Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

ev media-logo


ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ "... και τώρα ποιος θα μάς σώσει;"

sosimo1

Σημεία διάλυσης λέει στους “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ” μετά την σκληρή κριτική που άσκησε μερίδα βουλευτών στον αρχηγό Πάνο Καμμένο. Εμένα δεν με νοιάζουν τα κόμματα, αλλά με νοιάζει που διαφώνησε ο Μαρκόπουλος, ο “σκιώδης βουλευτής Ευρυτανίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων”. Όχι τίποτα άλλο δηλαδή αλλά να, κατέθεσε μια σοβαρή ερώτηση για το ΕΚΑΒ στη Βουλή, ως σκιώδης βουλευτής με τους ΑΝΕΛ και περιμένω την έκβαση της ερώτησης και την απάντηση του υπουργείου.


Στις 18 Δεκεμβρίου θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε ιδιώτη της φύλαξης και συντήρησης της Σήραγγας Τυμφρηστού με το ευτελές ποσό των 800.000 ευρώ. “Ξεμπερδεύουμε με την σήραγγα για 30 μήνες” δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Βασίλης Καραμπάς. Και ενώ θα περίμενε κανείς να ζητήσει από την 3μελη επιτροπή του διαγωνισμού, που όπως έμαθα έχει ήδη συσταθεί στην περιφέρεια, να ζητήσει μεγάλη έκπτωση από τους εργολάβους, δεν το έπραξε. Και αναρωτιέμαι, όταν το 2013 αναμένεται οι μισθοί των απαιτούμενων εργαζομένων να είναι, ο βασικός μισθός, στα 586 μικτά, πως επιτρέπει να γίνεται ο διαγωνισμός με προϋπολογιζόμενα μεροκάματα εποχής παχιών αγελάδων; Μυστήριο!


Στις 22.000 ευρώ η εκλογική αποζημίωση. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Στερεάς Ελλάδας εγκρίθηκαν για την ακρίβεια 22.297,12 ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν οι υπάλληλοι της νομαρχίας Ευρυτανίας που συμμετείχαν στην εκλογή και καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των εκλογών  της 17ης Ιουνίου. Δεν είναι και άσχημα σε καιρούς κρίσης. Τώρα βέβαια για λίγες ώρες επιπλέον εργασίας να μοιραστούν για μια ημέρα 22.000 ευρώ, ίσως πέφτει πολύ, αλλά όπως βλέπετε, λεφτά υπάρχουν, τι λόγος μου πέφτει.


Στα Άγραφα δεν πάνε καλά και απορώ γιατί δεν επεμβαίνει η νέα προϊσταμένη ελέγχου νομιμότητας των πράξεων του δήμου Αγράφων της περιφέρειας, κα Τριανταφύλλου. Καλά, δεν την έχει ενημερώσει κανείς ότι στο δήμο Αγράφων τα πάντα γίνονται με απευθείας αναθέσεις; Δεν γνωρίζει ότι έργα με απευθείας αναθέσεις γίνονται κάτω από έκτακτες ανάγκες ή κλείνει τα μάτια και γιατί; Προκαλεί δε έντονο προβληματισμό ότι δεκάδες έργα και κυρίως προμήθειες αναθέτοντα με σοβαρά ποσά για εποχές οικονομικής κρίσης για εργασίες που κάθε χρόνο αναθέτονται οι ίδιες και οι ίδιες. Μάλιστα κάποιες αναθέσεις μοιάζουν υπερκοστολογημένες. Και όμως στον έλεγχο νομιμότητας εγκρίνονται. Είναι δυνατόν;


Στο δήμο Καρπενησίου εργάζονται περίπου 16 άτομα. Οι υπάλληλοι, των οποίων, οι γραμματικές γνώσεις είναι άριστες είναι αρκετοί, ενώ υπάρχει και ένα πολύ καλό καταρτημένο τεχνικό προσωπικό. Και όμως, χρειάστηκε να εγκριθούν 50.000 ευρώ που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε ο δήμος να λάβει τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Σε καιρούς παχιών αγελάδων θα έλεγε κανείς ότι ο δήμος πράττει άριστα που ζητάει τεχνική βοήθεια, αιτούμενος 50.000 ευρώ για τους μελετητές. Όμως σε καιρούς οικονομικής κρίσης και με μια "στρατιά" ειδικών συμβούλων, γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρυνθεί επιπλέον; Ελπίζουμε μόνο να πιάσουν τόπο τα λεφτά, γιατί παλιότερα σε κάτι μελετητές κάτι 200αρια σε χιλιάδες μάλλον ήταν απλά πεταμένα λεφτά.


Διάβασα στα "Ευρυτανικά Νέα" το ρεπορτάζ προ μηνός περίπου, αν θυμάμαι καλά, γι την υπηρεσία ΚΕΠΥΕΛ -που ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξή της- με αρμοδιότητες για θέματα αγροτικής ανάπτυξης  κ.λπ, η οποία υπάγεται κατευθείαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στην Ευρυτανία λειτουργεί αυτόνομα. Διάβασα ότι στεγάζεται στο ετοιμόρροπο κτήριο του ΕΘΙΑΓΕ χωρίς θέρμανση κ.λπ. Όλα καλά, αλλά διάβασα ότι στην υπηρεσία αυτή εργάζονται 6 δημόσιοι υπάλληλοι. Αληθεύει όμως ότι στην υπηρεσία αυτή οι 3 από τους 6 εργαζόμενους είναι καθαρίστριες;  Διότι αν αυτό είναι αλήθεια πως θα το εξηγήσει η προϊσταμένη της υπηρεσίας που απασχολούνται οι 3 καθαρίστριες; Αν είναι αλήθεια οι φήμες αυτές, επαναλαμβάνω.


Το παγοδρόμιο φέτος πληρώνει αντί να πληρώνεται. Πρόκειται για εφαρμογή πολλών λαϊκών παροιμιών, όπως: "Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα" ή "Όποιος καεί στο χυλό φυσά και το γιαούρτι" ή "φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά" ή ακόμη "Το πάθημα γίνεται μάθημα" κ.λπ. Η περσινή διαχείριση του θέματος έφερε ευφορία στους κατοίκους του δήμου Καρπενησίου από την λειτουργία του παγοδρομίου, αλλά σκοτεινά σύννεφα στη δημοτική αρχή. Αιτία ήταν, θα έλεγα ο ενθουσιασμός, αλλά και η απειρία της νέας δημοτικής ομάδας, καθώς στην αγωνία της να προσφέρει ένα "δυνατό δρώμενο" που θα κάνει "μπαμ", παρέβηκε τους τύπους. Δηλαδή ποιους ενόχλησε αν δεν υπήρχε δημοτική απόφαση παραχώρησης της πλατείας; Κανέναν ή.. μόνο την αντιπολίτευση, η οποία και μπλόκαρε το θέμα με προσφυγές στην περιφέρεια, προκαλώντας μέγα ζήτημα στο δήμο. Φέτος όμως όλα μέλι γάλα. Μέχρι και ο Καρφής είπε ναι στο παγοδρόμιο. "Αν όλα γίνονται νόμιμα δεν έχω λόγο να είμαι αρνητικός" είπε.


Το ΠΑΣΟΚ στο 5%. Ποιος το περίμενε. Και έχει και παρενέργειες η “πτώση”. Μαθαίνω ότι ο ιδιοκτήτης που ενοικιάζει τα γραφεία στο ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας, έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη γιατί το ΠΑΣΟΚ χρωστά ενοίκια ενός έτους!. Άλλη παράπλευρη απώλεια είναι ο ένας εργαζόμενος υπάλληλος του ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας που κρατά τα γραφεία ανοιχτά και αυτός είναι απλήρωτος. Εντωμεταξύ Νομαρχιακή Επιτροπή δεν υπάρχει κ.λπ. Βέβαια τώρα κάτι πάει να γίνει ανακοινώνει ο Βενιζέλος, αλλά γυρίζουν πίσω τα ΠΑΣΟΚάκια που καλόμαθαν στον Αλέξη; Με τίποτα, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι τελικά θα μείνουν στο ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας, γιατί οι διαρροές είναι πολλές. Και η αλήθεια είναι ότι όποιος θέλει να σώσει το “τομάρι” του στρίβει προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά. Όποιος θέλει να σώσει την αξιοπρέπειά του, δεν ξέρω κατά που πρέπει να στρίψει. Μήπως να παραιτηθεί τελείως;


Στο προηγούμενο πρωτοσέλιδο των “Ευρυτανικών Νέωναναδείχθηκε η κόντρα μεταξύ του Βαγγέλη Καρφή και του Κώστα Μπακογιάννη. Όταν ο κ. Καρφής αποκάλεσε τη δημοτική ομάδα “συμμορία” πίστεψα ότι πραγματικά έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Και πράγματι, είδα το δήμαρχο Καρπενησίου να εκνευρίζεται και να χάνει -πρώτη φορά- την ψυχραιμία του με τον Βαγγέλη. “... αν ήμουν εγώ, αν ήταν στο χέρι μου θα είχα καταθέσει μήνυση εναντίον του”, ακούστηκε από κάποιους δημοτικούς συμβούλους, αλλά ο Μπακογιάννης δεν το κάνει. Και πράγματι ο χαρακτηρισμός “συμμορία” είναι πολύ βαρύς. Θέλετε τη γνώμη μου; Απαράδεκτος. Και πιο πολύ με λύπησε η στάση της δημοτικής του ομάδας που δεν ανακάλεσε τους χαρακτηρισμούς. Περίμενα σαν πολίτης του δήμου να ανακαλέσει μια φράση που, αν μη τι άλλο, πρώτα-πρώτα δεν τιμά εκείνον που την είπε, ενώ προσβάλει και τους πολίτες.