Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo


Μια άποψη με αξία - Ο Διονύσης Παρούτσας δημοσιεύει μια επιστολή αναγνώστριας

anaplasi eisodos_polis

Φαίνεται, πως μια στο τόσο, κάποιος αναγνώστης διαβάζει τη στήλη και αισθάνεται την ανάγκη να… αρπάξει τον υπεύθυνο από το γιακά! Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνθηκε και η Άννα τις προάλλες, που έστειλε ένα μακροσκελέστατο γράμμα. Είναι, όμως, τόσο γεμάτο με πολιτική ουσία, τόσο αντιπροσωπευτικό της κοινής γνώμης σε τοπικό αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο, που δεν μπορούσα παρά να το δημοσιεύσω – αν και όχι αυτούσιο. Θεώρησα σωστό να βγάλω συγκεκριμένα ονόματα και αναφορές, παρ’ όλο που κράτησα τα ουσιώδη. Ελπίζω να με συγχωρέσει και να… μη μου στείλει κι άλλη επιστολή.

Καλησπέρα,

Μόλις διάβασα το άρθρο σου σχετικά με την τροχιά ανάπτυξης του Καρπενησίου και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Έχεις δίκιο, έχουμε τα μέσα με το τωρινό δήμαρχο και γίνονται έργα και σίγουρα είναι θετικό και να το εκμεταλλευτούμε. Αλλά... πάντα υπάρχει αυτό το «αλλά» - μήπως δεν χρειαζόταν το Καρπενήσι δρόμο με… πως τα λένε μωρέ? γεωθερμία?! Που μάλιστα κόστισε και πάρα - πάρα πολλά λεφτά? Μήπως αυτό είναι λίγο έργο βιτρίνας – και κάπου θα μπει και η σχετική πλακέτα;

Μήπως εφόσον υπήρχε η δυνατότητα να ξοδευτεί τόσο χρήμα, να ξοδευόταν πιο συνετά? Ίσως σε κάποιο σύστημα θέρμανσης όλου του Δήμου να ζεσταίνονται οικονομικά τα σπίτια?

Μήπως κάποιο άλλο έργο πιο χρήσιμο εν μέσω κρίσης?

Δεν είμαι πολιτικός, δεν ξέρω, αλλά ποιο είναι το νόημα: να ομορφύνει η πόλη ή να ζήσει ο κόσμος της πόλης καλύτερα? Ίσως να γέμιζαν τις δεξαμενές πετρέλαιο, στα σχολεία ή στο κατακαημένο κολυμβητήριο...?

Πριν λίγες μέρες που πέρασα, είδα το δρόμο που δόθηκε στην κυκλοφορία και στο παρκάρισμα... Είδα πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα... Αν παραμείνει αυτό, καθόλου όμορφο δεν είναι πίστεψέ με.

Επίσης κάποια μικρά παραδείγματα: Ο δήμαρχος έχει ανθρώπους, νέους συμβούλους που όμως δεν ξέρω γιατί μερικές φορές κολλάνε. Για παράδειγμα, είχα προσπαθήσει να δώσω κάποια πράγματα στο κοινωνικό παντοπωλείο πέρυσι, και ενώ η υπεύθυνη ήταν ευγενέστατη και «ναι – ναι, θα σας τηλεφωνήσουμε να τα φέρετε», δεν τηλεφώνησε ποτέ... Εντάξει το ξέχασε... δεν το θεώρησε σημαντικό. Αλλά σκέφτομαι αν το κάνει σε όλους κανείς δε θα μπορεί να προσφέρει στον συνάνθρωπο του. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Φέτος ό,τι κάνω, θα το κάνω μόνη μου..

Επίσης ο Δήμαρχος είναι πολύ κοινωνικός, επικοινωνιακός κτλ, αλλά αυτά τα μαθαίνουν από κούνια στην πολιτική... Έχουν εκπαιδευτεί όχι πως να γίνουν καλοί πολιτικοί, αλλά πώς να απαντάνε, να κινούνται και να υπεκφεύγουν...

Χθες έβλεπα Πρετεντερη -είπα να τιμωρήσω τον εαυτό μου πολύ- αυτός ο Μιχελάκης που μοιάζει με τον μίστερ Μπήν, τι άνθρωπος ρε παιδί μου!

Τα ‘χε βάλει με τη Βαγενά που φώναζε τα δικά της σωστά πράγματα και της έλεγε «ήσασταν ΠΑΣΟΚ και από ‘κει βγήκατε» ενώ αυτή τους έλεγε «μιλάτε για γραφειοκρατία, για καθυστερήσεις για όλα αυτά και είστε κυβέρνηση ποιος τα δημιούργησε όλα αυτά?».

Είχε δίκιο, οι πολιτικοί τα ακούνε λες και ζούνε αλλού, στη γυάλα. Αυτή είχε βγει από τα ρούχα της και οι πολιτικοί ήταν χαλαροί και άνετοι. Πως μπορούν και είναι χαλαροί και άνετοι? Ξέρουν κάτι παραπάνω ή είναι τόσο ταχτοποιημένοι που δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο?

Το εντελώς ηλίθιο ήταν ότι έβγαλαν στο παράθυρο έναν καθηγητή οικονομικού δικαίου κτλ που είπε ότι η μεσαία τάξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλαδή και οι μικρές επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν και όχι οι μεγάλοι... Είπε πολλά και η Κανέλλη τον κορόιδευε λέγοντας στους παρευρισκόμενους «τέτοια λέει και στους φοιτητές του».

Όπως ο Στουρνάρας που τον είδα στους φακέλους στο ΣΚΑΙ και έλεγε νούμερα, νούμερα, και αναρωτιόμουν: μιλάμε για ανθρώπους ή για νούμερα? Μας βλέπουν μόνο σαν νούμερα!

Το καλύτερο το άκουσα από τον συνονόματο σου Διονύση Χαριτόπουλο που είπε ότι μας κυβερνάνε τεχνοκράτες και όχι ηγέτες όπως υπήρχαν παλιά. Οι τεχνοκράτες μπορούν να σου πουν τα πάντα, να σε ενημερώσουν για τις αγορές για όλα, αλλά δεν μπορούν να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα! Χα χα…

Μου θύμισε το έργο που είχε το «Μέγκα» με την καταστροφή του κόσμου, τώρα κοντά που είναι να γίνει.... που όλοι οι προνομιούχοι είχαν πληρώσει εισιτήρια για να μπουν σε κιβωτούς να σωθούν από τη συντέλεια και ο απλός κόσμος θα σκοτωνόταν.

Κάπως έτσι είναι και οι πολιτικοί.... και η πολιτική.

Ενώ η λέξη σημαίνει κάτι εντελώς άλλο, όπως διάβασα στο ίντερνετ:

«Με τον γενικό όρο πολιτική εννοείται το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται και των μεθόδων και διαδικασιών που ακολουθούνται, μέσω των οποίων, ομάδες ανθρώπων οργανώνονται και λειτουργούν, προκειμένου να πετύχουν κατά τον καλύτερο τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος τους σκοπούς που επιδιώκουν σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων.

Η πολιτική είναι συνυφασμένη με την εξουσία και τη δύναμη που πηγάζει από αυτή. Η άσκηση της πολιτικής αποτελεί τέχνη και επιστήμη και αφορά σε ιδέες και στον τρόπο εφαρμογής τους, τόσο σε ζωτικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και υπόστασης (ελευθερία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, πολιτισμός, κτλ), καθώς επίσης και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο, στον πολίτη, στον εργαζόμενο.

Υ.Γ., το συμπέρασμα που βγαίνει από όλα αυτά, είναι ότι πρέπει να κλείσω την τηλεόραση και σίγα - σιγά ίσως και το ίντερνετ...

Αντίο!