Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Σχεδίαση με τα μάτια

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να σχεδιάζουν στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια τους, με μια νέα τεχνολογία που ανέπτυξε ο Jean Lorenceau, Γάλλος ερευνητής στο Université Pierre et Marie Curie (Παρίσι).

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Current Biology, η ανακάλυψη του Δρ Lorenceau επιτρέπει σε ανθρώπους με σοβαρή παράλυση να πραγματοποιούν πολύ ομαλές κινήσεις των ματιών τους προς την επιθυμητή κάθε φορά κατεύθυνση και, με τον τρόπο αυτό, να αποκτούν απόλυτο εθελούσιο έλεγχο στην κίνηση των ματιών τους,. χρησιμοποιώντας τα σαν ένα νοητό «στυλό» για να γράψουν, να υπογράψουν ή να σχεδιάσουν στην οθόνη του υπολογιστή - με τη βοήθεια μιας κάμερας που παρακολουθεί συνεχώς τις κινήσεις των οφθαλμών.

«Μετά από εξάσκηση μερικών ωρών, ο χρήστης μπορεί να “γράψει” (με τις κινήσεις της κόρης των οφθαλμών, τις οποίες καταγράφει ειδικό λογισμικό) λέξεις με ρυθμό 20-30 χαρακτήρων ανά λεπτό, δηλαδή περίπου όσο γρήγορα γράφει κανείς με το χέρι», εξηγεί ο Jean Lorenceau.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη μελετάται η βελτίωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, και μέσα στο 2013 προγραμματίζονται δοκιμές με ανθρώπους που έχουν ALS.

Πηγή: http://www.disabled.gr

Σχόλιο του συντάκτη: Συγχαρητήρια στον Jean Lorenceau, για τη νέα τεχνολογία, όπου δίνει την ευκαιρία σε συνανθρώπους μας να σχεδιάσουν ή να γράψουν ότι θέλουν με τα μάτια τους, που μέχρι δεν μπορούσαν λόγω της πάθησης τους.

Για επικοινωνία με τον συντάκτη της στήλης στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Site: http://www.dionfakitsas.gr