Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ερωτήματα στον δήμαρχο για το εργοστάσιο νερού Αγίας Τριάδας

Απευθυνόμενος στην δημοτική αρχή και στον δήμαρχο κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της πηγής νερού στο Βελούχι και της νέας Κυπριακής εταιρείας που εμφανίστηκε ως δικαιούχος

karfis122344

ΕΠΣΙΤΟΛΗ

Ένα μείζον θέμα που θέσαμε επανειλημμένα από τον Μάρτη του 2011 για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου και η Δημοτική Αρχή το απέφευγε συστηματικά, είναι το εργοστάσιο νερού στην Αγία Τριάδα.

Επιτέλους ετοιμάστηκε ο κ. Δήμαρχος και ήρθε το θέμα στο Δ.Σ. στις 01/08/2012 και εκεί αναδείχτηκε το γεγονός ότι ο κ. Αντζάς που από το 1995 κατείχε τα δικαιώματα χρήσης της πηγής, αθέτησε διαχρονικά όλους τους όρους της συμφωνίας με το Δήμο Κτημενίων και ο τότε Δήμαρχος όχι μόνο δεν πρότεινε στο Δ.Σ. την καταγγελία της σύμβασης, όπως ρητά προέβλεπε το συμφωνητικό, αλλά αντιθέτως όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία διευκόλυνε τον κύριο Αντζά σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ενδεικτικά αναφέρω σχετική πρόταση του Δημάρχου το 2008, η οποία υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κτημενίων και έτσι ο κ. Αντζάς μεταβίβασε ανενόχλητος πλέον τα δικαιώματα χρήσης της πηγής στην πεθερά του.

Επίσης, είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από δημόσια έγγραφα και αφορούν στο οικονομικό αντάλλαγμα το οποίο προσδιοριζόταν κάθε φορά, σύμφωνα με την επιθυμία της εταιρείας εκμετάλλευσης, και όχι σύμφωνα με τις καταμετρούμενες ποσότητες εμφιάλωσης στην παραγωγή, γεγονός που προκάλεσε την αναπομπή προϋπολογισμού του Δήμου Κτημενίων από την Περιφέρεια με σκοπό να καταλογιστεί τόσο το πραγματικό οικονομικό αντάλλαγμα όλων των ετών μέχρι τότε, όσο και τα πρόστιμα, πράγμα που δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα.

Ας έρθουμε όμως στην σημερινή πραγματικότητα.

Τον Ιούλιο του 2012 μας παρουσίασε ο κ. Μπακογιάννης την από 25-06-2012 κοινή δήλωση (συμφωνητικό χωρίς καμιά νομιμότητα) του κ. Αντζά με τον Λιβανέζο (κατά το Δήμαρχο) κ. Γεώργιο Σαμάχα εκπρόσωπο (χωρίς να αποδεικνύεται από κάποιο στοιχείο) της αλλοδαπής Κυπριακής εταιρείας ALSAPO ENTRPRISES LTD, που αφορούσε σε νέα συνεργασία του κ. Αντζά για την εκμετάλλευση της πηγής.

Στη συνέχεια και κατά την ώρα της συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 01/08/2012, μας διανεμήθει ένα κείμενο χωρίς ημερομηνία, με υπογραφές του κ. Αντζά και του πληρεξούσιου δικηγόρου της ALSAPO ENTRPRISES LTD, το οποίο όπως ανέφερε είχε θέση ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την συμφωνία και είχε την έννοια «αποκλειστικά και μόνο της δήλωσης περί ανυπαρξίας αντιρρήσεων ή απαιτήσεων από τον Δήμο Καρπενησίου».

Η έγγραφη πρόταση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν να αποδεχτούμε την συμφωνία με εκπόνηση μελέτης για την μεταβίβαση των δικαιωμάτων χρήσης του νερού από την Εταιρεία «ΑΙΚ. ΑΤΕΣΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.» (τελευταίο δημιούργημα του κ. Αντζά) στην αλλοδαπή εταιρεία ALSAPO ENTRPRISES LTD η οποία όπως ανέφερε ο δήμαρχος στην γραπτή εισήγησή του «θα επωμιστεί με την αποπληρωμή των χρωστούμενων μισθωμάτων προς το Δήμο».

Σε εκείνη λοιπόν τη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο στήριξε την άποψη της αντιπολίτευσης για άμεση καταγγελία της σύμβασης με τον κύριο Αντζά μετά από την νομική διαδικασία διερεύνησης, αφού αντιλήφθηκε ότι ο κ. Αντζάς προσπάθησε να δημιουργήσει μια "defacto" εκβιαστική κατάσταση με την αλλοδαπή εταιρεία, ο δικηγόρος της οποίας παραβρέθηκε στην συζήτηση και δεν άντεξε στις «κακές» ερωτήσεις τις αντιπολίτευσης για τη δραστηριότητα και το ποιόν της εταιρείας που εκπροσωπεί αφού επικαλέστηκε το απόρρητο για να μην απαντήσει.

Στη συνέχεια όμως πήρε τη σκυτάλη ξανά ο κ. Μπακογιάννης και αντί να εκτελέσει την «φρέσκια» απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί καταγγελίας της σύμβασης, εμφανίζεται στις 08/08/2012 να δέχεται τη νέα σύμβαση του κ. Αντζά και η ALSAPO ENTRPRISES LTD να καταθέτει σε λογαριασμό του Δήμου ποσό 24.164 ευρώ για εξόφληση προηγούμενου ιδιοκτήτη κ. Αντζά, (έτσι αναφέρεται στην κατάθεση του ποσού στα Αγγλικά).

Από δω και κάτω τίθενται
κρίσιμα ερωτήματα:
Ποιος έδωσε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του Δήμου, στην αλλοδαπή εταιρεία Κυπριακών συμφερόντων και αγνώστων λοιπών στοιχείων για το Δημοτικό Συμβούλιο, την στιγμή μάλιστα που η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση και αναφερόταν σε καταγγελία την σύμβασης με τον κ. Αντζά και με αυτή την κατάθεση των 24.164 ευρώ η οποία έγινε αποδεκτή από την Δημοτική Αρχή, αφού δεν υπήρξε καμία αντίδραση από πλευράς της, ουσιαστικά διακυβεύεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Γιατί από τις 08/08/2012 που έγινε η συγκεκριμένη κατάθεση από την αλλοδαπή εταιρεία δεν μας ενημέρωσε ο κύριος Δήμαρχος και μετά από πιεστική ερώτηση Δημοτικού Συμβούλου στην συνεδρίαση στις 17/08/2012 μας ανέφερε το γεγονός;

Γιατί ο κ. Δήμαρχος άμεσα δεν προέβη σε ενέργειες που να αποδεικνύουν την μη αποδοχή των 24.164 ευρώ;

Γιατί δεν ενημερώθηκε ακόμα για την υπόθεση, ο δικηγόρος που ορίστηκε στις 02/08/2012 (την επόμενη του Δ.Σ.) από την οικονομική Επιτροπή με σκοπό την καταγγελία της σύμβασης με τον κ. Αντζά μετά από διερεύνηση;

Γιατί δεν εμφανίζεται ο κ. Αντζάς;
Το κείμενο χωρίς ημερομηνία που αναφέρθηκε παραπάνω του κ. Αντζά και της ALSAPO ENTRPRISES LTD με το οποίο ενημερώθηκε το Δημοτικό για την συμφωνία τους, περιλάμβανε και την εξής παράγραφο: «Οι έως σήμερα οφειλές προς ΕΣΑΣ (Δήμο Καρπενησίου) εκ μισθωμάτων του πρώτου εξ ημών (κ.Αντζά) και των προηγουμένων εταιρειών, μέσα από τις οποίες εκμεταλλευόταν αυτός την μεισθωθείσα πηγή, οι οποίες ανέρχονται σε 24.146 ευρώ περίπου, θα σας καταβληθούν εντός τριών εργασίμων ημερών σε ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ Του Δήμου, ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ».

Μήπως κάποιος από το Δήμο είχε στο μυαλό του την συμφωνία του κ. Αντζά και αγνόησε παντελώς την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί καταγγελίας της σύμβασης;

Κύριε Δήμαρχε,

όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά όταν εκπροσωπείτε ένα Δήμο, είστε υποχρεωμένος να εκτελείτε τις νόμιμες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πέρα από τις προσωπικές σας επιθυμίες και θα σας συμβούλευα να προβείτε άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες, αφού δεν δικαιούστε με βάση την συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και με βάση την Ελληνική Νομοθεσία, να αποδέχεστε ποσά από αλλοδαπή εταιρεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δήμο, Ελληνικής εταιρείας χωρίς να υφίσταται καμιά σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών που τουλάχιστον να γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Βαγγέλης Καρφής
Επικεφαλής της μείζονος
αντιπολίτευσης του
Δημοτικού Συμβουλίου
του Δήμου Καρπενησίου.