Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ομιλία του βουλευτή Ευρυτανίας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2013

bouli ellinwn

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας.

Η τελευταία εβδομάδα λειτουργίας του Κοινοβουλίου, χωρίς αμφιβολία, καταγράφεται ως η κρισιμότερη για την ίδια την ύπαρξη της χώρας.

Η συζήτηση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής σταθερότητας και τώρα ο προϋπολογισμός του 2013,ο οποίος ενσωματώνει τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και τις αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε, διαρθρωτικές αλλαγές, για την διάσωση και σταθερότητα της Ελληνικής οικονομίας, αποτελούν νέα αρχή της πατρίδας μας. Αρχή που θα διασφαλίζει την στρατηγική επιλογή για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και το σταθερό και ενιαίο νόμισμα. Αρχή που θα αφήσει πίσω στο συντηρητικό παρελθόν, την μιζέρια, τον κρατισμό, την αδιαφάνεια και τα ελλείμματα. Αρχή που θα εμπεδώνει την αξιοπιστία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό από και προς τους εταίρους και συμμάχους μας.

Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σημερινή πραγματικότητα. Η χώρα και οι πολίτες βιώνουν, χωρίς προηγούμενο, μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Τα λάθη του παρελθόντος, οδήγησαν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στην φτώχεια,την ανεργία και την αβεβαιότητα.

Το ερώτημα είναι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

Μπορούμε να ζούμε με δανεικά; Η απάντηση, δυστυχώς η ευτυχώς, αγαπητοί συνάδελφοι είναι όχι!

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, σε ένα ρευστό και αβέβαιο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε την πορεία μας. Να συγκροτήσουμε ένα σύγχρονο δίκαιο και ευέλικτο κράτος. Ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη και όχι να δυναστεύει τον πολίτη. Να σπάσουμε τον κρατισμό, την αδιαφάνεια, την διαφθορά και την γραφειοκρατία, που στραγγαλίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Να απλοποιήσουμε τις διοικητικές διαδικασίες προς όφελος όλων των πολιτών. Να αναμορφώσουμε το φορολογικό σύστημα, σε δικαιότερη βάση και να καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο την φοροδιαφυγή που αποτελεί διαρκές έγκλημα κατά της κοινωνίας. Να εγκαταστήσουμε ένα σύγχρονο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αίροντας κάθε εμπόδιο. Να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Να εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας, βασιζόμενοι στην καινοτομία και τους εγχώριους πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Να στηρίξουμε την βιώσιμη ανάπτυξη, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα. Να στηρίξουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να αποκαταστήσουμε τις αδικίες από την οριζόντια εφαρμογή μέτρων.

Αυτά και πολλά άλλα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανέλαβε να ολοκληρώσει η Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, η τρικομματική Κυβέρνηση που προέκυψε μετά την εντολή του Ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, απέναντι στους πολίτες και την πατρίδα, είπε την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα! Και είναι γεγονός αυτή η αλήθεια είναι πικρή. Είναι όμως σαν το σωτήριο φάρμακο με την πικρή γεύση.

Τόσο ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Αντώνης Σαμαράς, όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, διαπραγματεύτηκαν σκληρά με τους δανειστές μας για να στηρίξουν το μέλλον την χώρας και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Όμως και οι Βουλευτές της Κυβερνητικής πλειοψηφίας, ανταποκρίθηκαν στην ευθύνη και με πατριωτικό καθήκον, υπερψήφισαν το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της χώρας.

Γνωρίζουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι γίναμε δυσάρεστοι σε μεγάλο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα που ψηφίσαμε, ματώνουν τους πολίτες. Δεν είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι από σας, αλλά ούτε ανάλγητοι. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Το ερώτημα είναι γιατί; Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αντί να μελετήσει και ετοιμάσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, αντί να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, απέναντι στην πατρίδα και τους πολίτες, επιδίδεται μετά μανίας και χωρίς όριο σε έναν άκρατο λαϊκισμό και αχαλίνωτη δημαγωγία. Χαϊδεύει μόνο την ακοή των πολιτών. Εκμεταλλεύεται τον πόνο και την ανεργία του λαού, ποντάροντας στα κεκτημένα των συντεχνιών και στο αποτυχημένο συντηρητικό παρελθόν. Αποκορύφωμα, τα γεγονότα των ημερών εδώ στο ναό της Δημοκρατίας. Γίναμε μάρτυρες ενός απίστευτου και χυδαίου θεάτρου. Η αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς κανένα σεβασμό στους θεσμούς, κραδαίνοντας τον κανονισμό της Βουλής, αμφισβήτησε την αρχή της δεδηλωμένης, υπονομεύοντας την λειτουργία του Κοινοβουλίου. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κουνώντας μαντηλάκια και φουλάρια, λες και ήταν σε πασαρέλα, άγγιξαν τα όρια του γελοίου. Ενώ περίσσεψαν οι απειλές και οι κουτσαβακισμοί από τα παλικάρια της... φακής της χρυσής αυγής. Το δε ΚΚΕ παρέμεινε προσηλωμένο στο δογματικό του παρελθόν.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Είναι αυτές οι συμπεριφορές συμβατές με ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας; Είναι απόδειξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες και την πατρίδα;

Συνάδελφοι της αντιπολίτευσης,
Γνωρίζουμε ότι αποφεύγετε τις ευθύνες, δεν μπορείτε όμως να αποφύγετε τις συνέπειες αυτής της επιλογής σας. Μπορεί προσωρινά να ικανοποιήστε από την αλαζονική επαναστατική γυμναστική σας, δεν μπορεί όμως να αποφύγετε την κρίση της ιστορίας του Έθνους μας.

Σας θυμίζω την ρήση του Νίκου Καζαντζάκη

"Να αγαπάς την ευθύνη
Να λές εγώ, εγώ μονάχος μου
Θα σώσω τον κόσμο
Αν χαθεί εγώ θα φταίω."

Όμως εμείς οι υπόλοιποι, οι δυσάρεστοι οι κακοί για σας, θα συνεχίσουμε την μάχη. Στηρίζουμε την Κυβέρνηση, ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2013, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος και τις προσωπικές συνέπειες. Η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και εμείς θα δώσουμε τα πάντα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των καιρών, γιατί τώρα μας έχει ανάγκη. Ταυτόχρονα όμως, κάνουμε γνωστό ότι και οι εταίροι και σύμμαχοί μας θα πρέπει να σεβαστούν τις θυσίες του Ελληνικού λαού και να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις τύχες των Ελλήνων.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πειραματίζεται με το μέλλον της Ελλάδας και των πολιτών της.

Τελειώνοντας, ως Βουλευτής της επαρχίας και μάλιστα σε μια κατεξοχήν ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή, την Ευρυτανία, θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις προς τους Υπουργούς της Κυβέρνησης:

1.Είναι απολύτως αναγκαία η έγκαιρη χρηματοδότηση των έργων υποδομής και των προγραμμάτων που καρκινοβατούν, η οποία όχι μόνο καταπολεμά σε μεγάλο βαθμό την ανεργία αλλά έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία. 2.Έιναι απολύτως αναγκαία η στήριξη τόσο των Δήμων της περιοχής, όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, ιδιαίτερα τώρα τον χειμώνα. 3.Είναι ώριμο όσο ποτέ άλλοτε να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση κατασκευής του οδικού άξονα Λαμία- Καρπενήσι -Αγρίνιο. 4.Πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της συνένωσης των ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας, ιδιαίτερα σε τέτοιες περιοχές. 5.Πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις ορεινού τουρισμού, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας αλλά και με ειδικά προγράμματα προβολής σε Εθνικό επίπεδο. 6.Πρέπει να στηριχθούν κατά προτεραιότητα, οι δομές υγείας εμπνέοντας το αίσθημα ασφάλειας και ισονομίας των πολιτών. 7.Πρέπει να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών, γιατί οι αποστάσεις στην Ευρυτανία δεν μετράνε με χιλιόμετρα αλλά με τις ώρες.

Με αυτά και πολλά άλλα που ο διαθέσιμος χρόνος δεν επιτρέπει να αναπτύξουμε, με την πεποίθηση ότι αυτός ο χρόνος είναι ο τελευταίος που θα παρουσιάζει ύφεση και με την προσδοκία ότι θα ξαναγεννηθεί η ελπίδα για ανάπτυξη, ψηφίζω τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2013 και δηλώνω ταυτόχρονα ότι είναι και τα τελευταία μέτρα που στηρίζω για την ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας, μέτρα που ματώνουν την κοινωνία και πρέπει οπωσδήποτε να πιάσουν τόπο.

Σας ευχαριστώ.