρύψω. Στις λειτουργικές μας δαπάνες -πετρέλαιο, ρεύμα κ.λπ- είχαμε 50% μείωση από την περασμένη χρονιά.

Επίσης χάσαμε τα αποθεματικά μας, όπως τα έχασαν πολλοί Οργανισμοί ακόμη. Εμείς είχαμε αποθεματικό 12,5 εκατ. ευρώ περίπου και τώρα έχουμε 3 εκατ. ευρώ περίπου. Αυτά ήταν χρήματα που εμείς αποταμιεύαμε για δύσκολες συνθήκες, είτε για μια παραπάνω ανάγκη, είτε για να καλύψουμε περισσότερους φοιτητές, είτε σε περίπτωση που δεν έφτανε ο προϋπολογισμός, ωστόσο κάναμε μια διαχείριση με την οποία ο προϋπολογισμός ήταν επαρκής. Και ξαφνικά, λόγω των οικονομικών δυσκολιών της χώρας, χάσαμε πολλά χρήματα. Θέλω να πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε σαν χώρα, αλλά παρ’ όλα αυτά τα πράγματα δεν παύουν να είναι δύσκολα.

Για το θέμα της σίτισης εδώ στο Καρπενήσι υπάρχει πρόβλημα;
Όχι, νομίζω ο αριθμός των δικαιούχων που σιτίζονται έχει καλυφθεί πλήρως. Έχουμε μια μείωση, αλλά και αυτό θα προσπαθήσουμε να το καλύψουμε. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε αυτές τις παροχές προς τους φοιτητές. Εάν είμαστε σε πιο δύσκολη θέση θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Πώς βλέπετε το μέλλον του Τμήματος Δασοπονίας Καρπενησίου;
Το μέλλον πρώτα από όλα από πλευράς αντιμετώπισης του ΤΕΙ Λαμίας είναι θετικό. Ασχέτως Κυβερνήσεων. Πάντα είχαμε εισακτέους και ποτέ δεν είχαμε περιπτώσεις Τμημάτων που δεν δεχόντουσαν εισακτέους. Το παράρτημα στο Καρπενήσι είναι στελεχωμένο, οπότε πιστεύω πως πάλι θα έχουμε επιλεξιμότητα. Θεωρώ ότι φοιτητές θα έχουμε. Από εκεί και μετά το μέλλον του Ιδρύματος, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις, ώστε να μας διασφαλίσουν το μέλλον, διότι κάποια στιγμή θα μπουν και τα θέματα συγχωνεύσεων, καταργήσεων κ.λπ.

Το ίδιο το ΤΕΙ μπορεί να προτείνει νέες δομές ή νέες Σχολές;
Αυτό εξαρτάται από την νομοθεσία. Εάν καταλάβουμε με ποιον νόμο λειτουργούμε, μπορεί τα πράγματα να είναι πιο εύκολα. Δηλαδή με τον καινούριο νόμο επαφίεται ο σχεδιασμός των γνωστικών αντικειμένων στο ίδιο το Ίδρυμα, ενώ μέχρι τώρα ήταν μια πολύ σκληρά γραφειοκρατική διαδικασία με μελέτες κ.λπ.

Υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση του τμήματος Δασοπονίας;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φόβος για καμία κατάργηση Τμημάτων του ΤΕΙ Λαμίας. Δεν μπορώ να κρύψω πως τα επόμενα χρόνια ένας σχεδιασμός ανακατάταξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι να πάμε προς τα εκεί. Και εκεί πρέπει να είμαστε δυνατοί. Για άλλη μια φορά θα τα καταφέρουμε.